penawar sakit belakang-biobax

Checklist Barang Keperluan Untuk Bersalin di Hospital

10:38 PM


prepacked hospital bag

Checklist persediaan barang sebelum bersalin jangan dipandang remeh. Sebabnya kita tak tahu apa kemungkinan yang akan berlaku di masa hadapan kan. Manalah tahu kot anak mommies tiba-tiba nak keluar awal kan? Macam kes Annur dulu, baby tak sabar nak keluar jumpa ibu hihi..

Apa senarai semak persediaan barang sebelum bersalin? Jom kita tengok ya..

Tiga barang paling penting yang wajib dibawa:

 : Buku merah ibu
 : Kad Pengenalan ibu
 : Handphone
 

1 – Ketika Dalam Labour Room
Ketika dalam labour room, pastikan anda bawa barang-barang berikut. Tak perlu banyak, memadai secukupnya sahaja.

Baju baby lengan panjang
Mitten n booties
Pampers
Tuala baby
Stokin ibu
Surah dan doa-doa memudahkan bersalin
Kurma nabi, Air selusuh, Air zam-zam
Handphone


2 – Ketika Dalam Wad

Untuk baby di wad:

Baju baby lengan panjang
Mitten n booties
Pampers
Tuala baby
Stokin ibu
Baju siang
Baju malam / Sleepsuit
Tuala mandi
 : Sapu tangan
 : Mitten n booties
 : Barut
 : Bedung
 : Topi
 : Toiletries, Minyak telon, krim lampin
 : Baby Wipes dan Rubber Sheet
 : Bantal baby
 

Untuk ibu di wad:

 : T-shirt lengan panjang n tudung kepala
 : Stokin n Sweater
 : Kain sarong
 : Nursing bra
 : Disposable panty
 : Maternity pads
 : Breast pad / breast shell
 : Tuala mandi
 : Toiletries, deodorant, getah rambut
 : Selipar getah (non-slip)
 : Beg plastik pakaian kotor
 : Minyak angin / panas
 : Handphone n Charger
 : Buku atau majalah
 : Breast pump (kalau dah beli)
 : Milk container
 : Pakaian 1 set lengkap untuk discharge

3 – Makanan dan Minuman

 : Botol air masak 2L
 : Termos
 : Cawan, sudu
 : Tisu
 : Biskut, nestum, roti
 : Horlicks 3 in 1
 : Ubat-ubatan
 : Minuman supplement / vitamin
 : Pati ikan haruan
 
Mudah-mudahan perkongsian kali ini dapat membantu ibu-ibu yang bakal bersalin tak lama lagi. Annur, tak merasa la nak packing barang-barang macam ni sebab Annur bersalin 7 bulan. Tapi mujur Annur dah buat checklist dalam phone, tinggal cuma forward je kat whatsapp Incik Asben. (^_^) Jadi sebagai pengajaran, start 7 bulan, ibu-ibu dah boleh start prepare barang, letak dalam beg. hihi..semoga dipermudahkan urusan ibu-ibu semua!

6 comments:

Anything personal, do whisper me at annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

  1. Terima kasih kak annur...
    Dah bookmark....
    Mmg tgh cr ni pon

    ReplyDelete
  2. bagus check list ni annur, semoga memberi manfaat buat yang lain ..was here

    ReplyDelete
    Replies
    1. kunjungan sudah dibalas ^_^

      Delete
  3. Anonymous18:59

    Nice info

    ReplyDelete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.