Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing

Good day gaiss! Baru-baru ni I discover the best skincare regimen that suits my lifestyle and skin concerns;  dan ianya *drum roll* Hansaegee Nature 3 Step Skin Care Routine! Eh~ Perasan tak yang rutin skincare di rumah pun sekarang dah makin advance, mirip step-step perawatan wajah di salon dan spa-spa gittew kan

So today I want to share my daily morning routine yang sangat simple, and really suits my lifestyle as a working mom with 3 little kids. Setiap pagi I sentiasa rushing. Seawal 6.40AM I dah rushing hantar anak-anak ke sekolah dan daycare kemudian pecut ke tempat kerja pula. So anda rasa saya ada masa untuk sakit kepala?

Hahaha tetibe petik punchline iklan paracetamol haha.sorry, lawak hambar di situ~ Hmm sebenarnya I just want to say yang rutin penjagaan kulit I memang simple and yet berkesan memerangi jerawat dan kulit kusam.

aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser

Hansaegee 3-Step Skincare Routine

Sebenarnya produk Hansaegee Nature ni sudah lama bertapak di Malaysia, sejak 2011 lagi. First time guna produk Hansaegee adalah dia punya Gold Nano CC Cream.  Masa tu masih menggunakan packaging lama, yang berwarna gold dan berpenutup hitam tu. You all boleh baca [sini] dan [sini] kalau nak tahu lebih detail pasal CC cream yang I guna.

So lets get started!

Rutin 3 langkah penjagaan kulit dengan produk Hansaegee Nature ni melibatkan rutin paling asas dalam skincare iaitu membersih, menghidrat  dan mengawal minyak seterusnya memelihara kulit dari kesan radikal bebas dan penuaan awal.

STEP 1 - Membersih pori : ALOE AC Clean Bubble Cleanser

STEP 2 - Hidrasi kulit wajah : AQUA Whitening Cream

STEP 3 - Memelihara kulit : Gold Nano CC Cream

Excited enough to know more about this regiment? Ok jom kita terus ke langkah pertama!



STEP 1
aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser
ALOE AC Clean Bubble Cleanser

Membersih dengan menggunakan bubble cleanser ni ramai yang berpendapat ia agak ‘keras’ tapi this Aloe AC Clean Bubble Cleanser cleanse and perfect my skin without stripping it of its natural oils. Betul!

Kulit I jenis  dry combination, di mana kulit area T-zone dan dagu sahaja yang oily manakala bahagian pipi I pula, kulitnya mudah kering, mengelupas dan rasa tegang. So bila guna bubble wash yang tak sesuai, kulit pipi I lah yang mula-mula sekali bagi signal, “ouch, my skin feels tight!”.

Tapi when I use pencuci Hansaegee ni, my skin feels comfortable. Nak bilas pun tak susah. Cukup 2-3 kali bilasan je, kesan sabun dan buih dah clear. Sangat cepat dan ringkas.



STEP 2
aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser
AQUA Whitening Cream

To maintain a healthy, natural and younger appearance, skin needs good hydration. But I used to avoid using moisturizer, sebab tak sukakan rasanya yang berminyak dan berlengas di muka. Rimas! Once I switch to Hansaegee AQUA Whitening Moisturizer Cream ni, I dah tak lagi culas memakai krim pelembap di muka.

Tekstur krim dia betul-betul berbeza dari yang lain. Formula yang ringan dan cepat meresap ini sangat membantu I bersiap dengan lebih cepat.

Well sebelum ni, nak apply moisturizer dan tunggu dia betul-betul absorb sahaja dah makan masa 15 minit.huhu. But now, it’s below than 10 minutes!


STEP 3
aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser
Gold Nano CC Cream

Perlindungan dari matahari adalah regimen wajib dalam mana-mana rutin kecantikan. So untuk Hansaegee’s 3-step routine ni, I dapatkan perlindungan UV dari Gold Nano CC Cream.

Ianya 3 dalam satu. Pertama, ia dapat mengurangkan kedutan, kedua ia membuatkan tona kulit lebih cerah dan sekata, manakala kandungan SPF 50+ PA+++ pula menahan pancaran UV daripada merosakkan sel kulit yang menjadi punca utama kepada penuaan awal.

Ye betul tu. Kat sini kita dah shortcut daripada kena apply 3 jenis skincare, now dah jimat masa dengan cuma apply this Gold Nano CC Cream. Ohh~ I suka sangat dengan konsep dia yang simple dan pantas ni.

Hey guys! Actually I dah prepared a video khas untuk tunjuk demo Hansaegee 3-Step Skin Care Routine ni. You all do not hesitate untuk tonton okey?



Macam senang je, macam simple je, macam ringkas je. Kan kan? Benda boleh cepat, buat apa nak pilih jalan susah?

So you see? Betapa simple dan mudahnya rejimen skincare menggunakan rangkaian produk Hansaegee Nature ni kan. Biarpun ringkas tapi ianya sebuah rutin yang cukup lengkap memenuhi keperluan kulit kita. Siapa taknak?

Seterusnya, Syu akan explain dengan lebih detail tentang setiap satu produk yang digunakan dalam 3-step routine ni ok. Bermula dengan Hansaegee ALOE AC Clean Bubble Cleanser. Lets check it out!



STEP 1 : Hansaegee Nature - ALOE AC Clean Bubble Cleanser

aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser

Sesuai untuk : Semua jenis kulit
Jenis : Soft Watery Bubble (Bubble berait & lembut)
Konten : 150ml
Link Page Product Details [LINK


Maklumat umum (dari packaging)
Hansaegee Nature ALOE AC Clean Bubble Cleanser merupakan pencuci buih yang dapat membersihkan kotoran dan minyak berlebihan dari kulit wajah dengan fungsi  minyak Tea-Tree yang mampu melindungi kulit, memberikan hasil yang lebih bersih, licin dan lembap. 


Kegunaan (Soothing, Soft, Moisturising, Pore Refining, Exfoliation)
Berkesan menanggalkan kotoran, sel kulit mati dan juga solekan dari wajah
Mengurangkan penampakkan liang pori terbuka
Mengekalkan kelembapan kulit sepanjang hari

aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser


Cara penggunaan
1. Bersihkan muka dan tapak tangan dengan air terlebih dulu
2. Picitkan Aloe AC Bubble Cleanser 2 kali atau sehingga keluar buih
3. Ratakan pada seluruh wajah dan urut perlahan-lahan selama 2 minit
4. Buih akan semakin penuh memutih seluruh muka bila diurut secara membulat
5. Bilas wajah dengan air dan pedap kering dengan tuala muka yang bersih.
 6. Siap! Kulit akan terasa ringan, refreshing dan nampak glossy.

Ingredients
Water, Potassium Cocolyn Glycinate, Sodium Lauryl Aspartate, Glycerin, Butylene Glycol, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Glycosyltrehalose, Hydrogenated Starch hydrolysate, Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract, Thymus Vulgaris (Thyme) Extract, Menthaarvensis Leaf Extract, Borago Officinalis Extract, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Jasminum Officinale (Jasmine) Extract, Anthemis Nobilis Flower Extract, 1,2-Hexanediol, Fragrance, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil, CI 19140

aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser


Ulasan Syu secara peribadi

Bahan yang digunakan
Hansaegeee Nature Aloe AC Clean Bubble Cleanser adalah pencuci bebas alcohol dan bahan utamanya merupakan jus dari daun Aloe Vera dan tea tree oil. Well kita tahu Aloe Vera mempunya 1001 khasiat dalam pemulihan kulit, no doubt! Manakala Tea Tree Leaf oil memang terkenal dengan ciri anti-bakteria nya yang mampu menghalang jerawat naik.

Tekstur
Syu agak skeptikal sebenarnya dengan pencuci buih. Sebab most of them yang Syu pernah try, semuanya kering. Tapi buih dari Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni sangat halus, lembut dan berair. Tak macam buih whiping cream yang padat dan kering ye! Totally different from other bubble cleanser. Pencuci buih biasa bila digosok pada muka, dia akan menjadi pekat dan kering. Tapi this one memang best sebab buih tu sendiri dah berair dan bila digosok ke muka, buih tu makin bertambah. Meriah!

aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser


Excipient (wangian)
Bau semulajadi dari ekstrak tumbuhan yang terkandung dalam Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni still boleh dihidu bila ianya dipicit keluar sebagai buih. Baunya tak kuat tapi ia seakan-akan air teh matcha Jepun. Lembut dan tak menusuk hidung.

Excipient (surfactant)
Berbeza dari krim pencuci muka yang biasanya terdiri daripada surfactant dari jenis fatty acid, Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni menggunakan surfactant/cleansing-agent dari jenis amino acid, iaitu potassium cocoyl glycinate. Dalam sesuatu produk pencuci, cleansing-agent ini umpama ‘watak utama’ atau hero lah dalam scene. Dan potassium cocoyl glycinate ni bersifat mild and gentle on skin. Ia juga tak menyebabkan kulit jadi kering dan kasar. Bila Syu cuci muka dengan sabun ni, ia memang takde meninggalkan kesan sabun selepas dibilas.

Dari cecair menjadi buih
Sebaik mendengar perkataan ‘bubble’, dalam kepala dah terbayang yang dalam botol ni hanya dipenuhi buih dan hmmm mesti cepat habis. Huhu. Tapi bila dapat, I rasa botol ni agak berat so I pun tengok lah ke dalam botol dan huhh!? It’s liquid inside! Bukannya bubble.

aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser


Jimat
Hanya 1-2 pam sahaja diperlukan untuk satu sesi cuci muka. Bila pump keluar saja, bubble yang keluar di tangan, bubble yang sangat lembut. Memang cukup untuk membersihkan seluruh muka hingga leher. Walaupun menggunakan amaun yang sikit, tapi bila digosok ke muka, buih jadi semakin banyak dan meriah sekaligus memberi signal ke otak, sebuah perasaan yang puas dan bersih.

aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser


Packaging & Labelling
Syu suka dengan konsep packaging minimalis macam ni. Botol yang berwarna putih, dengan tulisan dan corak yang minima. Nampak premium. Yang kedua, Syu suka juga dengan kepala pam denga kemasan tekstur jalur-jalur yang memberikan kuasa ‘grip’ semasa kita memicit pam. Cuma Syu tak berapa berkenan dengan saiz botol ni. Ianya agak besar bagi Syu. Hopefully pihak Hansaegee Nature boleh consider untuk keluarkan travelling size untuk Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni pula in future.

Membersihkan solekan
Bab membersihkan make up, I sejujurnya takkan bergantung kepada buih pembersih muka semata-mata. Walaupun pembersih muka ni berkeupayaan removes make up, tapi I tetap memilih jalan selamat untuk terlebih dahulu mencuci make up dengan micellar water, kemudian barulah cuci dengan pembersih muka.

Hasil yang dapat dilihat
Untuk rutin pagi, Syu gunakan teknik single cleanse dengan Aloe AC Clean bubble Cleanser ni semata-mata. Tapi untuk rutin malam, Syu gunakan ia sebagai pencuci kedua dalam double-cleansing Syu.  Sejak I guna pencuci ni sebagai rutin, I dapat rasa yang kulit muka I makin kurang berminyak compared to sebelum ni. Dan setiap kali cucian I rasa segar, ringan dan comfortable~ takde pun rasa pun kulit mengering or rasa ‘muka ketat’!  Foam cleaser yang tak keringkan kulit? Serius I kagum.





STEP 2 : Hansaegee Nature - AQUA Whitening Moisturizer Cream

aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser

Sesuai untuk : Semua jenis kulit
Jenis : Water-based Moisturizer
Konten : 50ml
Link Page Product Details [LINK



Maklumat umum (dari packaging)
Diformulasikan dari ekstrak herba yang mampu memperbaiki kulit dari dalam
Melembap dan memelihara kelembapan kulit dengan kaupayaan moisture-lock


Kegunaan
[1] Mencerah : Niacinamid
[2] Cell-Communicating ingredient: Niacinamide
[3] Anti-Acne: Niacinamide& Pinus Densiflora Leaf Extract
[4] Anti-oxida: Pinus Densiflora Leaf Extract

aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser


Cara penggunaan
1. Selepas mencuci muka, sapukan krim ke seluruh muka dan leher sehingga titisan-titisan halus air muncul.
2. Selepas water-drop muncul, teruskan menepuk lembut kulit muka sehingga ia meresap sepenuhnya ke dalam kulit.

Ingredients
Water, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Glycerin, Niacinamide, Pinus Densiflora Leaf Extract, Sodium Chloride, Angelica Acutiloba Root Extract, Cnidium Officinale Root Extract, Paeonia Albiflora Root Extract, Rehmannia Chinensis Root Extract, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Camellia Japonica Seed Oil, Betaine, Cetyl/ PEG/PPG-10/1 Dimethicone, DMDM Hydantoin, Perfume, Gardenia Florida Fruit Extract.


Ulasan Syu secara peribadi

Ia merupakan  water-based cream/krim berasaskan air. Bila sapu di kulit, ia akan keluar titisan air, dan terus meresap ke dalam kulit.

Glossy & semi-transparency cream

Tekstur yang ringan

Selepas krim diratakan ke kulit ia bertukar menjadi 'water drop'

Krim meresap sempurna ke dalam kulit meninggalkan kulit halus dan licin


Excipient (fragrance)
As soon as the lid opened, I terus terhidu bau manis-manis like citrusy candy macam tu lah. Tapi bila dihidu untuk beberapa ketika, rupanya ada slightly piney scent di situ. Syu memang suka wangian forest note macam aroma daun pine ni. Rasa uplifting dan menyegarkan!  

Tekstur
Tekstur AQUA Whitening Cream ni sekali pandang nampak tepu dan padat. Tapi bila calit ke kulit, rupanya ia sangat nipis dan bila digosok ke kulit ia meresap ke kulit secara total, tanpa meninggalkan rasa melekit mahupun lemas. It’s extremely lightweight and dissolve just like water! 



Kawalan minyak
I paling suka the idea of moisturiser with cooling effect. Sebab masalah I bila apply moisturizer yang tak sesuai, I akan cepat berpeluh terutamanya di bahagian dahi dan atas hidung. Pftt~ serius menyampah bila jadi macam tu! Kesan ‘moisture-lock’ nya juga boleh tahan dengan cuaca panas. Biarpun I duduk di tempat panas, muka I tak mengeluarkan minyak berlebihan macam sebelum ni.

Penggunaan Siang dan Malam
Krim pelembap AQUA Whitening Cream ni I guna dalam rutin pagi dan malam. Tiada masalah pun. Dan untuk rutin malam, I selalunya apply HA serum kemudian barulah moisturizer. Kalau hari yang I skip serum, I akan sapu moisturizer ni sebagai sleeping mask. So I akan apply dua lapis moisturizers, dengan menjarakkan antara sapuan pertama dan kedua dalam 20 minit gitu. Lepastu tidur!

Efek mencerah
Since namanya ‘whittening cream’, I nak ulas juga lah efek whitening nya tu. Pun jarang-jarang sekali krim pelembap digabung dengan krim pencerah. Selama  I gunakan krim ni, I tak nampak pun kesan mencerah pada kulit I. Mungkin I perlu gunakan lebih lama untuk mendapatkan hasil mencerah tu kot. By the way, kehadiran niacinamide (vitamin B₃) dalam krim ni secara teorinya memang dapat membantu mengurangkan kekusaman dan pigmentasi kulit. Kita tengok lepas 2 bulan nanti macam mana.




STEP 3 : Hansaegee Nature - S+Recover Gold Nano CC Cream


Sesuai untuk : Semua jenis kulit
Jenis : CC Cream with sunscreen properties
Konten : 50ml
Link Page Product Detail [LINK]

Melindungi kulit dari UV yang menyebabkan penuaan awal
CC Cream ni diformulasikan khas untuk kulit orang Asia, yang secara umumnya terkenal dengan tahap sensitivitinya yang tinggi terhadap panas dan cahaya UV.


Kandungan SPF 50+ PA+++ dapat membantu memelihara kulit sehingga 12 jam. Syu dah guna quite a long time actually, dan I dah review tentangnya di blog sebelum ni. CC cream ni I masih guna sampai sekarang.



Tekstur ringan dan tak melekit walaupun berada di tengah panas
Paling Syu suka dengan CC Cream ni adalah teksturnya yang ringan dan tak rasa berminyak. Lagi lama pakai, lagi dia blend cantik, smooth dan silky je.


Recommended?
Yes! Aku recommend anda di luar sana juga untuk mencuba 'magis' kosmetik Korea ini, dan dapatkannya segera di pasaran. I hope this review is helpful to you guys. As always, feel free to follow me on Instagram.


Get your Hansaegee 3-step skin system and see the cleanest, healthiest, freshest version of your skin.


COMBO SET HANSAEGEE 3-STEP SKINCARE

Harga asal : RM 342.30
Sekarang : RM 310.00
FREE shipping + HADIAH percuma!

Regimen 3-Step Routine ini boleh didapati eksklusif hanya dari web Hansaegee Nature.
Hansaegee Nature
aqua whitening cream hansaegee review, Hansaegee 3-Steps Skincare Routine Buat Kulit Syu Jadi Segar Bermaya dan Glowing, aqua whitening cream, gold nano cc cream, aloe AC clean bubble cleanser





2 comments:

Anything personal, do whisper me via WhatsApp or write an email to annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

  1. belum pernah cuba product ni.. tapi pernah tengok =D

    ReplyDelete
  2. Anonymous02:19

    Hey there! I know this is somewhat off-topic but I
    needed to ask. Does operating a well-established blog
    like yours require a massive amount work? I'm brand new to
    blogging however I do write in my diary every day.
    I'd like to start a blog so I can share my experience and feelings online.
    Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new aspiring bloggers.
    Thankyou!

    ReplyDelete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.