Baby Carrier — Ibu Perlu Ada Ilmu, Usah Ikut Trend Artis Semata-mata

4:13 PM
Baby Carrier — Ibu Perlu Ada Ilmu, Usah Ikut Trend Artis Semata-mata | Tokti pakai hip seat untuk Aafiyah, infant below 4 months old, kita mak-mak pakat ikut secara berjamaah.




Anak artis pakai narrow based carrier pun semua pakat follow. Tak study dulu, tak tanya dulu, sesuai ke tak dengan peringkat umur bayi. Asal benda trending je, terus beli.



Langsung terlupa nak survey dulu, ergonomik tak untuk baby? Ergonomik/selesa tak untuk ibu ayah yang nak pakai gendongan ni lama-lama.

Ibu ayah. Please janganlah begitu. Benda yang trending tidak semestinya elok. Sebelum ibu nak laburkan wang untuk baby carrier, soal di bawah ni perlu ibu pertimbangkan :

↪ Tulang bayi baru nak develop

↪Muscle bayi baru nak tegap

↪Postur badan ibu tegak tak bila pakai

↪Tangan ayah handsfree tak bila guna



Ada ilmu kita kongsi, spread the awareness tentang pentingnya memilih baby carrier yang ergonomik. (boleh dilaras dan disesuaikan to cater bentuk dan saiz badan yang berbeza, itulah maksud ergonomik)

Sekian coretan untuk hari Jumaat ini.

3 comments:

Anything personal, do whisper me at annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

  1. yes.. agreed.. banyak tgk artis guna hip seat.. mereka bukan tak mampu, lebih dari mampu. tapi tak semua org yg tahu hip seat tu tak digalakkan sebab tak ergonomik.. kesian kat baby kan.. kita tengok mak yg guna pun macam sakit badan..

    ReplyDelete
  2. Teringat time 1st baby dulu, nak pilih baby carrier punyalah fikir panjang ... Last2 beli ergo baby, dan tu pun baby dah 6 bulan baru rasa yakin nak guna ... N guna pakai cara legolas n gwen time tu ...

    ReplyDelete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.