Blog performance update : June 2018

1:00 AM
Blog performance update : June 2018 

So here's the summary for June 2018
Total posts : hanya 12 buah entri telah di pos untuk bulan Jun
Pageviews : 88,640

Ulasan : Generally PV agak menurun sikit dari bulan lepas (PV bulan Mei : 91,913). This could be due to kurang nya bilangan artikel yang di pos untuk bulan Jun ini. Berbanding bulan Mei, AS update sebanyak 28 artikel kesemuanya. Jadi tak hairanlah kalau penangan PV nya tinggi.

Nampak tak graf pada sehari sebelum raya tu mencanak naik macam gunung Kinabalu. ahaks. Itu penangan artikel resepi lettew.


Sessions : 

Bilangan kunjungan aktif yang berinteraksi dengan laman kita. Bila pelawat singgah homepage kita, dikira 1 session. Pastu pelawat klik page About Me, Penafian dan seterusnya kembali ke homepage, maka total session yang terlibat adalah 2 sahaja. Hompage tadi tu hanya dikira sekali.

Namun, sebuah session itu akan expired jika tiada apa-apa aktiviti pada laman kita dalam tempoh 30 minit.

Kalau lepas tamat sesi, pelawat tersebut mula berinteraksi semula dengan laman kita ( klik next entri contohnya), itu dah dikira 2 sessions.



Users :


Merujuk kepada bilangan pelawat unik (spesifik) yang singgah di blog dalam satu hari. Sekiranya pelawat yang sama datang singgah ke blog kita beberapa kali dalam hari yang sama, ia tetap akan dikira 1 user sahaja.

Dan sekiranya korang di tanya, berapakah bilangan unique view blog korang (UV), so bilangan users ni lah yang harus korang bagi.


Pageview :

Pageview atau ringkasnya dikenali sebagai PV merujuk kepada jumlah "visits" ke blog tanpa mengambil kira visit tu datang dari pelawat yang sama atau pelawat yang berbeza-beza. So mana-mana page yang dibuka tu akan dikira 1 pageview.

Refresh page juga dikira 1 view. Interaksi dengan mengklik page About Me, Contact, Notis Privasi dll juga akan dikira setiap satunya. Pelawat yang klik next entry pun tetap dikira 1 view.


Bounce rate :

Data yang menunjukkan kadar pelawat yang meninggalkan blog kita tanpa berinteraksi dengan kandungannya. Secara mudahnya, bounce rate ni adalah peratus bilangan pelawat yang "visit" blog kita dan terus serta merta keluar. Bounce rate yang cantik, katanya adalah dalam range 10% - 20% sebulan.

8 comments:

Anything personal, do whisper me at annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

  1. Alhamdulillah.. Moga terus semangat untuk berblog...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks k.maria. Harap-harapnya semangat itu tidaklah pudar

      Delete
  2. semoga terus berblogging

    ReplyDelete
  3. Ini menunjukkan yg Annur mmg blogger professional. Tahniah krn berjaya dlm dunia blogging.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh..picisan aje ni hihi. Profesional tu tinggi sangat pula rasanya. Jauh lagi nak sampai tahap tu.

      Delete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.