Petua Hilangkan Cirit birit

Māmy Syu
0
petua hilangkan cirit,ubat sakit perut cirit birit,ubat cirit birit tradisional,ubat cirit birit dewasa,ubat cirit birit air garam,rawatan cirit birit
Petua Cirit
Dipetik daripada website WHO, dianggarkan 525,000 kanak-kanak mati disebabkan cirit-birit seluruh duni setiap tahun. Jadi, jangan ambil mudah jika keluarga terdekat kalian terutamanya bayi, kanak-kanak, serta warga emas terkena cirit-birit. Ini kerana cirit-birit yang teruk boleh menyebabkan kekurangan air dalam badan, iaitu dehidrasi.
petua cirit cepat sembuh
Namun, cirit-birit ni sebenarnya bukanlah penyakit tapi merupakan satu gejala dan mungkin dikaitkan dengan pelbagai keadaan dan sebab. Ia juga merupakan masalah kesihatan yang lazim, di mana kebanyakan orang akan mengalami cirit-birit sekurang-kurangnya sekali atau dua kali setahun.
Petua Hilangkan Cirit birit
Petua Cirit
Dari WebMD, cirit-birit akut ditakrifkan sebagai permulaan mendadak tiga atau lebih loose stools setiap hari yang berlarutan kurang daripada 14 hari, biasanya akan hilang dengan sendirinya dalam masa 1-2 hari, bergantung kepada daya ketahanan masing-masing. Jangkitan pada usus dikatakan sebagai penyebab paling biasa cirit-birit akut. Cirit-birit kronik pula biasanya ditakrifkan sebagai penurunan konsistensi najis yang berlaku lebih daripada 4 minggu. 
Petua Cirit

Punca Penyebab Cirit-birit 

Diketahui punca utama cirit-birit ialah keracunan makanan, alahan makanan (alahan laktosa, makanan terlalu pedas) serta jangkitan usus. Bagaimanapun cirit-birit berpunca daripada banyak sebab. Antara yang biasa terjadi ialah pengambilan makanan dan minuman yang tercemar, terutamanya makanan mentah yang tak dibersihkan dengan baik, makanan yang tak dimasak sempurna, serta makanan yang telah rosak iaitu basi. 
Petua Cirit
Bakteria yang tercemar pada makanan boleh mengakibatkan cirit-birit sebab tak sesuai dengan bakteria dalam sistem penghadaman kita. Cirit juga boleh berlaku akibat kesan sampingan pengambilan ubatan tertentu. Ubat yang biasa menyebabkan cirit-birit ialah antibiotik, ubat gastrik, ubat kanser, dan ubat gout. 
Petua Cirit

Petua Hilangkan Cirit birit

Ada beberapa makanan yang menjadi petua hilangkan cirit birit. Jom skrol ke bawah dan baca artikel sampai habis untuk mengetahui jenis makanan ubat cirit birit!
Petua Cirit

1. Makanan Tinggi Kandungan Air

Betul kata orang tua-tua dulu, petua hilangkan cirit birit kena minum air kelapa dan air bertenaga, kini terbukti, kandungan mineral yang terkandung dalam minuman ini boleh kurangkan masalah cirit-birit. Fluid intake amat penting semasa mengalami diarea untuk menggantikan kehilangan air dan garam badan serta memastikan pesakit cepat sembuh.
Petua Cirit
Disebabkan pesakit kehilangan terlalu banyak cecair, penghidap cirit-birit perlu minum air dengan banyak untuk mengelakkan dehidrasi. Pesakit juga boleh perbanyakkan pengambilan makanan seperti:
  • Air kelapa.
  • Minuman isotonik 
  • Energy drinks
  • Minuman sukan
  • Jus electrolyte 
Selain itu, makanan yang hangat seperti sup ayam, bubur dan oat juga dapat mengurangkan cirit-birit. Sebolehnya elakkan minuman manis dan juga yang berasaskan tenusu sementara cirit belum sembuh.
Petua Cirit

2. Ambil Makanan Mengandungi Probiotik

Untuk pastikan perut cepat sembuh daripada cirit-birit adalah dengan mengambil makanan yang mengandungi probiotik. Probiotik mengandungi bakteria hidup yang dapat menambah jumlah bakteria baik sedia ada dalam saluran pencernaan. Walau bagaimanapun, mereka yang cirit-birit tidak digalakkan untuk mengambil produk tenusu. Jadi kalian boleh cuba mengambil minuman probiotik berasaskan pati buah-buahan atau jenis ampaian zero sugar seperti di bawah.
Petua Cirit

petua hilangkan cirit,ubat sakit perut cirit birit,ubat cirit birit tradisional,ubat cirit birit dewasa,ubat cirit birit air garam,rawatan cirit birit


petua hilangkan cirit,ubat sakit perut cirit birit,ubat cirit birit tradisional,ubat cirit birit dewasa,ubat cirit birit air garam,rawatan cirit biritpetua hilangkan cirit,ubat sakit perut cirit birit,ubat cirit birit tradisional,ubat cirit birit dewasa,ubat cirit birit air garam,rawatan cirit birit


petua hilangkan cirit,ubat sakit perut cirit birit,ubat cirit birit tradisional,ubat cirit birit dewasa,ubat cirit birit air garam,rawatan cirit birit

 Petua Cirit

3. Jangan Ambil Susu dan Produk Tenusu

Sejak dari dulu lagi, orang tua-tua selalu berpesan sekiranya sakit perut cirit, jangan bagi anak menyusu dulu, sebaliknya banyakkan berikan air masak. Ada betul dan ada salah. bagi bayi yang fully breastfeed, tiada masalah untuk meneruskan penyusuan. Tapi yang dimaksudkan adalah susu formula dan produk tenusu yang selain daripada susu ibu. Kandungan dalam susu lembu boleh menerukkan lagi simptom cirit dan menjadikan keadaan makin merosot.
Petua Cirit
So itu sahaj 3 petua hilangkan cirit mengikut petua orang lama dulu-dulu. Kalau kalian ada petua lain berkaitan cirti birit, boleh suarakan di ruang komen di bawah sekali. Sekarang jom kita tengok pula senarai ubatan moden untuk merawat cirit birit yang biasa dipreskrib oleh doktor.
Petua Cirit
Nota : Sila baca laman Disclaimer sebelum kalian meneruskan membaca artikel ini


Ubat Cirit di Farmasi.

Ada beberapa jenis ubat cirit-birit yang senang dijumpai di farmasi. Antaranya ialah serbuk smecta, tablet charcoal, lomotil, dan imodium. Selain itu, ubat yang merawat simptom dehidrasi seperti; oral rehydration salt (ORS) juga turut akan diperskripsikan oleh doktor sekiranya kalian ke klinik dengan alasan cirit birit.
Petua Cirit

1. Oral Rehydration Salt.

ORS adalah rawatan paling penting dalam masalah cirit-birit. ORS sesuai diambil oleh dewasa, bayi, kanak-kanak, wanita mengandung, dan menyusukan bayi. Namun, ramai mengambil remeh akan pengambilan ORS. "Alah, ini bukan ubat pun, skip je lah". Malangnya tanggapan begini adalah silap sama sekali. 
Petua Cirit
Setiap kali selepas cirit, kalian mengalami kehilangan air, garam mineral dan elektrolit yang mendadak jadi perlu ambil ORS untuk menggantikan air dan garam yang hilang. ORS boleh menyelamatkan nyawa daripada kesan shock akibat dehidrasi . Ya! jangan terkejut! Dehidrasi yang teruk boleh merosakkan pelbagai organ penting seterusnya boleh mengancam nyawa. Keperluan kepada dimasukkan ke wad atau penggunaan cecair intravena adalah bergantung kepada penilaian doktor yang profesional mengenai tahap dehidrasi.
Petua Cirit
Sukatan ORS bagi bayi mestilah dibancuh tepat 250ml air supaya kepekatannya betul. Guna botol susu untuk sukat air. Dan guna air masak (air didih yang telah disejukkan). Beri bayi minum sebanyak mana yang dia mampu minum namun kalau ikutkan kiraan mengikut berat badan, bayi memerlukan 10ml ORS per 1 kilogram berat badannya. Baki ORS yang dibancuhboleh disimpan dalam peti sejuk untuk ulangan dalam 24jam. Lebih dari sehari, buang saja baki tersebut.
Petua Cirit
Elektrolit adalah garam yang diperlukan oleh badan. Bila kita cirit, muntah atau puasa, kita akan dehydrate. Jadi electrolyte ini membantu menggantikan smeula garam dalam badan, menjadikan badan yang lemah longlai jadi bertenaga semula.
Petua Cirit
petua hilangkan cirit,ubat sakit perut cirit birit,ubat cirit birit tradisional,ubat cirit birit dewasa,ubat cirit birit air garam,rawatan cirit birit

petua hilangkan cirit,ubat sakit perut cirit birit,ubat cirit birit tradisional,ubat cirit birit dewasa,ubat cirit birit air garam,rawatan cirit birit

 Petua Cirit

2. Charcoal Tablet 

Tablet charcoal atau arang ni ubat yang murah. Ada brands yang keluarkan ia dalam bentuk formulasi kapsul, tapi biasanya ia datang dalam bentuk tablet. Kedua-duanya sama fungsi. Fungsi charcoal adalah untuk ‘mencuci’ perut dan sistem penghadaman daripada bakteria (jahat) dan toksin yang menyebabkan diarrhoea (runny poo). Sebenarnya, arang bersifat 'highly adsorbent' iaitu kuat melekat. Jadi dalam kes keracunan, arang sangat berkesan untuk mempercepatkan proses detoksifikasi.
Petua Cirit
Tapi satu benda yang perlu kalian perlu beri perhatian apabila mengambil tablet charcoal ni, kalian perlu menjarakkan tempoh antara ubat lain lebih kurang 2 jam, sebab charcoal ini akan "basuh" juga ubat lain yang kalian makan, dan kalian takkan mendapat manfaat daripada ubat tu. Sebaiknya, tablet charcoal diambil dengan perut kosong untuk kesan terbaik dalam merawat cirit.
Petua Cirit
Tablet charcoal sesuai diambil oleh orang dewasa dan wanita mengandung. Untuk kanak-kanak, bergantung kepada keupayaan mereka menelan ubat jenis biji. Kerana charcoal ini tiada dalam form syrup.
Petua Cirit

3. Smecta.

Smecta ialah ubat cirit jenis serbuk yang pelu dibancuh dalam 50ml air sebelum diminum. Walaupun kaedah pengambilannya sama seperti ORS, iaitu perlu dibancuh, namun tindakan Smecta bukan untuk merawat dehidrasi dan mengembalikan tenaga seperti ORS, sebaliknya ia bertindak untuk menguatkan internal barrier dalam sistem gastrointestinal (saluran perut dan usus).
Petua Cirit
Smecta akan menjadikan mukus (lendir) yang melindungi dinding salur gastrointestinal lebih kuat dan kebal terhadap bakteria serta virus penyebab diarea. Smecta sesuai diambil oleh orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih 2 tahun. Tapi tidak sesuai diambil oleh bayi, wanita mengandung, atau menyusukan bayi.

4. Loperamide

Loperamide atau nama jenamanya, Imodium merupakan ubat diarea yang biasa digunakan di Malaysia. Mekanisma tindakannya adalah memperlahankan pergerakan makanan dalam usus dan perut. Loperamide sesuai diambil oleh orang dewasa namun  tak sesuai bagi kanak-kanak. Manakala keselamatan untuk ibu hamil pula masih kurang bukti mengenainya, so kalai kalian hamil, elakkanlah.
Petua Cirit

5. Lomotil. (diphenoxylate)

Lomotil ialah jenama ubat cirit birit yang agak terkenal. Fasiliti kerajaan kebanyakkannya akan supply ubat ni kepada pesakit. Lomotil ini gabungan dua ubat iaitu diphenoxylate dan atropine. Kedua-dua ubat ini mengakibatkan pergerakan makanan dalam usus dan perut jadi perlahan bagi mengubati cirit-birit.
Petua Cirit
Lomotil hanya sesuai digunakan untuk dewasa yang mengalami alahan laktosa dan bukannya untuk kes keracunan. Ini kerana, untuk kes keracunam, penggunaan Lomotil boleh memudaratkan lagi kesihatan pesakit kerana cirit birit dalam kes keracunan adalah gerak balas semulajadi badan untuk menyingkirkan toksin dan pencemaran dari makanan itu tadi. Jadi jika pergerakan usus dilambatkan, maka kuman menyebab keracunan tadi boleh makin merebak. Kanak-kanak 4 tahun ke atas boleh guna, tapi tak digalakkan. Wanita mengandung juga tak digalakkan mengambil ubat ini.
Petua Cirit

6. Hyoscine-N-butylbromide (Buscopan)

Doktor mungkin akan memberikan juga ubat Buscopan ini apabila kalian mengalami diarea. Biasanya diarea akan hadir bersama rengat (sakit perut memulas atau kejang perut). Maka Buscopan dapat meredakan rasa memulas tersbut. Namun terdapat kesan sampingan seperti mengantuk dan pening jadi elakkan makan Buscopan sebelum memandu kenderaan atau mengendalikan mesin jentera berat. 
Petua Cirit
Ubat ini sesuai untuk dewasa, tidak sesuai untuk kanak-kanak. Dan gunakan dengan berjaga-jaga bagi warga emas dan kehamilan.
Petua Cirit
petua hilangkan cirit,ubat sakit perut cirit birit,ubat cirit birit tradisional,ubat cirit birit dewasa,ubat cirit birit air garam,rawatan cirit birit
Petua Cirit

Banyaknya ubat, boleh ke makan sekali?

Kombinasi yang biasa diberikan ialah lomotil, charcoal, dan ORS. Boleh makan sekali, tapi pastikan yang charcoal atau tablet arang jarakkan 2 jam daripada ubat lain. Paling penting masa cirit-birit ialah ganti air yang hilang supaya tak dehydration. Cuba untuk dapatkan rehat yang banyak dan minum air yang mencukupi.
Petua Cirit
Petua Cirit
tags: petua hilangkan cirit,ubat sakit perut cirit birit,ubat cirit birit tradisional,ubat cirit birit dewasa,ubat cirit birit air garam,rawatan cirit birit

Post a Comment

0 Comments

Anything personal, do whisper me via WhatsApp or write an email to annursyuhadah[at]gmail[dot]com <(=^.^=)y

Post a Comment (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!