Blog performance update : August 2018

10:32 AM
Blog performance update : July 2018 

So here's the summary for  August 2018
Total posts : sebanyak 19 buah entri telah di pos untuk bulan Ogos
Pageviews : 98,328

Ulasan : Biarpun 19 artikel telah ditulis pada bulan ini, (berbanding 6 pada bulan Julai) namun  tetap tidak dapat menandingi bilangan pelawat bulan Julai iaitu sebanyak 101,613. Sebab apa?

Syu pon tak tahu ahaks. itu kena tanya pakar SEO.

Blog performance update : August 2018


PENERANGAN GRAF :

Sessions : 

Bilangan kunjungan aktif yang berinteraksi dengan laman kita. Bila pelawat singgah homepage kita, dikira 1 session. Pastu pelawat klik page About Me, Penafian dan seterusnya kembali ke homepage, maka total session yang terlibat adalah 2 sahaja. Hompage tadi tu hanya dikira sekali.

Namun, sebuah session itu akan expired jika tiada apa-apa aktiviti pada laman kita dalam tempoh 30 minit.

Kalau lepas tamat sesi, pelawat tersebut mula berinteraksi semula dengan laman kita ( klik next entri contohnya), itu dah dikira 2 sessions.



Users :


Merujuk kepada bilangan pelawat unik (spesifik) yang singgah di blog dalam satu hari. Sekiranya pelawat yang sama datang singgah ke blog kita beberapa kali dalam hari yang sama, ia tetap akan dikira 1 user sahaja.

Dan sekiranya korang di tanya, berapakah bilangan unique view blog korang (UV), so bilangan users ni lah yang harus korang bagi.


Pageview :

Pageview atau ringkasnya dikenali sebagai PV merujuk kepada jumlah "visits" ke blog tanpa mengambil kira visit tu datang dari pelawat yang sama atau pelawat yang berbeza-beza. So mana-mana page yang dibuka tu akan dikira 1 pageview.

Refresh page juga dikira 1 view. Interaksi dengan mengklik page About Me, Contact, Notis Privasi dll juga akan dikira setiap satunya. Pelawat yang klik next entry pun tetap dikira 1 view.


Bounce rate :

Data yang menunjukkan kadar pelawat yang meninggalkan blog kita tanpa berinteraksi dengan kandungannya. Secara mudahnya, bounce rate ni adalah peratus bilangan pelawat yang "visit" blog kita dan terus serta merta keluar. Bounce rate yang cantik, katanya adalah dalam range 10% - 20% sebulan.

3 comments:

Anything personal, do whisper me at annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

  1. Salam kenal annur syuhadah..
    Bagus juga buat summary begini untuk ukur tahap mana performance blog kita..
    Keep it up.. LZ suka baca..

    ReplyDelete
  2. ray x penah try check pun sbb x smpt nak tgk hmmm

    ReplyDelete
  3. wahhhh.. sebulan je dekat 100k.. terbaek..

    ReplyDelete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.