Fakktor kenapa orang jadi malas nak singgah blog kita

Māmy Syu
25
  • Kenapa aku buat entri ni
    • Aku nak bagitau kat kawan-kawan blogger yang sudi mendengar (sahaja), mengenai punca aku hilang minat nak parking kat blog sesetengah orang.
    • Aku tau rungutan aku ni tak penting pon. Tanpa kunjungan aku, trafik korang still sesak gak kan. Followers korang pon dah ribu riban. Tak jejas pun trafic ranking korang..ye tak?

  • Apa faktor-faktor kurangnya minat
    • Belog yang banyak gambar termasuk animation (gif. format picture), gambar yang resolutionnye besar dekat sidebar lebih dari lima keping. Letak app yang menggunakan javascript dan iklan bersepah-sepah kiri kanan atas bawah semua penuh iklan. Image animation GIF plak tu, berpinau mata den.
    • Page yang ada letak audio streaming yang autoplay dan takde button STOP. -> Kalo ade button stop, tak lah anoying sangat. Sebab boleh senyapkan dia. aku takkan mute kan volume lappy sebab aku selalu online sambil play mp3 kat laptop.
    • Guna app read more untuk entry. Memang nampak kemas tapi menyusahkan orang nak baca. Komen ni jugak pernah diajukan terus atas batang hidung aku masa aku guna featured Read More aritu. Terus aku buat major renovation kat blog dan buang feature read more tu.
    • Blog yang guna bahasa terlalu fancy. Contoh ::sukew atey aqo lew!:: padahal ::suka hati aku lah!:: kan senang..tak semak. Bagi aku ianya tak sempoi pon! Berblog dalam bahasa baku adalah lebih mudah "ditelan" dan dicerna oleh pembaca. Fancy sikit2 tu boleh terima lagi.
    • Content dan niche blog. Blog hiburan, gosip selebriti, movie cetak rompak dan kaki-kaki fitnah politik memang aku tak suka dan takkan singgah dengan sengaja. Mungkin akan terklik link blog-blog macam ni dari facebook, tapi bila dah tahu, terus tutup.
    • Cursor yang terlalu fancy sampai susah nak klik link sebab keliru dan tak tahu mana pointer cursor tu. Selalunya blog budak-budak sekolah la yang rajin pakai fancy cursor. Tak salah untuk hiasi blog bagi menarik, tapi kena ambil kira jugak keselesaan pelawat blog tau?.
    • Komen yang kena tulis verification code. Bagi aku, kalo kita dah buat setting "comment moderation" tu, tak perlu lagi dah kita nak letak code verification. Kesian kat orang yang rajin blogwalking dan tinggalkan komen. Pada aku, biarlah admin yang bersusah payah nak moderate comment satu persatu. Asalkan pelawat blog tak rasa susah.  ^_^
Tengok ni contoh blog yang simple, ringan, tak semak. Bila singgah blog dia, mood aku berubah jadi mood santai je.. Inilah wajah baru blog Ruby. Walaupun simple tapi masih menarik!
Olo..olo..choo cuwitt kan?! ^_^
http://pengemudamerahjambu.blogspot.com/

  • Pengajarannya
    • Jadi bagi bloggers yang betul-betul concern dengan kepuasan hati pembaca mereka, buatlah blog korang penuh berkrim dan disukai ramai oke 
    • Dan ingatlah, rungutan aku ni mungkin juga adalah rungutan orang lain jugak cuma bezanya mereka tidak meluahkan.
    Annur: Point-point diatas bukan bertujuan menjatuhkan blog yang beridentiti sebegitu. Cuma sebuah pandangan cetek dari seorang blogger yang serba kekurangan lagi hina ni je.

    Post a Comment

    25 Comments

    Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

    Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
    Ok, Go it!