7 Tip Untuk Survive Dalam Bisnes Online

KUASAI 7 TIPS PENTING UNTUK SURVIVE DALAM BISNES ONLINE

By: Kak Anne CEO #NAS_Business_Solution

Assalamualaikum uti² dan akhi² 😊
Sekadar sharing KakAnne yg serba lemah ini. Setiap jatuh bangun dalam biz, KakAnne dah lalui. Company yg KakAnne tubuhkan pun beberapa kali dah "salin tikar" atas macam-macam sebab-musabab nya. Ssalah satu nya adalah pembubaran "partnership" apabila salah seorang rakan kongsi menarik diri.😞

Nak bangunkan bisnes online ni bukan mudah , ramai sangat KakAnne tengok yang 'syahid' sebelum bertempur tau. Bisnes online lah yang paling mudah patah semangat. Sebab apa?

Hmm..korang yg buat bisnes online sendiri tahu sebabnya..kan?
KakAnne cuma nak share 7 tips yg perlu dipegang selaku peniaga online, agar dapat bertahan swkurang-kurangnya 5 tahun.

1)Jangan mudah terpesona untuk sewa kedai

-Berniagalah secara online . atau pun buat kerja dari rumah sahaja . SOHO giteww . Nanti dah ada kemampuan ataupun stok betul-betul tak dapat tampung di rumah, barulah sewa kedai.

2)Jangan buat loan bank

-berniagalah seadanya , jangan biasakan berhutang dengan bank , baru-baru nak niaga biasakan dulu , pakai apa yang ada . nanti dah lama-lama niaga baru plan camana nak kembangkan perniagaan tu . lagi pun banyak je bantuan untuk usahawan kan . Kalau tak buat loan , kalau katakan nasib tak baik bisnes tak jadi kan , takde la jadi papa kedana. Kita boleh bangun semula dan cuba lagi.

3)Pilih produk pertama dengan betul

- Cari produk yang senang nak jual, dan mempunyai peluang pasaran yang luas. Jangan cari yang payah nk jual , nanti kita jugak yang frust menonggeng. Untuk permulaan cari dropshipper yang menawarkan produk mudah nk jual . baru lah semangat bila tengok sale laju kan. Topik ni KakAnne akan ulas lebih terperinci dalam post akan datang.

4)Asingkan perbelanjaan syarikat dan perbelanjaan peribadi.

-buat dua akaun , satu sendiri punya satu untuk niaga@syarikat. rekod semua perbelanjaan . kalau ada duit lebih sikit , lagi bagus gajikan seorang untuk buat akaun tu.

5)Tangguhkan kepuasan dahulu.

-Kajian menunjukkan orang-orang yang berjaya, biasanya menangguhkan kepuasan/kehendak terlebih dahulu , maksudnya diorang tak membeli apa yg luxury dulu, diorang utamakan needs terlebih dulu. So belajar kawal perasaan tu. nanti dah berjaya kang beli la apa awak nak beli..oke? 😉

6)Jangan cepat nak jadi boss.

-untuk permulaan, berniaga ni kena la jadi kuli dulu. Tak usah tergesa-gena nak hire kuli untuk tolong uruskan page dan balas PM / Whatsapp. Makna kata, semua urusan dari pengurusan sampai la bab2 housekeeping korang buat sendiri. Jadi kuli ni bagus sebenarnya. Kita boleh belajar macam2 benda . Dari situlah kita makin matang dalam bisnes.

7)Mindset kena kuat.

-ni paling penting . Jadi lah, nak jadi apa pun kat dunia ni , mindset harus kuat . Jangan hari ni cakap lain , esok cakap lain . Nak niaga main-main , kena uji sikit mula lah putus asa. Tak boleh nak berfikiran mcm org makan gaji tau. Kita berniaga ni sebenarnya memain peranan majikan tau. Diulang sekali lagi, majikan okey. So as a employer korang kena kuat.
.
.
.
Dah dapat tips kan?😉
Sila manfaatkan ye. Walau apa jua cabaran yg datang terus bertahan dan hadapinya dengan penuh bergaya macam boss.
Kita kan majikan..remember? 😊
.
P/s: Tinggalkan link page bisnes korang untuk KakAnne #LIKE. Kasi bakor sikit semangat korang 🔥🔥

2 comments:

Anything personal, do whisper me via WhatsApp or write an email to annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

  1. Anonymous07:49

    I like what you guys are usually up too. This kind of clever work and exposure!

    Keep up the fantastic works guys I've added you guys to my
    blogroll.

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas perkongsian. setuju sangat dengan semua point ni ^_^

    ReplyDelete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.