Kopi Cap Gantang Kopi Kampung Buatan Muslim. Kaw baq hang!

9/23/2019
kopi cap gantang shopee
Minggu sudah sekembalinya kami dari makan gulai kat utagha, nun di Loq Staq nuhh oii~ 
jenama kopi keluaran muslim
hahaha tetiba cakap utara pehal!? Dah kerasukan mambang utara ke hapa nih? hahaha 
beli biji kopi mentah malaysia
Ok. Kisah dia, aku balik Gerik lalu ikut Gurun, pastu terus turun ke Kuala Pegang, Kupang dan sampai lah Gerik.

Masa kami lalu Kuala Pegang tu, tetiba semerbak aroma kopi menusuk ke kalbu. Alahaii sodap aih!

Dah hujan renyai-renyai. Terus tak semena-mena tekak rasa meronta-ronta nak menikmati secawan kopi kampung yang hitam lagi pekat buat habuan tekak yang haus. Ahhhh~ 
jenama kopi terbaik di malaysia
I rasa tak ramai yang tahu bahawa di celah sayup-sayup jalan kampung di sini terletak sebuah kilang memproses kopi lejen yang nama nya tak asing lagi bagi kami yang tinggal di daerah utara tanah air, Kopi Cap Gantang.
senarai jenama kopi di malaysia
Kopi Cap Gantang merupakan jenama serbuk kopi di Malaysia yang  Syu sekeluarga minum sejak tahun 2007 lagi. Haa masa tu Syu muda remaja lagi tau. 
kopi kampung paling sedap

Cara Bancuh Kopi Cap Gantang

Disebabkan arwah opah sangat pakar dalam memproses biji kopi, so tak hairan lah kalau beliau sangat mahir membancuh kopi kampung.

Opah pernah ajar aku cara buat air kopi susu yang sempurna.
cara cara membuat kopi
Tips dia, untuk 1 jug air kapasiti 2 liter, mesti letak 5 sudu besar serbuk kopi. Wajib gunakan air panas menggelegak yang dijerang atas api atau cerek elektrik. Tak aci guna air panas Coway! Tak jadi kopi hang nanti. Susu pekat pula ¾ tin. Hasilnya memang kaww dan superb!

Kopi Cap Gantang Milik Siapa?

Mesti ramai tertanya-tanya siapa pemilik Kopi Cap Gantang ni kan?
brand coffee yang sedap
Perusahaan kopi Cap Gantang ni diusahakan oleh anak jati kelahiran Kedah, iaitu En. Mohamed Hassan Mohamed Rawter dan isteri Zarulaswah Mohd. Nayan.

Pengasas kopi cap gantang,brand coffee yang sedap,kopi kampung paling sedap,senarai jenama kopi di malaysia,jenama kopi terbaik di malaysia

Bagi Syu, kopi dengan jenama Cap Gantang ni cepat menjadi popular kerana kesedapan dan rasa asli kopi itu sendiri. 

Macam Syu sendiri, nostalgia Syu memproses kopi bersama arwah Opah masa zaman kanak-kanak dulu memang pengalaman yang tak akan Syu lupakan.

Dan rasa kopi Cap Gantang sangat mirip kepada rasa kopi kampung yang arwah Opah Syu buat dulu. *rindu Opah* Alfatihah.

Serius. Tak boleh move on lah dengan rasa nikmat kopi kampung. Tak sama dengan kopi-kopi hipster zaman leni yang I "kurang" sangat nak mai rasa mengidam tuh. Sekali sekala je, itu pun dah jemu dan muak.

Tapi kalau kopi O dari kopi kampung, huh hari-hari mesti mau pekena! Kalau tak, memang rasa tak syiok! Satu hari angin tak baik sebab mood kelaut!

sejarah kopi cap gantang,Kopi keluaran muslim kopi cap gantang,brand coffee yang sedap,kopi kampung paling sedap,senarai jenama kopi di malaysia,jenama kopi terbaik di malaysia

Kualiti Pemprosesan Serbuk Kopi Kampung

Kilang tempat memproses biji kopi ini dah diiktiraf dengan persijilan HALAL, MeSTI dan ISO di mana produk (kopi serbuk) yang dihasilkan melalui kilang ini dah qualified, yakni layak untuk di eksport ke luar negara.
kopi 434 haram
Pengusaha brand Kopi Cap Gantang ini juga pernah dianugerahkan sebagai Peladang Jaya sempena Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2008 di Serdang, Selangor. 
uncang kopi kampung
Haa hebat dok?

Kopi dari biji kopi jenis Robusta

Serbuk Kopi Cap Gantang ni diproses dari biji kopi mentah jenis robusta yang diimport dari Indonesia. Ye, betul. Hangpa tak salah baca. Ianya memang di import.

Sebab kat Malaysia ladang kopi robusta cuma ada di Tenom, Sabah je semata-mata. 

Malangnya hasil pengeluaran biji kopi mentah dari sana tak mencukupi untuk menampung permintaan kopi untuk pasaran seluruh negara.
cara membuat kopi kampung
And yes, hampir 90% kopi robusta yang kita minum setiap hari selama ni adalah biji kopi mentah dari seberang.

Kenapa biji kopi robusta dipilih?

Biji kopi robusta dipilih sebab ia adalah biji kopi paling sedap. Eh! Haha taklah! 

Sebenarnya, aku pun tak tahu.

Tapi secara logik, taburan ladang kopi robusta terletak di kepulauan Indonesia, dan by right kos logistik ke Malaysia lebih rendah berbanding import kopi varian lain, contohnya kopi dari Brazil. hmm logik tak?

Ahh.Lantak lah. Apa apa pun segala yang bernama kopi adalah sedap pada tekak aku. Habis cerita.


Buy Muslim's First
So, jom support Kopi Cap gantang, keluaran Syarikat Gantang Coffee Enterprise. I bukan pengampu, or dibayar untuk artikel ini. 
cara bancuh kopi cap gantang
Nonono. Tidak sama sekali okay.
kopi paling sedap di dunia
Aku cuma share kopi keluaran muslim yang aku satu family minum dan for me ianya kopi kampung paling sedap dan menepati citarasa tekak aku yang spesies desa-desa ini. 
khasiat kopi kampung
Hey, bukan sedikit okey pengusaha kopi bumiputera dan muslim kat Malaysia ni.
kopi kampung kedah malaysia
Berlambak!

But I prefer to choose Kopi Cap Gantang sebab ianya sedap! Baik diminuml sejuk, mahupun panas-panas.

Bukan semata-mata kerana kempen #buyMuslimFirst ya. I sebagai pengguna masih memilih untuk utamakan KUALITI & HALAL terlebih dahulu, then barulah I akan pertimbangkan faktor-faktor lain.

Kopi Cap Gantang, Serbuk Kopi Warisan Kita. Cheewah tagline dia, kena sangat dah tu. Memang menggunakan kaedah dan resepi pembuatan kopi warisan, orang lama-lama. 
jenama kopi terbaik untuk diet
Kalau kawasan hangpa tak ada jual kopi sedap ni, mai klik [saja di SINI] kalau teringin cuba. Link ini akan terus membawa hangpa ke Shopee. 
jenama kopi tanpa kafein
Penafian ya. Syu bukan seller kopi cap gantang nah. 

Syu cuma bubuh link kedai Shopee yang Syu tengok rating dari customer review dia agak bagus la daripada seller lain.

Penafian sekali lagi, aku tidak dibayar ye untuk mempromosikan kopi Cap Gantang ini.
jenama serbuk kopi halal
Konsep aku, yang sedap haruslah dikongsi. Gittew! kopi kampung kedah,jenama serbuk kopi paling sedap,resepi kopi sedap,sejarah kopi cap gantang,brand coffee yang sedap,biji kopi paling sedap,harga kopi kampung,pemborong kopi kampung,pembekal kopi kampung,

2 comments:

Anything personal, do whisper me via WhatsApp or write an email to annursyuhadah[at]gmail[dot]com <(=^.^=)y

  1. Mmg byk kopi ni kt kedah... Kopi cap raga pon sedap gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh kami x besa makan lagi kopo cap raga. Kat gerik ni xdok

      Delete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.