penawar sakit belakang-biobax

Fakktor kenapa orang jadi malas nak singgah blog kita

6:37 PM
  • Kenapa aku buat entri ni
    • Aku nak bagitau kat kawan-kawan blogger yang sudi mendengar (sahaja), mengenai punca aku hilang minat nak parking kat blog sesetengah orang.
    • Aku tau rungutan aku ni tak penting pon. Tanpa kunjungan aku, trafik korang still sesak gak kan. Followers korang pon dah ribu riban. Tak jejas pun trafic ranking korang..ye tak?

  • Apa faktor-faktor kurangnya minat
    • Belog yang banyak gambar termasuk animation (gif. format picture), gambar yang resolutionnye besar dekat sidebar lebih dari lima keping. Letak app yang menggunakan javascript dan iklan bersepah-sepah kiri kanan atas bawah semua penuh iklan. Image animation GIF plak tu, berpinau mata den.
    • Page yang ada letak audio streaming yang autoplay dan takde button STOP. -> Kalo ade button stop, tak lah anoying sangat. Sebab boleh senyapkan dia. aku takkan mute kan volume lappy sebab aku selalu online sambil play mp3 kat laptop.
    • Guna app read more untuk entry. Memang nampak kemas tapi menyusahkan orang nak baca. Komen ni jugak pernah diajukan terus atas batang hidung aku masa aku guna featured Read More aritu. Terus aku buat major renovation kat blog dan buang feature read more tu.
    • Blog yang guna bahasa terlalu fancy. Contoh ::sukew atey aqo lew!:: padahal ::suka hati aku lah!:: kan senang..tak semak. Bagi aku ianya tak sempoi pon! Berblog dalam bahasa baku adalah lebih mudah "ditelan" dan dicerna oleh pembaca. Fancy sikit2 tu boleh terima lagi.
    • Content dan niche blog. Blog hiburan, gosip selebriti, movie cetak rompak dan kaki-kaki fitnah politik memang aku tak suka dan takkan singgah dengan sengaja. Mungkin akan terklik link blog-blog macam ni dari facebook, tapi bila dah tahu, terus tutup.
    • Cursor yang terlalu fancy sampai susah nak klik link sebab keliru dan tak tahu mana pointer cursor tu. Selalunya blog budak-budak sekolah la yang rajin pakai fancy cursor. Tak salah untuk hiasi blog bagi menarik, tapi kena ambil kira jugak keselesaan pelawat blog tau?.
    • Komen yang kena tulis verification code. Bagi aku, kalo kita dah buat setting "comment moderation" tu, tak perlu lagi dah kita nak letak code verification. Kesian kat orang yang rajin blogwalking dan tinggalkan komen. Pada aku, biarlah admin yang bersusah payah nak moderate comment satu persatu. Asalkan pelawat blog tak rasa susah.  ^_^
Tengok ni contoh blog yang simple, ringan, tak semak. Bila singgah blog dia, mood aku berubah jadi mood santai je.. Inilah wajah baru blog Ruby. Walaupun simple tapi masih menarik!
Olo..olo..choo cuwitt kan?! ^_^
http://pengemudamerahjambu.blogspot.com/

  • Pengajarannya
    • Jadi bagi bloggers yang betul-betul concern dengan kepuasan hati pembaca mereka, buatlah blog korang penuh berkrim dan disukai ramai oke 
    • Dan ingatlah, rungutan aku ni mungkin juga adalah rungutan orang lain jugak cuma bezanya mereka tidak meluahkan.
    Annur: Point-point diatas bukan bertujuan menjatuhkan blog yang beridentiti sebegitu. Cuma sebuah pandangan cetek dari seorang blogger yang serba kekurangan lagi hina ni je.

    25 comments:

    Anything personal, do whisper me at annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

    1. Replies
      1. yay nasib bek ade yg menyokong hihi

        Delete
    2. Replies
      1. hehe..kann lyna kannn ^_^

        Delete
    3. salam ziarahhh , content blog kita awak suka tak? eh

      ReplyDelete
      Replies
      1. ziarah diterima ^_^
        blog liyana lunia superb! belog paling lazat dan sodap abad ini hehehe

        Delete
    4. sgt setuju,,,,, :)

      ReplyDelete
      Replies
      1. yay! ada lagi yang setuju.. ^_^

        Delete
    5. okeh ruby still tak boleh stop senyummm . thank you akak . you make my day . cuwittt sangat tauu ^^,
      hehehehe thank you juga untuk entry ni . nak kena check balik blog ruby gini ke tak tapi macam ada jea :'( gomawo eunnie *tq akak

      ReplyDelete
      Replies
      1. came2... choo cuweettt ahahaha

        Delete
    6. sokong! heeee....

      ReplyDelete
      Replies
      1. yay lagi! ^_^
        3 orang sokong

        Delete
    7. btul.perkongsian yg menarik.tp sy baru letak readmore dlm post...huhuhu..:(

      ReplyDelete
      Replies
      1. jia..letak redamore memang cool..tapi itu la..
        kalo org yang internet slow..mungkin diorang jadi cemuih sikit..annur dah kene "tembak" dah sebab pakai read more
        terus annur buang ^_^

        Delete
    8. Blog saya masuk kategori kat atas tu jugak ke?

      ReplyDelete
      Replies
      1. Ade la jugak sikit2..haha

        Delete
    9. yup bila internet slow memang akan menyampah bila berhadapan semua nih.. mood nak blogwalking pun mula laa nak ke laut.. huhuhu..

      ReplyDelete
      Replies
      1. hehe..tambah2 org permpuan..memang mudah berubah mood.. ^_^

        Delete
    10. Tq syu...utk luahan di atas. akk ni baru nak belajar berblog..pendapat di atas akk alu-alukan...hihii..tq again!

      ReplyDelete
      Replies
      1. same2 ^_^
        mekaseh sudi singgah

        Delete
    11. blog saya ok tak? ^_^* comment la sket

      ReplyDelete
      Replies
      1. dah terjah dah blog diana..dan dah tinggalkan komen pun ^_^
        Salam kenal ^_^

        Delete
    12. sayew sukew awak lew..haha..*pengsan*

      ReplyDelete
      Replies
      1. hahaha..kan..
        memang cannot go la kan hihihi ^_^

        Delete
    13. aarrggghhh....!! yang ni SETUJU SANGAT-SANGAT... hehehehe..
      terutama yang perkataan fancy-fancy tu... aduhh, tak minat nak main teka-teka ni.. lebih suka blog yang sekali baca dah faham... :)

      semoga terus success ye sis.... :)

      ReplyDelete
    Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.