Target Nak Kurus, Ini Jadual Diet Sepanjang Ramadan Untuk Korang

Ramai yang ingin mengambil kesempatan untuk berdiet sepanjang bulan Ramadan kerana merasakan inilah masa yang sesuai untuk mengawal nafsu makan.
Namun begitu, sekiranya you all tidak tahu cara dan amalan diet yang betul, boleh jadi usaha itu akan jadi sia-sia saja nanti. Malah, takut pula badan bertambah naik dek kerana ‘shopping’ sakan di bazar Ramadan.
Apa yang menarik perhatian ramai wanita bila melihat perkongsian oleh Norafiza Mahmud yang disediakan sekali jadual diet sepanjang bulan Ramadan yang boleh you guys ikut.
Setakat nak buang 5-10 kilogram tu apa ada hal. Hiks!
Jadual yang disediakan ini tidak mengandungi gula, garam, santau atau pun minyak yang tinggi. Sebaliknya, korang boleh rasa semua kandungan itu di dalam air asam atau gula yang terkandung dalam jus buah-buahan.
Kalau rasa nak pakai kebaya raya nanti, jom ikut jadual ini.
Dalam menu-menu tersebut, tidak ada juadah kuih langsung. Tapi you all boleh memilih satu atau dua jenis setiap kali berbuka dengan kuantiti dua ketul saja. Namun begitu, kalau korang dah pilih nak makan nasi, terpaksalah lupakan nak makan kuih tu.
Awak nak kurus kan? Kena tahan sikitlah guys!

Kenapa perlu 15 minit bersenam

Bukan hanya bersenam, terpulang pada korang sama ada nak kemas rumah atau buat apa-apa saja asalkan mampu mengeluarkan peluh. Cara ini dapat memenuhi keperluan lapan gelas sehari dalam tempoh berpuasa.

Cara memasak

Gunakan non-stick pan dan setengah sudu butter, sama ada untuk masak barang basah atau sayuran. Butter tu pun dah cukup bagi rasa sedap.


Kudap-kudap

Untuk kudapan pula, korang boleh makan buah epal hijau, badam, aprikot dan kurma.
Buah-buahan tersebut juga boleh dijadikan jus, tapi jangan ditambah pula dengan gula. NO!
Siapa cakap nak diet tak boleh makan sedap? Tapi, paling penting you all kena jaga portion dan ambil makanan yang sihat saja.
Ok guys? Selamat berdiet!

1 comment:

Anything personal, do whisper me at annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

  1. Tipsbyg bagus ni...utk ramadan kali ni hnya turun 1 kg je sbb mkn cm biasa je hehe

    ReplyDelete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.