Kenapa Nak Jadi Popular Di TikTok?

panduan-tiktok-for-newbie-malaysia
Assalamualaikum. kenapa video tak masuk fyp
Hari ini Syu nak share sedikit sebanyak tentang aplikasi TikTok. So siapa di sini yang berbisnes dan juga yang dah ada akaun Tiktok? Ada?
Ide Konten TikTok 
Kalian memang terbaekk!
Alang-alang tu, jomlah kita berkawan seikhlasnya di Tiktok. Jemput [follow akaun Tiktok Syu di sini] Terima kasih (^_^) Syu pasti akan ikut semula.
jam agar masuk fyp tiktok
ingin menambah views video TikTok.
Kalau kalian perasan, TikTok ni baru 3 tahun masuk ke Malaysia tapi sekarang, nak masuk tahun ke-4 ni dia dah pun berjaya menyaingi Instagram dan Facebook dari segi populariti. Paling best, medium ini mempunyai pengguna dari berbagai lapisan masyarakat dan inilah yang patut dimanfaatkan oleh para bisnis online untuk memasarkan produk melalui TikTok.
cara bikin video tiktok masuk ke beranda

TikTok Sesuai ke Untuk Berniaga?

Bercakap tentang itu, sebenarnya Syu pun baru dengar semua ni di seminar usahawan minggu lepas. Coach yang membimbing kami masa tu cakap, medium TikTok ni tak sesuai untuk menjual, sebaliknya ia hanya sesuai untuk branding marketing sahaja. Betul ke macam tu?
cara cepat masuk beranda tiktok
Terdapat 2 Jenis Strategi Marketing
Marketing mempunyai 2 kaedah strategi, iaitu branding marketing, dan juga direct response. Menurut coach, kaedah branding direct response adalah lebih berkesan bagi usahawan kecil dan owner bisnis hiliran. Berikut merupakan detail mengenai 2 strategi marketing:
Ide Konten Tik Tok yang Banyak Disukai 
Branding
i.  Objektif - mencipta awareness & create desire (melalui slogan/tagline)
ii. Teknik - Brand / produk sebagai subjek pemasaran
iv. Ukuran - real time viewer / reach
v.  Pulangan jangka masa panjang
bagaimana cara masuk beranda di tiktok
Direct response
i.  Objektif - mencipta jualan (melalui CTA)
ii. Teknik - Masalah pelanggan menjadi subjek pemasaran
iv. Ukuran - kadar conversion
v.  Pulangan segera
waktu fyp tiktok malaysia
Ohh btw Syu nak buat penafian sikit. Info ini semua sudahpun mendapat keizinan daripada coach untuk dikongsi dan dipanjangkan kepada lebih ramai orang. Katanya ini merupakan salah satu harapan untuk beliau mendapat saham akhirat yang mengalir secara berterusan. insyaAllah.
hashtag tiktok agar masuk fyp
Baik, kita lanjut lagi bicara tentang marketing. Jadi kalian rasa, kenapa coach  mengatakan yang Tiktok tak sesuai untuk dijadikan platform untuk menjual?
kenapa video tak masuk fyp
Kalian setuju ke tidak?
Setuju?
hashtag tiktok agar masuk fyp
Hmm, maaf lah tapi bagi Syu, ianya bergantung kepada jenis akaun yang kita daftar di TikTok. Sebab sekarang ni TikTok dah ada features baharu iaitu TikTok Shop. Jadi, melalui features ini, para pemilik bisnis dan usahawan dapat membuat jualan direct from TikTok. 
Cara menjadi terkenal di TikTok secara percuma
Malah Tiktok juga menawarkan Tiktok Ads, just like Facebook have!

Cara FYP di TikTok Agar Menjadi Trending 
Jadi ada lagi ke usahawan yang masih teragak-agak untuk buka akaun Tiktok untuk tujuan pemasaran direct response? Ke masih takut dengan stigma bahawa TikTok itu lubuk maksiat, app untuk joget-joget, dan lagha?
kenapa video tak masuk fyp

Kenapa Perlu Ada Tiktok

Dari konteks orang awam, penggunaan aplikasi ini lebih terarah kepada hobi dan hiburan santai masa lapang. Selain itu ia juga dapat mengasah bakat-bakat yang selama ini terpendam kerana kekurangan exposure. 
cara masuk fyp tiktok android
Berikut merupakan keistimewaan Tiktok
— Coverage labih luas
     (reach tak terhad kepada follower)
— Exposure ke tahap global
     (bila fyp, ia pergi seluruh dunia)
— Peluang lebih tinggi untuk maju 
     (socmed lain dah tepu, susah naik follower)
— Komuniti yang sporting & supportive
     (more positive cycle)
— Mostly friendly dan nak naik sama-sama 
     (senang bina networking)
— Harapan untuk jadi influencer lebih cerah
     (grow faster)
— Jana pendapatan dengan LIVE
     (dapat diamond yang boleh tukar ke USD) 
hashtag tiktok agar masuk fyp
Kalau bagi peniaga, tak kira lah peniaga ayam gunting tepi jalan atau peniaga nasi lemak, asal anda tahu ya sekarang ini merupakan tempoh yang getir dan perit bagi peniaga-peniaga streetfood seperti anda. Sebab apa?
cara masuk fyp tiktok jam berapa
Dengan SOP ketat, larangan berniaga, larangan keluar rumah dan sekatan waktu berniaga, semua ini menyumbang kepada kejatuhan sales. Tapi kita tak boleh salahkan keadaan. Semua ini adalah arahan pentadbir negara dan ianya tak mampu untuk kita ubah. 
cara masuk fyp tiktok android
Tapi ada perkara yang mampu diubah dengan tangan kita sendiri, iaitu ubah SOP kita berniaga daripada cara tradisional & konvensional kepada cara digital.

Maksimumkan Digitalisasi Bisnis Segera

Pernah dengar tak dengan tiktoker bernama Han Budak Cina? Dia ni merupakan salah seorang antara tiktoker di bawah gabungan #kamisempoi, dia sekarang giat mempromosikan bisnes-bisnes owner yang ada di TikTok. Kita kalau nak cepat berkembang, memang memerlukan networking yang padu kerjasamanya.
#kami sempoi #geng pakcik ketiak
Join group telegram geng Kami Sempoi 
jam agar masuk fyp tiktok
Diorang buat jualan LIVE! 
Dengan kekuatan follower Han Budak Cina seramai 300 ribu lebih tu, diorang manfaatkan sepenuhnya untuk hasilkan jualan. Bisnis yang nak join, perlu request 'masuk kotak' daripada host, dan anda akan dapat tumpang bersiaran dalam live video Han, yang mempunyai ramai penonton.
cara masuk fyp tiktok jam berapa
Haaa!
So nampak tak? Kat tiktok pun kita boleh jalankan direct response marketing. Sebelum ni balik-balik kita duk nampak Facebook & Instagram saja kan. Padahal peluang tu lebih besar di media sosial lain, kita tak nampakk.

Sekarang ini ramai yang telah memuat turun aplikasi Tiktok untuk memperkenalkan perniagaan dan meningkatan jualan selain berkongsi ilmu memasak, menanam pokok, menjahit, kesihatan, mengaji al quran, ceramah agama, pelbagai tips, pelbagai idea, deco-deco, business dan macam-macam lagi..

Mudah Sangat Nak Berkembang di Tiktok

Untuk pengetahuan newbie yang baru mula berjinak-jinak dengan Tiktok, Syu nak bagitahu. Dekat Tiktok, follower tak ramai pun takpe. Sebab jumlah follower tak menetukan jumlah viewers anda.
cara buat konten di tiktok
Ia jauh berbeza dari konsep feed IG, yang mana konten kita hanya boleh dilihat oleh pengikut sahaja. Tak. Tiktok bukan macam tu. Di app ini, server akan menayangkan video-video rekomendasi di halaman depan kalian, tanpa mengira ianya dari kalangan follower ataupun tidak. Konten dari seluruh dunia ini akan ditolak naik siarannya di dalam beranda For You page (FYP) berdasarkan algorithm Tiktok tersendiri.

Halaman beranda FYP (For Your Page) 

Bagi anda yang hobi bermain TikTok, pasti sudah tak asing dengan For You Page. For You Page atau kerap disingkat FYP. Video yang muncul di FYP ini biasanya memang akan jadi video viral lah! Dekat sini, kalian bukan saja cepat naik follower, malah konten kalian juga mudah jadi viral walaupun hakikatnya setengah konten itu macam sampah dan bodo-bodo je huhu. Kalau diikutkan memang tidak sepatutnya viral sedemikian.

Sebab tu lah FYP ni berhantu. Dia akan buat kita semua ketagihan untuk memuat naik video setiap hari, bagi mencuba tuah dan mengharapkan keajaiban agar video kita pun dapat masuk FYP. Namun persoalannya, bagaimana menaikkan views video Tiktok? Apa rahsia agar video kita dapat muncul di FYP?

Persoalan ni memang kerapkali ditanya, dan malangnya tidak ada jawapan tepat dan sahih untuk persoalan ni, sebab algoritma Tiktok sangat cepat berubah-ubah dari masa ke semasa. Jadi kita just buat je, dan biarkan algorithm TikTok menilai dan rekomendasikan video kita.cara video kita masuk beranda di tiktok


5 Tip Untuk Newbie Tiktok 1K Follower Kebawah

1. Persona
Perkara pertama yang harus ditekankan sebelum kalian bermula dengan Tiktok adalah persona atau identiti. Tentukan dari awal, kalian nak pengikut mengenali diri kalian sebagai siapa? Adakah seorang artis yang suka demonstrating bakat special atau kesenian? Atau kalian merupakan seorang yang mempunyai kepakaran profesional, dan berhajat untuk educating audiences dengan ilmu berkenaan?
hashtag tiktok agar masuk fyp
Untuk bantu kalian nampak lebih jelas, cuba jot down objektif dan matlamat kalian berada di Tiktok. Cara ini dapat membantu kalian narrow down the type of videos (atau niche) yang you guys nak buat lepasni.
video TikTok dapat muncul di FYP?
Kalau you guys masih blur, boleh cuba tanya diri sendiri beberapa soalan berikut untuk bantu identify your persona.:
— Apa passion (kecenderungan minat) atau kemahiran yang aku ada?
— Impak yang aku nak cuba cetuskan?
— Apa mesej yang aku nak sampaikan?
— Siapa Tiktoker favorite aku, kenapa aku minat dia?
jam agar masuk fyp tiktok
Dah dapat belum? Kalau dah, meh gerak next, iaitu perkemaskan bio.

tiktok malaysia viral cara nak masuk fyp

2. Perkemaskan Bio
Express yourself in your profile, dalam lingkungan 80 aksara saja. Dekat bio ni, kalian perlu tulis something yang descriptive supaya komuniti di Tiktok tahu akaun kalian berkisar tentang apa. Profile photo pula sebaiknya letak gambar muka penuh, dari kepala ke dada. Jangan letak gambar kasut, logo bisnis mahupun gambar kucing. Be proud of yourself, tonjolkan wajah sendiri dengan penuh yakin.
hashtag tiktok agar fyp

3. Content is King
Bagi muka baru di Tiktok, you guys jangan menggelupur nak cari followers, atau nak cepat naikkan followers dulu. Sebaliknya, fokus dulu kepada penghasilan konten, mengikut niche yang kalian dah tentukan pada point nombor 1 tadi.

i. Senarai niche yang popular:
— Bakat
— Tips / Tutorial 
— DIY / How to
— Komedi / Acting / Parody (lip-sync)
— Sukan / Fitness
— Hiburan / Movie review 
— Unboxing / Racun Tiktok
— Motivasi / Ceramah / Education
— Animasi
— Voice over / daily quotes
— Vlog / Lifestyle / Foodie
jam masuk fyp tiktok
Banyak kan niche yang boleh dipilih? 
Panduan Bagaimana Tiktok Viral Bisnes Anda dengan Cepat

ii. Tempoh durasi video
Jadi setelah niche dipilih, mula lah hasilkan video pertama anda dengan durasi tak lebih daripada 15 saat. Tapi sebenarnya secara purata, penonton hanya akan stay dalam 7-9 saat pertama sahaja. Jadi, untuk memastikan video anda ditonton sampai ending, cuba usahakan untuk buat satu video bermanfaat, menarik dan berdurasi tidak lebih dari 9 saat. Boleh? Cuba buat sekarang.
masuk ke beranda For You Page
Ohh btw, video yang mempunyai 'average watch time' yang tinggi, automatik dia akan naik engagement nya. Dan kalau video tu ditonton pula berulang-ulang, haaa lagi la. Algoritma Tiktok akan buat kerja untuk pastikan video tu boleh dilihat oleh orang lain dan tak mustahil untuk naik 'fyp' 
aku pelik kenapa view tiktok sedikit
iii. Kekerapan upload video
Konsisten buat 3-5 video sehari. kalau terlalu sibuk, pastikan at least ada 1 video sehari. Masa yang biasanya ramai yang aktif adalah malam hingga awal pagi. Bila pagi pula, bila masuk je jam 8 pagi, orang makin kurang dah. Jadi sebelum pos video, scroll dulu fyp, interact dengan 10 content FYP, dan 50 sahabat-sahabat lain. Pastikan tonton video sampai habis, kemudian tekan like, dan komen emoji ringkas, atau bertegur sapa dengan owner video. Selepas tu, barulah muat naik video anda pagi itu.
cara banyak followers di tiktok 2021   
iv. Gunakan Hashtag yang Sedang Trending
Jangan remehkan kekuatan hashtag, sebab hashtag atau tanda pagar ini merupakan salah satu cara audien boleh mencari dan mencapai video anda. Contoh Syu sekarang menggunakan #kamisempoi yang bertindak sebagai ID card kepada geng-geng sekutu @pakcik_chinswee . Jadi bila rakan sekutu nampak hashtag ni, automatik mereka akan datang komen-komen.
kenapa tiktok tidak boleh follow back
v. Gunakan Lagu viral
Tak susah pun  nak tahu lagu viral di tiktok. Setiap minggu Tiktok akan bagi notifikasi 'Weekly Trending' kepada anda, Jadi semak lah satu persatu, sound atau lahu yang menduduki ranking teratas dalam carta wekkly trending tu.
kaedah-pemulihan-akaun-tiktok
vi. Cuba Buat Trend dan Challenge TikTok
Sebenarnya Tiktok ni memang mak tiri sangat akhlak nye. Sebab apa aku cakap macam tu? Siapa yang follow the trend, dan cuba buat cabaran dan contest yang mereka anjurkan, automatik mereka akan amplify visibility video kita kepada lebih ramai pengguna. Ha tujuan dia nak mempromosi agar orang lain pun tengok dan berminat nak join challenge tu. Ha kan tak pasal-pasal je views kita naik sebab join event mereka.
Serius ni nak famous #TIKTOK dengan cepat?
vii. Aktif Berinteraksi 
Rajin-rajin lah menyapa para followers dan following anda, Banyak cara untuk interact dengan mereka, contohnya, balas komen viewers, atau reply komen mereka dalam bentuk video. Satu lagi, boleh jawab Q&A dan kunjung balas viewers yang dah support video kita. Paling penting, komen biarlah ikhlas, dan related dengan isi video mereka. Tolong jangan spam di ruangan komen seperti, 'done', 'hadir', 'support, 'DCL', 'followback' dan lain-lain lagi. Jika tiada idea, lebih baik tinggalkan komen dalam bentuk emoji saja.
panduan lengkap untuk rahsia viral di tiktok
x. Kolaborasi Dengan Tiktokers Lain
Bekerjasama dengan pengguna TikTok lain adalah kaedah terbaik untuk mengembangkan basis peminat anda, dan juga membantu kandungan anda menjangkau kumpulan orang baru. Fungsi duet  dan stitch TikTok membolehkan anda membuat persembahan dengan pengguna lain tanpa perlu bersemuka.
 fyp tiktok artinya

4. Naiktaraf Gajet dan Skill Photography
Tengok saja TikToker femes, mereka menggunakan peralatan profesional untuk menghasilkan output yang kelihatan sempurna di mata followers. Contohnya, anda boleh membeli ring light dengan tripods untuk hasil yang clean, terang, dan tak bergegar.Tingkatkan skill shooting dari tiktoker berjaya dan cuba apply pada video anda. Dengan cara ini, video TikTok anda pasti kelihatan profesional.
 algoritma tiktok

5. Follow Orang Lain dan Share
Dengan mengikuti pengguna lain sudah cukup untuk mengembangkan rangkaian anda. Apabila anda mengikuti orang lain, itu mendorong mereka untuk memeriksa profil dan video-video terbaru anda. Kemudian share juga profile Tiktok anda di platform lain, seperti story, reels dan shorts. Mereka semua dah kenal anda, so secara tak langsung mereka lebih cenderung mengikuti anda di TikTok juga.
 cara fyp di tiktok 2021

Wrapping up

Sebelum penutup, Syu cuma nak pesan kat orang-orang yang masih lagi ada stigma negatif terhadap aplikasi tiktok, sila download dan install dulu apps ni, dan tengok sendiri kandungannya. Tiktok sekarang bukan macam dulu dah. Ustaz Abdullah Khairi, Ustaz Kazim dan ramai lagi public figure ada dalam tu dan menyebarkan kebaikan. Cikgu-cikgu pun ramai.
Cara FYP di TikTok, Video Cepat Viral dan Trending,cara fyp di tiktok jam berapa,hashtag tiktok agar masuk fyp

No comments:

Anything personal, do whisper me via WhatsApp or write an email to annursyuhadah[at]gmail[dot]com <(=^.^=)y

Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.