Review: LACTE Duet Breastpump

September 02, 2015

Assalamualaikum mommies.

Previously, dalam entri review Medela Swing Single Pump, AS ade janji nak buat review tentang pam lacte kan. Jadi setelah 15 hari pengalaman menggunakannya, AS dapat simpulkan bahawa, lacte is really worth to be owned.

Corong/breast-shield jenis silikon lembut
REVIEW LACTE DUET-2
Lembut macam mana? Kalau nak rasa macam mana lembutnya corong pam ni, ia sama macam teats jenama avent. Ha material nya sama. Silicone. Jadi kebaikannya breast shield jenis lembut ni, pertama ia melekap elok pada nipple dan dapat mengelakkan puting luka dan melecet. Kedua, bila mengepam, corong akan turut mengecut, menghasilkan sensasi bagai diurut ketika mengepam. Tak ke itu menyamankan? hehe ^_^


Dua fasa penyedutan
Point ni agak common sebab kebanyakan pam jenis elektrik sekarang ni memang didatangkan dengan teknologi dual-phase expressions. Tapi, yang special nya dengan pam lacte ni, suction di fasa stimulation tu ada 3 ritma yang berbeza. Kalau medela, frekuensinya sekata dari awal sampai akhir fasa stimulation. Bagi lacte, kadar sedutan nya berubah dari berfrekuensi 1/2 saat, pastuh sedutannya berubah jadi panjang sikit iaitu sesaat-sesaat..dan kemudian kembali semula pada kadar setiap 1/2 saat. Sebijik macam hisapan bayi! Dengan lacte ni, AS perasan cepat je berlaku let-down (keadaan dimana susu memancut-mancut). Tak sampai 10 minit dah boleh penuh botol 5oz. Hebat kan?!

Fasa yang dinamik
REVIEW LACTE DUET-4
Boleh tukar ke stimulation mode walaupun di pertengahan sesi pengepaman. Bila susu dah tak keluar di penghujung sesi, sedangkan weolls yakin susu masih ada...haa masa tu lah button untuk kembali ke fasa stimulation ditekan untuk merangsang semula kelenjar-kelenjar susu menjadi kembali aktif. Perasan tak kalau kita susukan baby, kan 2 hingga ke 3 kali kita mengalami let-down? Ha macam tu la jugak konsep yang lacte bawakan..nak mimic hampir-hampir sama dengan hisapan baby.

.::. Additional Info .::.
Ciri dinamik yang ada pada lacte ni penting bagi meningkatkan efikasi sesebuah pam tu mengosongkan payudara. Dan pam yang menjadi buruan para ibu menyusu adalah pam yang mempunyai kebolehupayaan yang tinggi untuk mengosongkan payudara. Sebab? Ya, untuk memastikan bekalan susu tidak merudum, malah kalau betul caranya, kuantiti susu boleh semakin meningkat hari demi hari.

Motor tahan lasak (heavy duty)
LACTE DUET REVIEW

Haa yang ni AS paling suka! Lacte mempunyai dua motor dan ia boleh berkerja secara berasingan. Maknanya, kalau uolls nak buat single pumping, uolls boleh matikan motor yang satu lagi. Ha disebabkan motornya ada dua, jadi bunyi pam ni tak la sesenyap pam Medella. Tapi jangan risau, ia masih dibawah paras bunyi-yang-boleh-menarik-perhatian orang sekeliling lagi tau. Pam jenis heavy duty macam lacte ni amat sesuai bagi mommies yang eksklusif mengepam susu( EP-exclusive pumping / tidak menyusukan bayi secara terus dari breast), memang patut pilih pam yang ada dua motor. 

Kebersihan lebih terjamin
LACTE REVIEW

Bahagian-bahagian pam boleh dicerai-ceraikan satu persatu. Dalam ertikata lain, pam lacte ni ada banyak part la.. Entahlah, bagi AS ianya bagus! Sebab setiap inci bahagian dapat dicapai oleh berus pencuci. Sebab masa AS guna medella swing dlu, AS paling tak puas hati bila tak dapat gonyoh saluran pada elbow connector tu(rujuk gambar bawah), sebab sempit sangat ruangnya. *frust* Tapi ada sesetengah orang tak suka pam yang banyak-banyak part, sebab leceh katanya. hihi AS okey je. Kesihatan anak tu lebih utama. ^_^


Jimat tenaga elektrik
REVIEW LACTE DUET-1
Ya..yang ni AS sendiri pun terkezut taw! Al-kisah, AS saje la nak test pam guna power bank..hihi pam baru kan..teruja nak cuba itu ini. AS guna power bank berkuasa 20K mAh, selama 30minit..cuma 1% je power nya luak. Wow! sangat tau. Lepas tu AS pam untuk sesi seterusya lagi 30minit, duk tang tu je powernya, tak berkurang dah. Meaning, 1% kuasa dapat cover 1jam pumping session. Eh betul ke idak calculation aku nih..haha~

Compatible dengan semua botol
Boleh guna bottle storage jenis biasa, dan juga wide neck. Jadi, tak ada masalah nak beli botol simpan susu jenama apa pun.

Compatible dengan Freemie.
Medela AS dulu takleh digandingkan dengan Freemie sebab sistem tubing Medella tak berapa sesuai dengan tube Freemie. So, 1 markah untuk Lacte. 0 untuk Medella. hihi *medella jangan kecam aku*

Last but not least, pam lacte ni AS dapatkan dengan harga RM465.99, dengan free gift sekotak botol simpanan susu Jingle Jungle. Sekotak tu ada 3 botol. Berbaloi kan? Berbanding nak kena beli susu formula tetiap bulan. Bukan seorang anak, dua orang hokey?! Dengar pun dah seriau, sebab dapat bayang dah berapa bajet nak kena keluar bulan-bulan..hihi 

So daddies out there, jangan berkira sangat nak beli pam double untuk isteri uolls k?! *wink*


So, ini hasil menggunakan pam lacte setakat 15 hari ni. AS start pam untuk buat stok pada hari ke 8 lepas bersalin. Sebab masa tu susu kuning-kuning, banyak kolostrum lagi, so lebih baik direct feed je kat baby kan ^_^ Jadi, AS menyesal tak lepas beli pam kedua selepas Medella Swing ni? 

Nope! Tak menyesal langsung. AS puas hati sangat sangat sangat ha. Bagi yang tengah tercari-cari pam idaman, Lacte duet electric double pump memang highly recommended!



AnnurSyuhadah: Dear Miss Medel..peliss jangan majuk. Awak dah banyak berjasa kat kite ngan Naufal.  Bila kite da masuk keje balik nanti, Cik Lacte kite tinggal kat sekolah, and awak jadi kawan kite kat rumah owkey?

Baca juga : Review : FREEMIE® bergandingan dengan pam Lacté Duet

23 comments:

  1. Replies
    1. mekasih..sudah dibalas kunjungannya ^_^

      Delete
  2. Replies
    1. Kat facebook page baby medel. Ownernya fb Asuh Kasih

      Delete
  3. Singgah dari group #tba
    Salam perkenalan

    ReplyDelete
  4. salam, sis beli beg tu di mana.? xtmasuk pump ke.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.
      Beg tu sebenarnya beg makeup Avon.hihuhu. AS gunakan apa yg ada je. Bila ada bajet lebih sikit baru AS ingat nak beli cooler bag yang memang khas untuk simpan pam dan susu.

      Delete
  5. murah jgk ye sis beli.. sy dok survey2 banyak jugak harga dlm rm499 gitu.. sy nk tny pasal storage bottle... sesuai dgn mana2 brand je ke ada yg xsesuai.? tq sis for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesuai dear.. Semua botol boleh fit. Wide neck dan normal neck bottle semua boleh padan

      Delete
  6. Anonymous12:46

    Incredible! This blog looks just like my old one! It's on a totally different
    topic but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!



    My web page ... Naomiferstera.Com

    ReplyDelete
  7. Nak tnye, lacte duet ni xde save baterikan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Lacte memang xde built-in bateri. Kena pakai power bank atau direct current.

      Delete
  8. Nak tnye beg tu jenis camne ye

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. Cable adapter ke power bank tu dpt skali atau ke add on?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cable usb tu memang included dalam pakej pam yg AS beli. Kalau nak cari di luar rasanya agak susah kot nak jumpa

      Delete
  11. Sis..pwer bank tu bli kat mn ya

    ReplyDelete
  12. So di antara medela swing dgn lacte duet mane yg sis lebih syorkan.. Sy dh ada medela swing.. Sdg berkira tuk beli lacte duet..

    ReplyDelete
  13. Anonymous01:19

    sis AS mana nak dapatkan pam yu

    ReplyDelete
  14. @Atien HomEmAde ChOcLatE
    Beg tu AVON punye beg alat mekap dear ^_^
    Beli asing..

    @rahidah
    Bateri lacte memang xde..tak macam meella yang baterinya ada di dalam.. kena pakai power source luar dear ^_^
    Atau direct current dari soket elektrik..

    @Noradilah Auyob
    Ye dear dila ^_^
    Cable USB tu included masa beli pam..seller memang bagi.. ^_^

    @nrl
    Bagi saya ye sis nurul, medella swing is ok, tapi kalau puan berkerja, lebih baik guna pam double macam LActe ni, lebih jimat masa.. ^_^

    @Nur Syaripuddin
    Power Bank saya dapatkan dari LAZADA dear..

    ReplyDelete
  15. sis nak tanya..pam tu boleh masuk poket baju yang macam baju doktor x..atau boleh sangkut kat baju x..sebab saya keje kat hospital..x stick satu tempat..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..tak pasti la sis..
      sebab bergantung pada poket jugak..kalo poket baju overall sy luas..
      lebih kurang 16.5cm..muat sis.. ^_^
      kalo tak pun, sy letak dalam pouch bag atau sling bag ^_^

      Delete

Anything personal, do whisper me at annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.