Sagu Gula Melaka Simple dan Ringkas Jadi Pilihan Terutama Bulan Puasa

Resepi Sagu Gula Melaka Menarik Selera Terutama Bulan Puasa | Resepi sagu gula Melaka walaupun mudah untuk dibuat dan didapati di pasar malam, tapi ada segelintir penjual yang jadikan pencuci mulut ini tidak sedap dengan pengurangkan kepekatan bahan dalam pembuatannya.Hasilnya bila kita terkena sekali, memang reject dah lain kali.

Nak-nak pulak bila time bulan puasa. So jom kita tengok macam amna caranya nak buat sagu gula melaka. Tak susah pun. Sumpah.



Bahan Resepi Sagu Gula Melaka Mudah :


Bahan Sagu :
1 cawan biji sagu bewarna
2 liter air
1 helai daun pandan disimpul


Bahan Air Gula Melaka :


5 kerek gula nisan
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan simpul

Bahan Untuk Santan :

2 cawan santan pekat (boleh tukar kepada susu sejat)
1/3 cawan air
1/4 sudu teh garam


Cara Penyediaan Resepi Sagu Gula Melaka :


Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam. Kemudian toskan.

Didihkan air bersama daun pandan.

Masukkan biji sagu ke dalam air yang mendidih tadi.

Masak sampai sagu bertukar jernih.

Tutup api dan biarkan seketika.

Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir untuk membuang kanji pada sagu.

Boleh la diletakkan dalam bekas acuan kecil-kecil.


Sekarang nak sediakan gula melaka pula. Campurkan semua bahan dan biarkan gula melaka mencair dan kacau hingga likat.

Dalam periuk berasingan, masak dengan api perlahan santan pekat tadi. Masukkan semua bahan, bila nampak mendidih, tutup api.Tujuan kita masak santan adalah untuk lambatkan santan sagu gula melaka ni dari basi.

Siap! Masukkan sagu kita dalam bekas lepas tu sejukkan di bahagian frozen  around 30 minit gitu, kemudian pindah ke bahagian chiller. Memang umpp kalau buat penyejuk tekak masa berbuka puasa. 

No comments:

Anything personal, do whisper me via WhatsApp or write an email to annursyuhadah[at]gmail[dot]com <(=^.^=)y

Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.