headerx

 
           

 Orang Sedang Membaca

28 February, 2017

Review Susu Nestlé MOM & Me Vanilla

Assalamualaikum.



Bulan lepas, AS dapat email jemputan untuk join kelab Nestlé. So dari situ AS tergerak hati nak cuba susu Nestlé MOM & Me ni. Sebab AS fikir, selama breastfeeding dikFael, nak kat 2 tahun ni, AS tak ambil apa-apa susu atau supplement langsung.

AS penah minum susu ***** lacta masa dalam pantang sebab nak kekalkan supply susu badan lah konon nya, alih-alih berat badan pulak yang bertambah gila-gila. Hoii bila nak slim nya kalau camni gayanya? Kan? Sejak tu, terus stop! AS beli susu segar je sehari sebotol buat minum pagi dan malam untuk ganti balik kalsium dalam badan.

AS jenis tak cerewet susu. Apa jenis susu pon AS telan termasuklah susu yang kuat bau "lambu" nya pun AS suka! Lepas try susu Nestlé MOM & Me, AS rasa dia taklah "sesusu" mana pun. Cane nak cakap ek? Ha.. pernah minum vanilla shake? Susu dia lebih kurang rasa berkrim macam ais krim vanila gitu lah. Sedap! Bagus bagi korang yang jenis tak lalu minum susu.

Cara-cara penyediaan susu ni senang je, korang hanya perlu sediakan segelas air suam (bukan panas ye), pastu tuang seluruh sachet tu sampai habis. Kacau, dah boleh minum! Kalau letak ais, lagi lah kelas!

Cuma itu lah, nak bancuh susu Nestlé MOM & Me ni kena betul-betul pastikan suhu air tak boleh terlalu panas melebihi 40 degree celcius. Sebab susu ni ada kandungan BL Bifidus probiotic di dalamnya. Kalau bancuh dengan air panas, kandungan bifidobacteria ni boleh mati. Sayang lah! Bakteria ni bakteria baik.

Perasan tak, kita lepas bersalin di hospital, biasanya akan diberi rejimen antibiotik untuk dibawa balik untuk mengelakkan jangkitan. Bila kita makan antibiotik, semua bakteria dalam usus akan mati, termasuklah yang baik pun. So memang bagus sebenarnya kita makan atau minum minuman yang ada kandungan bakteria baik untuk seimbangkan balik bakteria baik-jahat dalam usus kita.

Review aku ni berdasarkan apa yang aku rasa. Kalau korang rasa ragu-ragu, sila dapatkan free sample korang sendiri kat sini. Okbai.

06 February, 2017

Jururawat ini mendedahkan kesan menjalani scan kehamilan yang kerap



Imbasan ultrasound/ scan merupakan sejenis alatan diagnostik yang digunakan untuk memantau pergerakan bayi melalui imej yang digambarkan di skrin monitor. Gelombang frekuensi tinggi lazimnya digunakan. Gelombang ini dipancarkan melalui probe yang diletakkan di perut wanita hamil dan digerakkan untuk melihat kandungan rahim( ia kelihatan seperti menyuluh seolah-olah torchlight.)

Ultrasound adalah merupakan pemeriksaan menggunakan gelombang bunyi untuk menghasilkan imej sebahagian organ dalam badan kita. Gelombang bunyi yang digunakan adalah berfrekuensi tinggi dan tidak boleh didengar oleh deria pendengaran manusia kemudian gelombang pantulan ini diproses oleh komputer untuk menghasilkan imej organ yang sedang diperiksa. Imej yang dihasilkan itulah yang dipaparkan pada skrin yang terdapat pada mesin ultrasound yang digunakan.

Imbasan ultrasound merupakan kaedah yang selamat serta hampir tepat. Selain itu, imbasan ultrasound juga dapat mengenalpasti masalah awal semasa kehamilan juga masalah terhadap bayi yang dikandung. Ia digunakan untuk ;

✔ Menilai peringkat awal kehamilan.

✔ Melihat jumlah karung pada rahim selain melihat degup jantung fetus seawal 7minggu kehamilan.

✔ Mengetahui usia kandungan dengan menilai saiz fetus.

✔ Bagi kes tidak pasti ' last menstrual period' pula, scan dapat membantu dalam mengenalpasti tarikh melahirkan / due date yang sebenar.

✔ Scan mampu melihat kedudukan uri dalam rahim, dengan ini dapat memberikan perawatan awal terutsma bagi kes placenta previa.

✔ Scan dapat menentukan jumlah kandungan seperti singleton/ kembar.

✔ Scan juga dapat menilai jumlah air ketuban yang cukup atau tidak.

✔ Scan dapat menilai sebarang keabnormalan pada janin dan juga sebarang keabnormalan pada pelvis.

✔ Scan seperti 3D pula mampu melihat keadaan abnormal terutama pada fetus contohnya alat kelamin, kecacatan tulang belakang, atau lain-lain keabnormalan fizikal juga dapat dilihat.

✔ Dengan scan kehamilan, ibu bapa mampu bersedia dari segi mental dan fizikal jika terdapat keabnormalan pada kandungan.

** Namun demikian, bagi tujuan diagnosis fetus abnormaliti, 2D scan merupakan pilihan yang terbaik. 2D scan umpama Xray dimana kita boleh melihat organ di dalam fetus.

** 3D scan pula secara umumnya hanya boleh melihat fizikal luaran fetus sebagai contoh bentuk muka fetus.

Seperti contoh yang diberi oleh seorang Pakar Kebidanan, Dr Anna Liza Roslani;

'Ada seorang patient referred for IUGR at 36 weeks. The patient had a 4D scan at 28 weeks by a private obstetrician. Gambar 4d muka dia memang cute/cantik.
But when i scanned the fetus with 2d, i saw the baby's brain was malformed. It had hydranencephaly (entire cortex of brain had not developed).
So 4d scan said the baby had a cute face, but could not detect that the fetus did not have 80% of its brain.
3d 4d 5d selalu dihebah-hebahkan. Sebenarnya, untuk diagnosis tak banyak benefit."

Imbasan ultrasound adalah SELAMAT digunakan. Ia berbeza dengan xray bila mana sinar X yang dihasilkan semasa xray mampu merencat pertumbuhan tissue. Ia sudah digunakan lebih dari 30tahun walaubagaimanapun, imbasan haruslah dilakukan berdasarkan keperluan serta kepentingan.

------
Apakah yang tidak boleh dilakukan semasa booking kehamilan?

1) Jangan Tipu LMP (Last Mentrual Period). Ramai yang diomokkan dengan mitos bahawa seeloknya jangan lurus sangat dengan LMP, tambah 1 minggu lagi kerana tidak logik persenyawaan berlaku seminggu selepas period.

2) Jangan ngelat buat MGTT. Kerana minum air gula dapat mengesan jika ibu-ibu mengidap kencing manis. Kebiasaannya bayi dengan ibu kencing manis apabila lahir akan tidur sahaja kerana hypo.

3) Seboleh-bolehnya, jangan missed TCA. TCA atau temujanji klinik amat penting bagi mengesan sebarang keabnormalan pada ibu ibu serta kehamilannya. Ibu yang hamil biasanya tidak dapat dijangka. Dari white sticker boleh berubah kepada green atau yellow terus malahan ada yang 'upgrade' red sticker tiba-tiba sahaja lalu develope pre eklamsia atau sawan semasa hamil terutama dihujung-hujung kehamilan.

4) Jangan tipu jumlah kehamilan sebenar. Kerana jangkaan melahirkan bagi primid serta multigravida adalah berbeza. Ada yang mengaku itu kandungan sulung tetapi rupanya pernah 'merahsiakan' kehamilan sebelum ini pada suami dan keluarga. Selain itu, pastikan jumlah kandungan adalah betul termasuk keguguran.

6) Pastikan alamat dan no telefon adalah yang terkini bagi memudahkan pihak klinik/hospital melakukan follow up jika anda terlupa temujanji anda.

----

Mitos berkaitan kehamilan yang biasa didengar;

1) Jangan duduk dimuka pintu, nanti susah nak beranak sebab baby akan duduk di pintu rahim sahaja. Ini adalah tidak benar. Pintu rahim dan pintu rumah adalah berbeza.

2) Jangan membelit tuala di leher; bimbang nanti tali pusat akan terbelit. Tali pusat terbelit terjadi kerana keaktifan bayi di dalam rahim ataupun ibu yang terlalu aktif dan trigger bayi untuk turut aktif bergerak.

3) Jangan keluar rumah semasa gerhana matahari, bimbang anak akan ada tanda lahir. Sebenarnya, ia belum dikenalpasti apakah sebab terjadinya tanda lahir, tetapi dari segi medical, kemungkinan tanda lahir terhasil kerana pengumpulan pembuluh darah ataupun kejadiannya yang tidak normal ataupun mungkin juga kerana berlebihan pigmen pada kulit.

4) Jangan lalu belakang orang yang hamil, nanti anak lahir ikut muka orang yang lalu belakangnya itu. Lalu belakang atau lalu depan, jika baka orang yang lalu lalang itu ada dalam sala-silah keturunan, haruslah ada sedikit sebanyak irasnya.

5) Jangan menyiang ikan yang masih hidup, dikhuatiri akan menyebabkan baby lahir sumbing. Sumbing merupakan masalah congenital sejak sebelum lahir. Tidak ada kena mengena dengan ikan mahupun ular.

----

Adatlah jika kita terlalu menjaga kehamilan. Tetapi seelok-eloknya haruslah berpada-pada dan mengikut logik akal.


Credit: Facebook M3

02 February, 2017

4 Cabaran ibu berkerjaya.


Isteri – Ibu – Pengurus rumahtangga – Kerjaya

Bukanlah nak angkat bakul, tapi AS rasa memang betul sangat lah kata pepatah, tangan yang menghayun buaian boleh menggoncang dunia. Sebab apa? Rata-rata kita boleh tengok kerusi-kerusi pengarah, dalam agensi kerajaan sekarang ni banyak diisi oleh para wanita.

Ia juga bukan suatu pemandangan yang pelik kalau kita melihat wanita menjadi ketua dalam mana-mana organisasi, atau menjadi ahli perniagaan yang berjaya. Dalam masa yang sama diorang jugak merupakan seorang isteri dan ibu di rumah. Perghh! SuperMom sangat uolls!

Bukannya senang sebenarnya nak buat dua tugas dalam satu masa, tapi papepun tanggungjawab yang digalas tu kena jugak dilunaskan dengan sebaiknya. Kita sebagai orang perempuan ni, tak cukup sekadar hebat di tempat kerja jer, tapi? Rumahtangga? Berantakan. Itu semua cabaran yang perlu ditempuh oleh ibu-ibu yang berkerjaya.


1.       Cabaran kerjaya
Kat tempat kerja memang banyak kerenah yang kita kena hadap. Bila balik rumah, peranan tu bertukar pulak sebagai isteri dan ibu. Bagi yang baru pertama kali bergelar ibu, sememangnya keadaan ni boleh menyebabkan tekanan dan bebanan yang berat buat diorang. So, ibu kena cepat belajar menyesuaikan diri dengan suasana pembelajaran baru seperti menjaga anak, menguruskan rumah tangga dan disamping menangani masalah pejabat. Kalau dulu, ya..kita Cuma perlu fikir masalah pejabat je, tapi lepas berumahtangga kita kena handle semua masalah di rumah yang melibatkan suami, anak dan family. Jadi, kena bijak tangani tekanan. Pada AS,sewajarnya ibu-ibu macam kita ni kena ada terapi tersendiri. Macam AS, bila stress sangat, AS akan transit anak-anak kat rumah pengasuh dalam sejam dua gitu selepas waktu kerja, AS pergi  Spa, buat urutan relaksasi, tak pun AS merayau-rayau ,shopping barang-barang macam baju, barang kemas, dan beg. Bila balik, fikiran AS lebih fresh dan lapang, pergi jemput anak-anak dengan senyuman tawa.

2.       Cabaran suami dan anak-anak
Biasanya orang perempuan ni, bila kita tinggal sendirian, boleh je sebenarnya buat serba-serbi kerja rumah tanpa bantuan suami. Tapi bila hari-hari cuti, suami ada di rumah, kita mengharapkan suami membantu sama-sama bereskan kerja rumah supaya lebih cepat siapnya, sebab lagi cepat siap lagi cepat kita boleh beristirehat. Sakit hati woo bila kita buat kerja, Incik Asben pulak menyedan atas sofa layan TV. Anak-anak yang aktif dan ekstra lasak pulak bertempiaran ke sana-kemari tanpa pemantauan is ayah. Letihnya uhh. Dia kerja, kita pun kerja cari nafkah. Bila cuti, dia menyedap rehat, kita still lagi tak berhenti kerja.

Peranan Incik Asben sangat penting sebenarnya. Allah jadikan kita berpasangan supaya dapat memenuhi kekurangan masing-masing suami dan isteri. Bila suami susah nak tolak ansur, mulalah kekurangan tu “diungkit” menjadi titik pergaduhan. Contohnya, bila isteri sibuk menyediakan masakan di dapur, si suami perlu lah ambil alih tugas mengasuh anak. Pastu si suaminya janganlah pulak bila tengah bermain-main dengan anak, tu tiba-tiba anak berak, “Yang oohh, amik anak ni yang! Dia berak lah.” Haih patut-patutlah sikit abam oii. Apelah salah nya tolong cebok berak anak sekali sekala. Pepatah moden ada menyebut, suami yang sanggup basuh berak anak adalah lelaki yang macho, sado lagi kacak. Tak gitew abam?

3.       Keluarga, mertua dan teman
Cabaran keluarga AS tak berapa nak nampak sangat sebab alhamdulillah AS tak tempuh lagi cabaran dari sebelah keluarga mahupun mertua. Cuma biasalah kadang-kadang ada jugak isu berbangkit berkaitan balik kampung. Bagi AS, itu cabaran normal bagi mana-mana ibu berkerjaya. Tak macam surirumah sepenuh masa yang bebas bergerak ke sana ke mari ikut suami pada bila-bila masa, asal suami dapat cuti je, boleh terus shoot balik kampung. Kita ibu berkerjaya lain. Namun tak kata jugak yang kita nak nafikan hak suami. Suami mesti diutamakan dalam apa jua soal sebab dah termaktub dalam agama kita. Setiap isteri wajib patuh pada perintah suami. Tapi kita semua tahu bahawa kelulusan cuti bukan di tangan kita. Dalam soal ni perlu ada komunikasi dua hala yang berjaya antara satu sama lain. Masing-masing kena faham dengan tuntutan kerjaya masing-masing, supaya mudah untuk merancang cuti.

4.       Cabaran cyber
Zaman sekarang teknologi melangkah begitu pantas dan pesat hingga menjangkaui batasan fikiran. Kadang tak terkejar kita dek inovasi dan revolusi gajet-gajet dan perisian mudah alih yang makin variety. Kita isteri berkerjaya tak dapat tidak, dari menggunakan teknologi telefon pintar seperti email, WhatsApp, facetime dan sebagainya yang membolehkan proses interaksi berlaku tanpa memerlukan pertemuan empat mata. Biasalah, dalam media sosial ni, kadang apa yang kita nak sampaikan tak sama dengan fahaman si penerima. Kadang kala perkara ni boleh menjejaskan komunikasi suami isteri dan boleh menimbulkan salah faham seterusnya pertelingkahan. Bagi AS, cabaran dari aspek teknologi memang semua orang pun merasa. Benda baru, bukan mudah nak serap dan hadam. Mana nak handle haters nya, nak protect diri dari stalker nya, kena kecam sana, kena kecam sini, nak tepis fitnah lagi.. fuhh! So jalan senangnya, jangan anggap cabaran cyber ni sebagai masalah, tp jadikan motivasi untuk memantapkan diri sebagai ibu dan isteri yang taat.


Semoga perkongsian AS kali ni dapat membantu perjalanan korang untuk menjadi wanita berkerjaya merangkap CEO rumahtangga yang berjaya dan berhati sado.


Nota tumit lembut: Kitalah MOM! yeah! **(M)Master (O)of (M)multitasking.


Doktor ini memberi pencerahan tentang kaitan sawan tarik dengan sirap Paracetamol



Kecoh 1-2 hari ni tentang dakwaan sebuah fan page di facebook bahawa menurunkan suhu badan dengan cepat adalah penyebab sawan. Saya tidak pasti kajian mana yang dipetik, atau mungkin sekadar ulasan peribadi.
statement tak berasaskan fakta abu hannah


Peribadi atau tidak, apabila ulasannya adalah auta dan merbahaya, dan disuruh pula agar tidak mengambil paracetamol untuk turunkan suhu badan yang tinggi, ini perlu dijawab segera kerana jika ada komplikasi, sudah tentu si dia tidak akan bertanggungjawab.
.
Sawan Demam.

Sawan demam (febrile fit) ialah sawan paling biasa di kalangan kanak-kanak, dan berlaku pada usia kurang daripada 6 tahun. Kes biasanya berlaku bermula usia 1-6 bulan dan maksimum usia sebelum mencecah 6 tahun.

Sawan demam ialah sawan yang berkait dengan suhu dan 38°C atau lebih tinggi tanpa sebarang bukti penyebab yang spesifik contohnya jangkitan selaput otak. Ringkasnya, ia adalah "diagnosis of exclusion".

Ciri-ciri sawan demam ialah :

1. Berlaku pada julat usia tertentu sahaja
2. Majoriti pesakit tidak menunjukkan sebarang abnormaliti dalam aspek neurologi atau perkembangan kendiri selepas episod sawan.
3. Sawan demam tiada kaitan dengan sebarang abnormalit pada saraf atau otak.

Secara ringkasnya, siasatan pada fungsi saraf dan otak adalah normal.

Jenis Sawan.
Ia terbahagi kepada dua jenis, iaitu :

1. Simple : 
• sawan berlaku di seluruh anggota badan (generalized
• kurang daripada 15 minit
• hanya sekali sahaja dalam tempoh 24 jam (no recurrence)

2. Complex :
• fokal atau berlaku pada anggoya tertentu sahaja
• lebih daripada 15 minit
• berulang dalam tempoh 24 jam
• berkait dengan abnormaliti sistem neurologi (neurological abmormality) selepas sawan berakhir (post-ictally)

Faktor Risiko.

1. Usia
2% - 5% kanak-kanak berusia 6 bulan - 5 tahun mengalami sawan demam. Majoriti kes berlaku pada usia 18 bulan (1 tahun 6 bulan). Ia jarang berlaku selepas kanak-kanak mencapai usia 3 tahun.

2. Jantina
Kanak-kanak lelaki mempunyai risiko sehingga 2 kali ganda daripada kanak-kanak perempuan.

3. Genetik
• 20.7% kes mempunyai sejarah adik-beradik dengan sawan demam (berbanding 8.4% kumpulan kawalan)
• 10.9% kes mempunyai sejarah ibubapa dengan sawan demam (berbanding 1.6% kumpulan kawalan)
• 14.1% kes mempunyai sejarah saudara terdekat (1st degree relative) dengan sawan demam (berbanding 3.8% kumpulan kawalan)
• 5 kawasan genomik pada kromosom dikaitkan dengan sawan demam

Risiko Berulang.

33% kes sawan demam yang pertama kali berlaku mempunyai risiko untuk mendapat sawan demam pada masa akan datang. Maka, sekiranya anak anda pernah ada sawan demam, anda perlu tahu bahawa ia mungkin terjadi semula pada masa akan datang.

Faktor risiko sawan demam berulang ialah :

1. Sejarah keluarga dengan sawan demam

2. Sawan demam pertama berlaku pada usia kurang daripada 18 bulan.

3. Suhu tertinggi ketika sawan demam berlaku. 
Kanak-kanak yang mendapat sawan demam pada suhu 39°C mempunyai risiko berulang yang lebih rendah berbanding kanak-kanak yang mendapat sawan demam pada suhu 38°C.

4. Tempoh demam sebelum mendapat sawan demam.
Kanak-kanak yang mendapat sawan demam dalam tempoh 4jam demam mempunyai risiko berulang yang lebih rendah berbanding kanak-kanak yang mendapat sawan demam dalam tempoh 1 jam demam.

Risiko Epilepsi.

2% - 10% kes sawan demam berisiko untuk mendapat epilepsi. Kajian menunjukkan sejarah keluarga dengan epilepsi dan sawan demam kompleks meningkatkan risiko untuk mendapat epilepsi pada masa depan.

Mekanisma.

Ok, ini bahagian yang penting yang ditemui melalui kajian berbanding pendapat peribadi yang membahayakan oleh si polan.

Terdapat 3 mekanisma yang dikemukan hasil daripada kajian, iaitu :

1. Peningkatan suhu pada otak mengubah beberapa fungsi neuron, termasuk ion-channel yang sensitif kepada suhu. Akibat peningkayan suhu, banyak aktiviti neuron yang terjana, menyebabkan sawan.

2. Demam dan hipertermia beekongsi mekanisma yang sama dengan mekanisma sawan, iaitu IL-1β menyebabkan demam, dan demam merangsang sistesis (pembuatan) unsur ini di hippocampus. IL-1β ini telah dibuktikan meningkatkan fungsi neuron (neuronal excitability) yang boleh menyebabkan sawan.

3. Hiperventilasi dan alkalosis yang dijana oleh peningkatan suhu tubuh dikemukakan sebagai elemen yang boleh menyebabkan sawan. Namun, bukan semua kondisi lain yang menjana alkalosis akan menyebabkan sawan.

Mari lihat semula. Semua mekanisma ini menunjukkan peningkatan suhu yang mungkin merangsang terjadinya sawan, dan bukannya penurunan suhu yang cepat.

Apa doktor buat?

Sekiranya kanak-kanak sedang sawan, kami akan menghentikan sawan tersebut melalui protokol khusus, dan biasanya sawan berjaya dihentikan.

Selepas sawan berhenti, sekiranya demam atau suhu tinggi, ubat demam akan diberi untuk turunkan suhu kerana jika suhu kekal tinggi, risiko untuk sawan kembali adalah tinggi.

Semua kes yang pertama kali sawan demam akan dimasukkan ke wad untuk pemerhatian sekurang-kurangnya 24 jam. Jika semuanya ok, insyaallah boleh discaj selepas tempoh tersebut.

Staf atau doktor akan menerangkan apa yang perlu dibuat sekiranya sawan demam berlaku semula pada masa depan.

Ok, sebelum berpindah kepada senario lain, saya nak bagitau bahawa sawan demam berlaku akibat daripada demam. Dan demam itu pula berpunca daripada jangkitan selain daripada saraf atau otak, contohnya jangkita tekak, jangkitan tonsil, dan jangkitan telinga. Maka, selain daripada menguruskan sawan, doktor juga akan merawat punca demam tersebut.

Namun, ada juga kes yang berlaku sawan beberapa kali di kecemasan mahupun di wad setiap kali suhu tinggi. Dan kadang2 dengan suhu yang sudah dikawal pun dapat sawan juga.

Dalam kes sebegini, kami mungkin akan mengesyaki jangkitan pada selaput otak (meningitis) dan prosedur tambahan akan dilakukan contohnya ambil cecair tulang belakang dan imbasan CT pada kepala.

Untuk mengambil cecair tulang belakang bukan ikut suka hati kami. Tentu sekali ada indikasi dan di sini pun ada dilema dan mitos yang sering merayau-rayau di media sosial. Ini topik lain.

Sebagai nasihat, apabila doktor cadangkan ujian tersebut, ini bermakna doktor mungkin mengesyaki jangkitan pada selaput otak. Jika lambat buat keputusan, anak mungkin lumpuh atau mati. Biasanya bukan prosedur tersebut menyebabkan lumpuh, tetapi komplikasi daripada patologi jangkitan yang menyebabkannya.

24 November, 2016

Review : FREEMIE® bergandingan dengan pam Lacté Duet

Assalamualaykum mummies! ^_^

Ok, throwback. Masa baby Fael baru je masuk 3 bulan AS dihantar untuk kursus untuk 3 hari. So terpaksa la hangkut baby sekali. Dan pumping gear haruslah tak dilupakan. hahaha (^_^) Dan masa ni merupakan my 1st try guna Freemie on the go taw. (v^_^)v

AS sebenarnya menyesal beli freemie ni aritu sebab terasa AS dah ter"miskin" sebanyak RM300+ berbanding orang lain huhu. Seriously RM300++ hanya untuk sepasang botol susu? AS beli haritu dengan harga RM329 siap pos. Mahal?! Memang mahal. But then again, harga ni memang tak seberapa la bagi AS jika nak dibandingkan dengan "jasa" dia dalam membantu memudahkan breastfeeding journey AS!

Ok first AS akan beri ringkasan nama Freemie® Collection Cup kepada FMCC je. Lenguh la taip nama pepanjang uolls.huu~

#1 Set freemie deluxe dibekalkan dengan anti-backflow valve yang dapat melindungi motor pam dari dimasuki susu. Kalau mummies tak letak anti-backflow ni, kemungkinan besar susu akan tersedut masuk ke tiub dan terus masuk ke dalam motor pam. Ha kang tak pasal-pasal kena marmet pulak sebab pam kena hantar servis. Lenguh wooo kalo kena marmet!! So satu bintang (★) untuk freemie anti-backflow tubing system.

Tapi!. Satu keburukan anti-backflow ni, ia mengurangkan kekuatan suction dari pam. Aiyo! So kalo mummies biasa mengepam dengan level 3 dengan set corong original Lacté, mummies akan rasa sedutan yang agak lemah bila menggunakan freemie. Take note ye.

#2 Sesuai dengan tagline freemie, Handsfree & concealable breast pumping. Setelah 2 tahun AS breastfeed Naufal dulu, rasa rugi sangat sebab AS baru kenal dengan freemie hanya selepas melahirkan baby kedua, Nufael. Seriously AS kagum dengan freemie sebab berjaya membawa revolusi terhadap corong tradisional pam yang biasanya memerlukan gabungan corong dan botol. Menyenangkan sangat!  Jom ikuti apa yang AS sukaaa sangat denga FMCC ni.

Dapat follow jadual mengepam tanpa alasan
Ha,.nak susu meriah tapi nak lepak je, mana boley babe!. Sibuk layan kerja sampai tak sempat mengepam. Sibuk sangat sampai mengepam 2 kali je sehari?!. Alasan kerja banyak, takde tempat tertutup, ofis tak mesra breastfeeding, dan macam-macam alasan. Kalo tempat keje uolls jenis tak support bf, memang sesuai sangat pakai freemie. Uolls out sekejap ke toilet, pasangkan cup ke dalam bra, pastu masuk balik ke ofis, sambungkan ke tiub, dan pam! Tiada alasan. AS sendiri dah berpengalaman terpaksa dan sangat² terpaksa mengepam dalam dewan seminar masa tengah berkursus (tapi kawan sebelah harem tak pasan..ahakss!)

Tersembunyi..shhhhh..
AS suka sebab bila guna freemie,  takde orang yang perasan AS tengah mengepam kecuali kalo AS letak pam tu atas meja, opkos la orang akan tahu kan.?! Tapi kalo sorok pam dalam laci, pastu buat muka sardin je sambil buat keje, memang takkan ada yang sedar AS pumping.

Mengepam while driving
Keje hakiki AS tak banyak kena keluar, tapi hujung minggu AS memang sibuk dengan urusan bisnes yang menuntut AS untuk banyak travel. So katakanlah AS guna conventional breast shield yang attached to bottle tu,kan..yang kena pegang tu kan,kan? abis tu kan, sapa pulak yang nak kawal steering kan?? kan? Hurmmm..

Mengepam while cooking
AS ngan Lacte Duet sangat ngam bersama. Bila baby tak sihat, dia akan kurang minum, so memang kena mengepam lebih sikit dirumah. AS pakai sling bag, dan letak pam & powerbank dalam bag tu, freemie plak AS sarung siap-siap dalam bra. Tekan on, pam pon jalan! Pam n tangan satu kali juga jalann! Tung-tang-tung-tang masak, Yeah siap!!. Berjaya jugak curi masa during anak tidur, untuk buat 2 kerja penting! terasa diriku begitu hebat! bhahahaha

Part yang sikit dan mudah cuci
Tengok je gambar, dah tahu. Memang senang sangat nak cuci. Langsung takde ruang-ruang yang renyah nak di tonyoh.

Cukup le setakat tu je. Puji lelebih kang dikatanya pulak AS buat entri berbayar dari seller freemie plak kan? Bukan nak jek lelebih, tapi itu reliti. 

#3 Dan setiap perkara pasti ada sisi gelap nya, Realiti seterusnya, tidak lah seindah khabar. Corong Lactè original set lebih baik daripada FMCC dari segi lekapan. Sebab FMCC ni permukaannye keras, pastu cup nye tak clearly transparent, jadi susah nak ténang dalam cup tu dah betul² terletak molek kat aerola ke tak. AS dah banyak kali melecet dan luka sebab salah lekap  ┐(´д‘)┌ 

#4 FMCC bekalkan 2 size of cup dalam box, satu 28 mm dan satu lagi 25 mm. So untuk mengelakkan berlaku nipple crack, pilihlah cup yang sesuai bagi diri uolls. Tapi bagi AS kedua-dua nye pun tak betul² fit. Bila silap sikit je, jawabnye susu akan meleleh² keluar diantara breast dan cup. Ishh..bukan cup tu bocor atau susu tumpah. Tapi, susu gagal masuk ke dalam cup, sebaliknya meleleh keluar diruang² kosong hasil dari lekapan mulut-cup tu yang tak sempurna. Faham ke? Kenapa gelak gelak ni.. Serius sikit. AS tengah serius nih. Huh!

#5 Kapasiti cup ni cuma 8oz je setiap satu. Jadi kalo uolls jenis yang susu mencurah-curah, satu sesi sampai 10oz setiap breast, memang tak sesuai lah pakai freemie. Sebab keadaannya yang tersorok dalam baju tu bimbang korang terlepas pandang sampai melimpah masuk ke dalam tiub, kan naya.

#6 Bila korang pakai FMCC, korang sebenarnya tak lah se-free style mana pon. Still kena maintain tegak, tak boleh tunduk atau terlalu menyandar kebelakang. Cuma tangan korang la bebas nak buat pape yang korang nak buat.

Contoh : kalo korang ahli farmasi, dan terpaksa dispens ubat di kaunter outpatients. Korang boleh je teruskan keje sambil ngepam, cover je la sikit² dengan shawl or cardigan ke pastu dispense ubat kat patients macam biasa, cuma kena ingat, kalo ubat terjatuh kat lantai jangan pulak gi membongkok nak ambil. Kalo korang tunduk gak, memang habis lah satu tube tu penuh susu. Ha centu sekali gigih nye aku bagi contoh-contoh bagai! Bhahaha...

Secara keseluruhannya, AS sendiri pun membeli Freemie ni selepas membaca bermacam-macam review dari blog-blog mak saleh, dan akhirnya barulah AS buat keputusan nak beli. Akhirnya bila AS cuba sendiri, AS memang puas hati. Sebab target AS nak enjoy freedom dalam breastfeeding.

So adakah target AS tercapai? Jawapannya yes, target achieved!.

Will see u later..babai mmuuah!