Kaedah menjaga bayi pramatang

Māmy Syu
0
Kaedah menjaga bayi pramatang | Bayi pramatang yang baru lahir tidak bersedia untuk berdepan dengan dunia sebenar. Masih ada bahagian tertentu dalam tubuh badan yang kecil tidak matang dan belum terbentuk sempurna seperti paru-paru, sistem penghadaman, sistem imun dan kulit.

Dengan kemajuan teknologi perubatan, ia bukan mustahil untuk si kecil ini melalui hari-hari awalnya sehingga mereka mampu bernafas sendiri.

penjagaan bayi tak cukup bulan

Berada di wad khas untuk bayi pra matang adalah kemestian yang dilalui oleh bayi ini. Wad Neonatal Intensive Care Unit (NICU) merupakan wad yang persekitarannya dilindungi untuk bayi-bayi pra matang.

masalah bayi pramatang

Wad NICU dilengkapi dengan kakitangan yang terlatih, sistem bunyi amaran dan pemantauan, alat bantuan pernafasan, pemerhatian daripada pakar kanak-kanak dan diri anda sendiri.Melihat alat-alat kelengkapan dalam NICU yang banyak kadang kala menakutkan kita. Ketahui fungsi-fungsi sesetengah mesin mungkin dapat menenangkan anda.

A. Sistem Amaran Bunyi Dan Pemantauan
Mesin pemantauan bergantung pada hospital dan wad NICU tersebut. Semua mesin merekodkan kadar degupan jantung, kadar pernafasan, tekanan darah dan suhu.

B. Kaedah Bantuan Pernafasan
Bergantung kepada keperluan bayi pra matang tersebut.
i. Endotracheal tube - Tiub ini menyalurkan udara hangat dan oksigen.
ii. Ventilator - Ia juga dikenali sebagai alat bantuan pernafasan. Ia adalah mesin pernafasan di mana endotracheal tube disambungkan. Ia boleh memantau jumlah oksigen, tekanan udaran dan tarikan nafas.
iii. Continuous Positive Airway Pressure (C-PAP) - Kaedah ini digunakan untuk bayi yang boleh bernafas sendiri tetapi memerlukan sendikit bantuan mendapatkan udara ke paru-parunya.
iv. Oxygen hood - Ia adalah kotak plastik terang yang diletakkan pada kepala bayi dan bersambung pada tiub yang mengepam oksigen pada bayi.

C. Kaedah Memberi Makan
Ia bergantung pada keperluan bayi pra matang tersebut.
i. Intravenous lines - Kaedah ini menyalurkan keperluan makanan terus ke dalam saluran
darah. Ia sesuai untuk bayi pra matang yang mempunyai sistem penghadaman tidak matang dan tidak mampu menghisap, menelan dan bernafas dengan teratur.
ii. Umbilical catheter - Kaedah ini melibatkan tiub yang dimasukkan pada saluran tali pusat. Jangan risau ia tidak menyakitkan. Kaedah ini hanya digunakan pada bayi yang kritikal sahaja dalam masa beberapa minggu.
iii. Oral and nasal feeding - Kaedah ini memasukkan tiub sempit yang fleksibel menerusi hidung (nasogastric tube) atau mulut (orogastric tube). Kaedah ini sesuai untuk bayi yang bersedia menghadamkan susu ibu atau susu formula tetapi masih tidak boleh menghisap, menelan dan bernafas dengan teratur.

Ia adalah kaedah meletakkan bayi pra matang pada posisi yang betul di dada ibu yang terdedah untuk membenarkan sentuhan kult ke kulit dan meletakkan bayi di antara payu dara ibu.

Penglibatan Ayah dan Ibu
Bagaimana anda berdua dapat membantu bayi pra matang anda di NICU selain daripada penyusuan dan penjagaan Kangaroo?

Ibu bapa digalakkan untuk berinteraksi dengan bayi. Mungkin anda tidak nampak bagaimana caranya untuk berinteraksi dengan bayi kecil yang berselirat dengan wayar, mesin dan berada dalam inkubator. Menariknya, ada beberapa cara yang boleh anda sempurnakan dengan jayanya :
  1. Sentuh bayi anda sekerap mungkin. Lakukan ia dengan lembut atau gerakan perlahan.
  2. Bercakap dengan bayi anda. Bayi akan terbiasa dengan suara anda dan boleh mententeramkannya.
  3. Tukarkan lampin bayi.
  4. Libatkan diri pada kali pertama bayi dimandikan. Ia bergantung pada perkembangannya, anda boleh menggunakan tuala basah atau span lembut semasa memandikannya.
  5. Ambil suhu badan bayi.


Sumber : babycenter

Post a Comment

0 Comments

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!