Blog performance update : Januari 2018

8:58 AM
Blog performance update : Januari 2018 | Bermula Tahun 2018 ni Annur nak start buat post berkenaan prestasi blog setiap bulan. Performance blog annursyuhadah.com taklah gempak pun, cuma aku ada hipotesis yang mengatakan, selagi aku tak start monitor prestasi blog aku secara serius bermula tahun ni, maka blog aku akan susah untuk naik.

So berikut merupakan data statistik bulan Januari blog annursyuhadah.com dari Google Analytics 




Sessions : Bilangan kunjungan pelawat yang berinteraksi dengan laman kita. Sebuah session itu akan expired jika tiada apa-apa aktiviti pada laman kita dalam tempoh 30 minit. Kalau lepas tamat sesi, pelawat tersebut mula berinteraksi semula dengan laman kita ( klink next entri contohnya), itu dah dikira 2 sessions.

Users : Merujuk kepada bilangan pelawat organik (spesifik) yang singgah di blog dalam satu hari. Sekiranya pelawat yang sama datang singgah ke blog kita beberapa kali dalam hari tu, ia tetap akan dikira 1 user sahaja.

Pageview : Merujuk kepada jumlah "visits" ke blog tanpa mengambil kira "visit" tu datang dari pelawat yang sama atau pelawat yang berbeza-beza. So mana-mana page yang dibuka tu akan dikira 1 pageview.

Bounce rate : Data yang menunjukkan kadar pelawat yang meninggalkan blog kita tanpa berinteraksi dengan kandungannya. Secara mudahnya, bounce rate ni adalah peratus bilangan pelawat yang "visit" blog kita dan terus serta merta keluar. Bounce rate yang cantik, katanya adalah dalam range 10% - 20% sebulan.

11 comments:

Anything personal, do whisper me at annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

  1. Ika datang singgah sini :) Selamat berblog. Hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks singgah Ika.
      AS akan buat kunjungan balas nanti ye

      Delete
  2. uwahhhhhh. ok baru faham

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raydah. AS dulu pun tak faham jugak istilah-istilah dalam google analytics ni.
      Baru-baru ni je ada inisiatif nak belajar n cuba nak faham hikhik

      Delete
    2. bila baca this post baru nmpk sikit benda apa semua tu. hahaha
      thnk youuuuuu

      Delete
  3. bounce rate dah cantik dah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak berapa memuaskan lagi tu Farhana. AS target nak dapat 15% bounce rate baru puas hati hehe

      Delete
  4. wahhh okay dah tu
    ramai views

    ReplyDelete
  5. hebat.. tahniah as

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum sehebat mama lagi. AS baru merangkak-rangkak

      Delete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.