Petua Atasi Senggugut Ketika Datang Bulan. Tak sangka rupanya 'heat belt' banyak membantu!

Bila period atau ‘datang bulan’ memang kita orang perempuan selalunya akan rasa tak selesa. Bukan itu je, adakalanya ia juga menyakitkan! SENGGUGUT~ Keadaan ini terjadi kerana berlaku kontraksi otot uterin dan seterusnya menyebabkan rasa senak dan cramp dalam perut. Senggugut ni memang dah lama Syu tak kena, rasanya sejak berkahwin, senggugut I berkurang kot. Masa zaman anak dara, uhh~ memang setiap bulan akan ada 3 hari tak dapat hadir ke kelas sebab senggugut.

Sebenarnya gejala senggugut atau bahasa medis nya dysmenorrhea adalah gejala normal dan berlaku pada kebanyakan anak gadis sunti. Bagi kalangan wanita yang dah berkahwin pula faktor cuaca yang sejuk dan ubat-ubatan seperti pil perancang misalnya, kerap kali dikaitkan dengan senggugut. 

Cara Atasi Senggugut, awas senggugut, dysmenorrhea, dismenoria, abdominal cramp, sakit perut datang haid, petua kurangkan senggugut, bertungku senggugut, EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Heat Belt;  EmrysHome & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt

Eh, tapi jangan bimbang. Ada pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk atasi sakit senggugut. Jom kita sama-sama ikuti beberapa tip mudah ini.


Petua Atasi Senggugut Ketika Datang Bulan


1. Minum banyak air suam


Cara Atasi Senggugut, awas senggugut, dysmenorrhea, dismenoria, abdominal cramp, sakit perut datang haid, petua kurangkan senggugut, bertungku senggugut, EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Heat Belt;  EmrysHome & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt


Semasa period, kita banyak kehilangan air dalam badan. Kadang tu, badan yang dehydrated pun boleh menyebabkan perut kejang dan kembung. So, banyakkan minum air sekurang-kurangnya 2 - 3 liter sehari. Tapi air suam ok?! Bukan air sejuk.



2. Hindari kopi dan minum bergas (air soda)



Cara Atasi Senggugut, awas senggugut, dysmenorrhea, dismenoria, abdominal cramp, sakit perut datang haid, petua kurangkan senggugut, bertungku senggugut, EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Heat Belt;  EmrysHome & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt


Minuman berkafein akan meningkatkan paras tekanan darah. Malah ia juga boleh trigger kejadian krem di bahagian perut. Begitu juga dengan minuman berkabonat. Ia akan mengeruhkan lagi keadaan senggugut kerana perut you all akan jadi semakin berangin dan kembung. So, minum coca cola boleh hilang senggugut tu, hanya mitos semata-mata.


3. Makan dark chocolate


Cara Atasi Senggugut, awas senggugut, dysmenorrhea, dismenoria, abdominal cramp, sakit perut datang haid, petua kurangkan senggugut, bertungku senggugut, EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Heat Belt;  EmrysHome & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt

Mungkin ramai yang belum tahu, dark chocolate mampu membuat otot-otot di tubuh terutamanya di bahagian perut menjadi lebih relax. Jadi, semasa datang haid, kalau naka makan coklat pilihlah chocolate bar yang mengandungi 70% koko pure ya!


4. Makan Ikan Salmon


Cara Atasi Senggugut, awas senggugut, dysmenorrhea, dismenoria, abdominal cramp, sakit perut datang haid, petua kurangkan senggugut, bertungku senggugut, EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Heat Belt;  EmrysHome & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt

Ikan salmon adalah salah satu sumber protein yang tinggi dan mampu mengurangkan masalah krem perut. Kandungan omega3 yang tinggi boleh membantu mengurangkan tegangan dalam perut. Jadi rajinkan diri makan isi salmon ketika sedang datang bulan atau period.


5. Bertuam atau bertungku 

Cara Atasi Senggugut, awas senggugut, dysmenorrhea, dismenoria, abdominal cramp, sakit perut datang haid, petua kurangkan senggugut, bertungku senggugut, EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Heat Belt;  EmrysHome & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt

Selain dari pemakanan, bertungku juga terbukti berkesan meringankan symptom senggugut atau kejang dalam perut. Senggugut atau dysmenorhea selalu dikaitkan dengan kesejukan.

Perut sejuk memang boleh menimbulkan banyak masalah selain senggugut. Contohnya perut berangin, angin medu, sebu perut dan tak lawas air besar. Tapi macam biasalah, nak bertungku ni perlukan proses yang renyah dan ini salah satu sebab kenapa orang kita jadi malas bertungku.


Cara Atasi Senggugut, awas senggugut, dysmenorrhea, dismenoria, abdominal cramp, sakit perut datang haid, petua kurangkan senggugut, bertungku senggugut, EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Heat Belt;  EmrysHome & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt

Emrys Home & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt - Alternatif kepada tungku batu/besi tradisional


Tali pinggang heat belt ni fungsinya sama seperti bertungku. Malah, ianya lebih mudah dan convenient digunakan di mana sahaja. Tak seperti tungku besi tradisional yang mana kita perlu stay at home untuk bertungku.




Mudah alih dan sangat ringan
Ianya memang berbeza dari tungku elektrik yang ada di pasaran. Ia tak menggunakan cecair seperti bantal panas tu, so ia sangat ringan dan portable, cuma 72gram je beratnya.

Cara Atasi Senggugut, awas senggugut, dysmenorrhea, dismenoria, abdominal cramp, sakit perut datang haid, petua kurangkan senggugut, bertungku senggugut, EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Heat Belt;  EmrysHome & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt
Selain tu, heat belt ni hanya memerlukan powerbank untuk beroperasi. Tak macam sesetengah tungku elektrik yang perlu plug in ke soket elektrik dan terpaksa duduk setempat je sebab kekangan wayar dan soket. Most of the time I pakai Flexwarm ni pun masa I driving tau! Memang mudah.

Kuasa pemanasan pantas
Apa yang I suka sangat tentang Heat Belt ni adalah, I boleh terus guna je setiapkali I memerlukan. On je suis, dalam 5 minit gitu dah start rasa panas dan selesa. Sebelum ni I dah biasa guna tungku elektrik jenis yang macam bantal tu. Bila nak guna memang I kena tunggu up to 20 minutes untuk dicaj dan menjadi panas. Leceh lah nak kena menunggu.  

Panas sekata dan selamat
Cara Atasi Senggugut, awas senggugut, dysmenorrhea, dismenoria, abdominal cramp, sakit perut datang haid, petua kurangkan senggugut, bertungku senggugut, EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Heat Belt;  EmrysHome & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt
Sepanjang I menggunakan Heat Belt ni, alhamdulillah, I tak pernah lagi melecur. Elemen pemanasan Flexwarm bukan jenis cecair/jelly yang diisi ke dalam tungku elektrik biasa. Heat belt ini menggunakan teknologi aeroangkasa iaitu aerospace-nanoscale membrane sebagai elemen pemanasan. Pemanasan membran adalah lebih sekata, stabil, dan selamat berbanding cecair. Heat belt ini juga dilengkapi ciri keselamatan dari renjatan elektrik dan pemanasan melampau yang dikawal oleh fius-sensitif-haba.


Boleh dibasuh dan dilipat
Istimewanya heat belt ni, selain ianya ringan dan mudah alih, ia juga tidak rosak sekiranya dibasuh mahupun disimpan dalam keadaan berlipat atau terkeronyok di dalam almari. I pernah tertidur dengan memakai heat belt ni di perut. Sedar-sedar bila bangun pagi, heat belt ni dah tercabut dan ditindih belakang badan I. Gelabah jugak, takut rosak or putus ke coil dalam belt tu. I try switch on, pheww~ ok je, masih boleh beroperasi.


Pengalaman Syu menggunakan EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Belt


Melegakan lenguh lutut dan sengal pinggang
Cara Atasi Senggugut, awas senggugut, dysmenorrhea, heat belt, warming belt, dismenoria, abdominal cramp, sakit perut datang haid, petua kurangkan senggugut, bertungku senggugut, EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Heat Belt;  EmrysHome & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt


So far, I dah cuba pakai heat belt ni di perut, ari-ari, dekat lutut, betis dan belakang badan. I selalu guna tahap kepanasan tertinggi iaitu lampu merah pada 65°C. Perut I memang tebal so kena set temperature maksimum baru rasa sedap haha.  Untuk you all yang baru nak mencuba, elok test pakai dulu pada temperature rendah, iaitu lampu hijau (43°C) dan kuning (50°C). Kebanyakannya I pakai untuk masalah kembung perut, sengal otot dan lenguh-lenguh badan. Memang lega. I rasa ia lebih efektif daripada sapu salap panas atau minyak angin.


Melegakan rasa sakit artritis
End of last year (2018) mama I telah di diagnos mengalami artritis dan tangan kanan nya sekarang jadi kaku dan kejung. Susah nak diluruskan, apatahlagi nak menggenggam. So Mama I setiap bulan akan buat rawatan fisioterapi di hospital.

Last time, ahli fisio tu pernah pesan yang pesakit artritis tak boleh sejuk. Bila sejuk, tangan mama akan kesakitan yang amat sangat. I balut tangan mama I dengan warming belt ni dan letak pada level 2, mama kata relief sikit kesakitan tu.

Cara Atasi Senggugut, awas senggugut, dysmenorrhea, dismenoria, abdominal cramp, sakit perut datang haid, petua kurangkan senggugut, bertungku senggugut, EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Heat Belt;  EmrysHome & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt

And guess what? Lepas 5 hari berturut-turut mama pakai warming belt ni before bedtime, jari tangan mama dah boleh genggam, sikit lagi nak boleh rapat. Sebelum ni tak boleh grip langsung. Alhamdulillah.


Pelbagai guna
Keseluruhannya, Syu boleh rumuskan bahawa heat belt / warming belt ni mudah, berkesan dan selamat digunakan. Setakat hari ini, family Syu yang pernah guna Flexwarm ni, semua bagi feedback positif.

Ada yang kata dituam pada pipi masa sakit gigi, boleh kurang sakit gigi dia. Ada juga yang kata kembung perut dia lega, angin pecah dan kentut berkali-kali hahaha.

Paling best, my sister la. Dia kata nak kecilkan lengan sebelum raya. I anggap dia lawak je tapi menjadi you alls! Memang berkurang inci lengan dia bila konsisten pakai heat belt ni.


Kesimpulan
Kesimpulannya, heat belt ni bukan sahaja boleh legakan sakit senggugut. Tapi boleh melegakan kesakitan akibat artritis, muscle pain akibat bersukan, sakit leher kerana memandu jauh, mengurangkan sakit gigi serta mambantu mengurangkan berat badan. Ohh~ tak sia-sia inovasi tungku moden ni kan? Many thanks to the brilliant engineer behind this heat belt!

You guys kalau nak dapatkan Heat Belt macam ni jugak, boleh direct terus beli kat website official diorang seperti di bawah :




2 comments:

Anything personal, do whisper me via WhatsApp or write an email to annursyuhadah[at]gmail[dot]com <(=^.^=)y

  1. okay skrg ni kenapa produk tu guna warna pastel. cantiknyeeeeeeee i want one !

    ReplyDelete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.