Bantuan Prihatin Nasional – Siapa Yang Layak? Berapa dapat? Bila dan Bagaimana?

3/30/2020
Di saat kebanyakan rakyat marhaen mengalami kelumpuhan ekonomi akibat covid-19 spread ni, pakej rangsangan ekonomi yang diumumkan Perdana Menteri melalui Bantuan Prihatin Nasional memang memberikan sedikit kelegaan dan senyuman pada wajah masing-masing.
Cara mohon bantuan prihatin nasional mohin bshr
Persoalannya, bagaimana kaedah pelaksanaan Bantuan Prihatin Nasional - BPN ini? Macam mana nak mohon? Kena isi mana-mana borang ke?

Bantuan prihatin nasional

Ok, untuk mudah faham, jom kita tengok  kita tergolong dalam group mana dulu.

Group 1 – Pendapatan isi rumah RM4,000 dan ke bawah

- Layak dapat RM1,600.
- RM1000 dibayar pada bulan April.
- RM600 dibayar pada bulan Mei.
- Tak perlu pohon jika anda penerima BSH.
- Duit akan autocredit ke dalam akaun.K
- Kalau bukan penerima BSH, boleh mula daftar di laman web LHDN mulai 1 April 2020.

Group 2 – Pendapatan isi rumah RM4001 - RM8000 

- Layak dapat RM1,000.
- RM500 dibayar pada bulan April.
- RM500 dibayar pada bulan Mei.
- Tak perlu pohon jika anda pembayar cukai yang berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri.
- Duit akan dimasukkan terus ke dalam akaun.
- Kalau bukan pembayar cukai berdaftar, boleh mula daftar di laman web www.hasil.gov.my mulai 1 April 2020.

Group 3 – Bujang dan berpendapatan RM2,000 dan ke bawah

- Layak dapat RM800.
- RM500 dibayar pada bulan April.
- RM300 dibayar pada bulan Mei.
- Tak perlu pohon jika anda penerima BSH.
- Duit akan dimasukkan terus ke dalam akaun.
- Kalau bukan penerima BSH, boleh mula daftar di laman web www.hasil.gov.my mulai 1 April 2020.

Group 4 – Bujang dan berpendapatan RM2,001 ke RM4,000 

- Layak dapat RM500.
- RM250 dibayar pada bulan April.
- RM250 dibayar pada bulan Mei.
- Tak perlu pohon jika anda pembayar cukai yang berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri.
- Duit akan dimasukkan terus ke dalam akaun.
- Kalau bukan pembayar cukai berdaftar, boleh mula daftar di laman web www.hasil.gov.my mulai 1 April 2020.

Group khas I – Retis dengan pendapatan isi rumah RM4,000 dan ke bawah 

- Layak dapat RM1,600.
- RM1000 dibayar pada bulan April.
- RM600 dibayar pada bulan Mei.
- Tak perlu pohon jika anda penerima BSH.
- Duit akan dimasukkan terus ke dalam akaun.
- Kalau bukan penerima BSH, boleh mula daftar di laman web www.hasil.gov.my mulai 1 April 2020.

Group khas II – Retis dengan Pendapatan isi rumah RM4001 - RM8000 

- Layak dapat RM1,000.
- RM500 dibayar pada bulan April.
- RM500 dibayar pada bulan Mei.
- Tak perlu pohon jika anda pembayar cukai yang berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri.
- Duit akan dimasukkan terus ke dalam akaun.
- Kalau artis tersebut tidak pernah membayar cukai, boleh lah mula daftar dan declare pendapatan di laman web www.hasil.gov.my bermula 1 April 2020.

So semua jelas ye sekarang? Hari ni dah 30 Mac kan, kan? So you guys bersedia je lah dengan laptop berserta talian internet yang terpantas di rumah sebab lusa, boleh terus zass! je masuk hasil.gov.my 

Kalau masih blur dengan semua ni, or maybe you guys ada masalah nak tanya pape, boleh terus ke website LHDN je. Kat sini tak ada kaunter pertanyaan hehe sorry.


Bantuan Prihatin Nasional

Tiada Golongan Yang Tercicir.
No One Will Be Left Behind.





Footnote : ok fine! Bahagian group khas retis tu sama je actually dengan group 1st & 2nd tu. I saje tambah "khas" di situ in case 'group special' ni tak perasan diorang kategori yang mana satu 😉✌🏻 Peace!

No comments:

Anything personal, do whisper me via WhatsApp or write an email to annursyuhadah[at]gmail[dot]com <(=^.^=)y

Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.