5 Benda Wajib Dibawa Travel Dengan Baby atau Anak Kecil

Māmy Syu
3
Travel bersama keluarga ini bukan perkara yang mudah, terutama kepada mereka yang mempunyai anak kecil berumur setahun kebawah ni. 

Percutian bersama anak yang masih kecil mesti dilakukan dengan teliti supaya semua orang yang berada dalam perjalanan itu berasa gembira dan enjoy. Ibu bapa pun tak la berasa stress sepanjang percutian.

Okay, mamy nak share 5 benda yang ibu ibu wajib bawa ketika travel bersama bayi atau anak kecil supaya ibu yang handle anak tak panik dan stress.


1) Edutoys Jenis Mudah Bawa (portable)

- Ketika sediakan barang perjalanan, ibu jangan lupa bekalkan satu atau dua edutoys untuk bayi bermain ketika flight atau sepanjang travel. Untuk membantu supaya bayi ibu tenang dan tenteram sepanjang percutian, ibu boleh bekalkan gadget  seperti Ebookku Islamic, Buku Islamic Berbunyi dan Islamic Audio Device dari Mama Zie Kerlazz Shop. Gadget seperti ini akan membuatkan anak leka explore sesuatu yang baru beserta berilmu dan menghiburkan.
 
5 benda wajib bawa masa travel dengan bayo, baby sadoo, izliyah kitxhen baby food, rush baby food, mamz spray,ebookku islamic

Islamic Audio Device dari Mama Zie Kerlazz Shop ini juga dapat membantu menenangkan bayi dengan fungsi white noise yang sangat sesuai untuk menenangkan baby bawah usia setahun, lullaby (dendangan lagu dodoi anak) ketika letih ingin tidur serta terdapat fungsi butang alunan bunyi ombak yang mendamaikan. Bukan itu sahaja, terdapat butang surah-surah pilihan buat peneman anak ketika travel. 

Jika anak peminat tegar kartun Omar Hana, ibu ayah harus dapatkan Islamic Audio Device ini dari Mama Zie Kerlazz Shop kerana ada beberapa lagu hits dari kartun Omar Hana untuk hiburkan hati anak sepanjang perjalanan ibu bapa bercuti.

FB/IG: Mamazie Kerlazz
facebook.com/mamaziekerlazz/
Contact: 018-3962999
Location: https://maps.app.goo.gl/uT7E1qTNj5eCb9Qa6



2) Makanan Bayi Segera

Asal ibu ibu tahu saja ya, yang namanya bayi itu bila lapar atau tak diisi perutnya on time boleh menyebabkan mereka resah gelisah serta mengamuk ketika travel atau holiday.

Tapi kadang-kadang nak travel dengan anak cerewet makan ni bukannya senang. Habis semua makanan dia memilih dan reject untuk makan. Sampai stress kepala ibu nak fikir nak bagi anak kita makan apa kan?

So I nak suggest mommy yang ada anak cerewet makan dari 6 bulan sampai 3 tahun untuk try travel dengan Baby Sadoo.

5 benda wajib bawa masa travel dengan bayo, baby sadoo, izliyah kitxhen baby food, rush baby food, mamz spray,ebookku islamic

Baby Sadoo ni merupakan makanan baby yang khas untuk tackle selera anak cerewet makan dari 6 bulan sampai 3 tahun tanpa tambahan garam, gula & pengawet tau. 

Baby Sadoo ni dibuat khas oleh bekas jururawat berdaftar yang pernah bekerja hampir 7 tahun bersama Sime Darby Medical Center. 

Apa yang I suka dengan Baby Sadoo ni sebab dia lengkap nutrisi, dalam 1 botol tu dah siap dah carbohydrate, protein dia, fiber dia, callorie dia.

So waktu travel senang, ibu ibu macam I ni tinggal panaskan je Baby Sadoo ni tak sampai 1 minit dah boleh terus suap anak makan kat mana-mana je termasuklah bila diorang lapar dalam kereta, flight, train, atau time tengah janjalan menikmati pemandangan percutian pun boleh.

5 benda wajib bawa masa travel dengan bayo, baby sadoo, izliyah kitchen baby food, rush baby food, mamz spray,ebookku islamic

Bagi I Baby Sadoo ni best sebab menu dia menarik dan sedap-sedap dari bahan semulajadi dan senang tak payah nak tambah apa-apa dah dan tak payah nak pening fikir nak masak apa untuk anak cerewet makan ni time travel.

Bagi I sangat praktikal untuk mak-mak yang nak travel dengan baby picky eater untuk bawak Baby Sadoo yang food on the go ni. 

Botol dia ni pun selamat untuk nak panaskan terus dalam microwave atau water heater. Botol pun jenis botol kaca yang berkualiti. 

Takdelah I nak risau tindak balas kimia dari botol ni pindah ke makanan baby atau apa time panaskan. Yang penting baby suka sangat makan dan sekali makan kadang-kadang tak cukup sebotol 😂

Senang travel dengan Baby Sadoo ni. Panaskan, terus suap je makanan sihat, berkhasiat, sedap dan lengkap nutrisi untuk baby cerewet makan kita. Tak payah nak tambah apa-apa dah dalam Baby Sadoo yang 'Complete Meal' ni. Senang sangat.

5 benda wajib bawa masa travel dengan bayo, baby sadoo, izliyah kitchen baby food, rush baby food, mamz spray,ebookku islamic

Haa. kalau mommy nak tahu Baby Sadoo ni jugak merupakan antara Makanan Bayi No. 1 di Malaysia yang khas untuk tackle selera anak cerewet makan tau dan terbukti mempunyai hampai lebih 3000 testimoni dari ibu-ibu yang mempunyai masalah anak cerewet makan, bantu ibu bekerjaya yang tak sempat sediakan makanan bayi sihat dan berkhasiat untuk anak-anak dirumah atau bekalan ke rumah pengasuh dan bantu memudahkan mommy yang nak travel bersama anak picky eaters ni.

Syu dan ramai mommy kat Malaysia pilih untuk travel dengan Baby Sadoo yang convenient for travelling ni. 

Recommended sangat. Sebab senang, Panaskan je sebotol Baby Sadoo, tak payah nak tambah apa-apa dah, boleh terus suap baby makan makanan bayi yang 'complete meal' . 

Kalau mommy nak dapatkan Baby Sadoo atau berminat untuk apply for agent reseller boleh Follow 👇

FB / IG: Baby Sadoo HQ
facebook.com/babysadoobabyfood/
instagram.com/babysadoohq
Contact: wasap.my/60196649388/babysadoobabyfoodsblogger
Location: https://maps.app.goo.gl/JDftjtTaECCiyJ4RA



3) IZLIYAH Kitchen Baby Food


Sekiranya bayi mommy sudah boleh makan, jangan dilupa bawa bekalan makanan instant yang sihat buat mereka. Instant di sini bermaksud mudah disediakan tetapi sihat kerana tidak mengandungi bahan terlarang yang belum mampu ditapis oleh usus bayi anda.
Tips travel dengan baby, baby sadoo, izliyah kitchen baby food, rush baby food, mamz spray,ebookku islamic

- Izliyah Kitchen menyediakan makanan bayi yang mudah disediakan ketika travel. Pastinya memudahkan kerja mak-mak tatkala travel tidak perlu membawa periuk nasi dan segala bahan mentah untuk dimasak atau perlu prepare awal2 dari rumah sebelum mula travel.

5 benda wajib bawa masa travel dengan bayo, baby sadoo, izliyah kitchen baby food, rush baby food, mamz spray,ebookku islamic

Produk izliyah telah diiktiraf dengan sijil HALAL dari JAKIM. Produk ni juga tidak sama sekali mengandungi bahan pengawet dan gula sintetik. 

Terdapat beberapa jenis makanan bayi di Izliyah Kitchen iaitu:

Bubur (ada bubur kasar dan bubur halus)

Biskut (ada pelbagai perisa seperti kurma,kismis dan pisang)

Serbuk perasa (ada serbuk ayam, serbuk bilis, serbuk sayuran dan serbuk buahan)

Ke semua di atas adalah mesra travel kerana amat mudah untuk disediakan. Konsep kami, menyediakan bubur segera dengan hanya bancuh air panas tetapi sihat dan bebas bahan pengawet.

FB/IG: 
facebook.com/izliyahkitchnowner/
Contact: 017-772 3571



4) Penenang Anak menghadapi Batuk & Selsema Ketika Travel

Kasihan bila tengok anak kecil tercungap-cungap susah nak nafas, sebab hidung tersumbat atau berkahak teruk. Tak lalu makan dan muka pucat bila jadi macam ni. Malah, jika tak dirawat, ia boleh mengancam nyawa!

So I nak ingatkan mak-mak untuk always standby benda wajib ni ketika travel dengan anak kecil.

Checklis untuk travel dengan bayi, baby sadoo, izliyah kitchen baby food, rush baby food, mamz spray,ebookku islamic

Ramai juga yang tanya. Ada ke sapuan bayi yang boleh bantu rawat masalah ni secara semulajadi? 

Jawapan nya ADA! Gunakan jer sapuan bayi Mamz. Paling penting Mamz ni ada pengesahan Kementerian Kesihatan Malaysia. Dibuat dari bahan semulajadi Habbatus Sauda. Memang elok untuk bayi. 

Mamz Spray merupakan penawar bagi masalah utama bayi seperti masalah berkahak, masalah selsema dan masalah batuk. Sesuai digunakan oleh bayi seawal dalam pantang sehingga berusia 6 tahun. 

Mamz Spray juga sangat sesuai digunakan sebagai sapuan harian bayi walaupun telah sihat bagi menggantikan minyak telon. Sapukan selepas mandi agar antibody bayi semakin kuat dan sapukan sebelum tidur agar bayi tidur lebih lena.

Kalau ibu-ibu nak tau lebih lanjut mengenai Mamz ni boleh je terus ke 
www.mamz.com.my 
atau boleh juga lihat kt facebook.com.my/MamzOfficialHQ . 

Testimoni yang dah guna Mamz ni pun da beribu dah. 
kalau nak baca testimoni tu klik jer link wasap bawah ni.

FB/IG: 
https://www.facebook.com/MamzOfficialHQ
Contact: 019-6449092
www.wasap.my/60196449092
Website: www.mamz.com.my




5) SNACKS & BISKUT SIHAT UNTUK ANAK KECIL

Rush Baby Food menjadi pilihan utama ibu-ibu yang mengutamakan #BMF dan yang terbaik untuk bayi mereka tetapi cepat mudah dan pantas. 
Checklis untuk travel dengan bayi, baby sadoo, izliyah kitchen baby food, rush baby food, mamz spray,ebookku islamic

Bubur bayi segera keluaran Rush Baby Food dalam bentuk flakes beras semakin mendapat permintaan tinggi kerana ianya yang hanya perlu dibancuh dengan air panas sahaja, bila-bila masa sahaja boleh disediakan sama ada di dalam kereta, train, flight, tepi pantai dan sebagainya. 

Rasanya yang sedap dan harum seakan ibu baru lepas memasak diatas dapur membuatkan bubur bayi Rush Baby berbeza dari yang lain. 

Terdapat dua pilihan iaitu beras putih dan beras perang. Bancuh flakes sahaja pun dah licin bayi makan apatah lagi jika di tambah dengan Serbuk Buah Mango, Serbuk Ayam atau Serbuk Purple Sweet Potato yang juga dikeluarkan oleh Rush Baby Food. Tabur-tabur je dah siap, tak perlu masak pun. 

Senang kan?

Bukan sahaja bubur, malah Rush Baby juga ada menyediakan Biskut bayi dengan nama Bone Broth Cookies. Mula diperkenalkan pada November 2017, ianya terus menjadi bualan mulut ibu-ibu yang lebih prefer Homemade Babyfood. 

Apa yang istimewanya tentang biskut bayi ini, salah satu kandungan di dalamnya ialah Chicken Bone Broth.

Checklis untuk travel dengan bayi, baby sadoo, izliyah kitchen baby food, rush baby food, mamz spray,ebookku islamic

Banyak khasiat dan manfaat yang boleh didapati daripada Chicken Bone Broth dan ternyata ianya sangat bagus untuk perkembangan bayi seperti yang dinyatakan oleh Dr Suriyakhatun merupakan Doktor Perubatan Homeopathy. 

Kelebihan lain yang ada pada biskut bayi ini ialah tidak terlalu gebu dan tidak mudah hancur.

Seawal 7 bulan bayi dah boleh mencuba Bone Broth Cookies ini walaupun belum ada gigi. Terdapat 3 pilihan rasa iaitu kurma yang menjadi best seller, kemudian apricot raisin dan yang terakhir adalah avocado cheese.

Ketiga-tiga biskut bayi ini diadun menggunakan bahan yang berkualiti seperti unbleach flour, anchor unsalted butter, puree buah sebenar, tepung jagung dan juga Chicken Bone Broth.

Yang baru merancang percutian atau yang tengah bercuti, boleh je dapatkan Makanan bayi keluaran Rush Baby Food ini daripada agen-agen berdekatan anda atau dari butik-butik baby terpilih seperti Tateh, One Baby World, Yons dan banyak lagi. Boleh juga layari terus Facebok dan Instagram Rush Baby Food HQ untuk dapatkan info lebih lanjut.

FB/IG: facebook.com/RushBabyFoodHQ/
instagram.com/rush_baby_food_hq
Contact: 0199559334


Share untuk manfaat ibu-ibu sejagat.

Post a Comment

3 Comments

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!