Kopi Kampung Buatan Muslim Kopi Cap Gantang - Kaw baq hang!

9/23/2019
Minggu sudah sekembalinya kami dari makan gulai kat utagha, nun di Loq Staq nuhh oii~ hahaha tetiba cakap utara pehal!? Dah kerasukan mambang utara ke hapa nih? hahaha 
beli biji kopi mentah malaysia
Ok. Kisah dia, aku balik Gerik lalu ikut Gurun, pastu terus turun ke Kuala Pegang, Kupang dan sampai lah Gerik. Masa lalu Kuala Pegang tu, tetiba semerbak aroma kopi menusuk ke kalbu. Alahaii sodap aih!


Dah hujan renyai-renyai. Terus tak semena-mena tekak rasa meronta-ronta nak menikmati secawan kopi kampung yang hitam lagi pekat buat habuan tekak yang haus. Ahhhh~ 

I rasa tak ramai yang tahu bahawa di celah sayup-sayup jalan kampung di sini terletak sebuah kilang memproses kopi yang nama nya tak asing lagi bagi kami yang tinggal di daerah utara tanah air, Kopi Cap Gantang.

Kopi Cap Gantang merupakan jenama serbuk kopi di Malaysia yang  Syu sekeluarga minum sejak tahun 2007 lagi. Haa masa tu Syu muda remaja lagi tau. 

Arwah opah siap ajar lagi cara buat air kopi susu yang sempurna. Tips dia, untuk 1 jug 2liter, mesti letak 5 sudu besar serbuk kopi. Susu pekat pula ½ tin. Hasilnya memang kaww dan superb!

Kopi Cap Gantang Milik Siapa?

Mesti ramai tertanya-tanya siapa pemilik Kopi Cap Gantang ni kan? Perusahaan kopi Cap Gantang ni diusahakan oleh anak jati kelahiran Kedah, iaitu En. Mohamed Hassan Mohamed Rawter dan isteri Zarulaswah Mohd. Nayan.


Bagi Syu, kopi dengan jenama Cap Gantang ni cepat menjadi popular kerana kesedapan dan rasa asli kopi itu sendiri. Macam Syu sendiri, nostalgia Syu memproses kopi bersama arwah Opah masa zaman kanak-kanak dulu memang pengalaman yang tak akan Syu lupakan.

Dan rasa kopi Cap Gantang sangat mirip kepada rasa kopi kampung yang arwah Opah Syu buat dulu. *rindu Opah* Alfatihah.

Serius. Tak boleh move on lah dengan rasa nikmat kopi kampung. Tak sama dengan kopi-kopi hipster zaman leni yang I "kurang" sangat nak mai rasa mengidam tuh. Sekali sekala je, itu pun dah jemu dan muak.

Tapi kalau kopi O dari kopi kampung, huh hari-hari mesti mau pekena! Kalau tak, memang rasa tak syiok! Satu hari angin tak baik sebab mood kelaut!

Kopi keluaran muslim kopi cap gantang

Kualiti Pemprosesan Serbuk Kopi Kampung

Kilang tempat memproses biji kopi ini dah diiktiraf dengan persijilan HALAL, MeSTI dan ISO di mana produk (kopi serbuk) yang dihasilkan melalui kilang ini dah qualified, yakni layak untuk di eksport ke luar negara.

Pengusaha brand Kopi Cap Gantang ini juga pernah dianugerahkan sebagai Peladang Jaya sempena Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2008 di Serdang, Selangor. Haa hebat dok?

Kopi dari biji kopi jenis Robusta

Serbuk Kopi Cap Gantang ni diproses dari biji kopi mentah jenis robusta yang diimport dari Indonesia. Ye, betul. Hangpa tak salah baca. Ianya memang di import.

Sebab kat Malaysia ladang kopi robusta cuma ada di Tenom, Sabah je semata-mata. Malangnya hasil pengeluaran biji kopi mentah dari sana tak mencukupi untuk menampung permintaan kopi untuk pasaran seluruh negara.

And yes, hampir 90% kopi robusta yang kita minum setiap hari selama ni adalah biji kopi mentah dari seberang.

So, jom support Kopi Cap gantang, keluaran Syarikat Gantang Coffee Enterprise. I bukan pengampu, or dibayar untuk artikel ini. Nonono. Tidak sama sekali okay.

Aku cuma share kopi keluaran muslim yang aku satu family minum dan for me ianya kopi kampung paling sedap dan menepati citarasa tekak aku yang spesies desa-desa ini. 

Hey, bukan sedikit okey pengusaha kopi bumiputera dan muslim kat Malaysia ni. Berlambak. But I prefer to choose Kopi Cap Gantang sebab ianya sedap! Baik diminum sejuk, mahupun panas-panas.

Bukan semata-mata kerana kempen #buyMuslimFirst ya. I sebagai pengguna masih memilih untuk utamakan KUALITI & HALAL terlebih dahulu, then barulah I akan pertimbangkan faktor-faktor lain.

Kopi Cap Gantang, Serbuk Kopi Warisan Kita. Cheewah tagline dia, kena sangat dah tu. Memang menggunakan kaedah dan resepi pembuatan kopi warisan, orang lama-lama. 

Kalau kawasan hangpa tak ada jual kopi sedap ni, mai klik [SINI] kalau teringin cuba. Link ini akan terus membawa hangpa ke Shopee. 

Penafian ya. Aku bukan seller nah. Aku cuma bubuh link kedai Shopee yang aku tengok rating dari customer review dia bagus. Penafian sekali lagi, aku tidak dibayar ye untuk mempromosikan kopi Cap Gantang ini.

Konsep aku, yang sedap haruslah dikongsi. Gittew! kopi kampung kedah,jenama serbuk kopi paling sedap,resepi kopi sedap,sejarah kopi cap gantang,brand coffee yang sedap,biji kopi paling sedap,harga kopi kampung,pemborong kopi kampung,pembekal kopi kampung,

1 comment:

Anything personal, do whisper me via WhatsApp or write an email to annursyuhadah[at]gmail[dot]com <(=^.^=)y

  1. Mmg byk kopi ni kt kedah... Kopi cap raga pon sedap gak

    ReplyDelete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.