7 Perkara Awesome yang Ada di International Babywearing Week 2019 di The School by Jaya One

12:42
7 Perkara Awesome Yang Ada di International Babywearing Week 2019 | Pada 2nd November baru-baru ni Syu berpeluang untuk join International Babywearing Week 2019 yang telah diadakan di The School Jaya One, Petaling Jaya. Event yang dah masuk tahun ketiga ini dianjurkan oleh Malaysian Babywearers Official dan ditaja oleh berpuluh-puluh jenama barangan bayi dan ibu.

Babywearing atau gendongan bayi ini semakin popular di kalangan ibu-ibu moden terutamanya bagi ibu yang berkerja dan mempunyai lifestyle 'tak-lekat-di-rumah' hihi. Tak lekat di rumah bukan bermaksud 'liar', tapi lebih kepada ibu-ibu yang bergaya hidup aktif mahupun yang ada background momtrepreneur.


How babywearing become mainstream

Di Malaysia ni Syu perasan surge to babywearing bermula sejak 2013, seiring masa tu kempen kesedaran breastfeeding in public pun giat dijalankan. Teringat masa Syu lahirkan my first baby at 32 weeks of gestation, little preemie Naufal.

Masa tu Syu diperkenalkan dengan babywearing jenis stretchy wrap untuk melakukan teknik Kangaroo care. Setiap hari kena wrap my little 1.8kg baby close to my chest untuk wujudkan skin to skin contact bagi merangsang baby menyusu badan selain nak mengekalkan kehangatan baby.

Masa didalam group itu baru I perasan rupanya babywearing bukan lah benda baru bagi ibu-ibu yang tinggal di bandar besar. Sehingga hari ini, info tentang babywearing dah bersepah di media sosial malah baby carrier juga tak susah nak didapati. Semuanya boleh dibeli online.

International Babywearing Week (IBW) is a week-long opportunity to celebrate, promote, advocate for, and focus media attention on the many benefits of babywearing, Babywearing Week 2019 di The School by Jaya One, Malaysian Babywearers (Persatuan Penggendong Bayi Malaysia)


Ada apa dengan International Babywearing 2019? #IBW2019

Antara ilmu yang paling bernilai adalah talk berkenaan tips and tricks untuk nursing baby dengan carrier. Serius! Ramai pakai baby carrier tapi tak terfikir macam mana ia begitu memudahkan ibu dari banyak aspek selain dari benefit 'hands free' yang ibu boleh dapat.

International Babywearing Week (IBW) is a week-long opportunity to celebrate, promote, advocate for, and focus media attention on the many benefits of babywearing, Babywearing Week 2019 di The School by Jaya One, Malaysian Babywearers (Persatuan Penggendong Bayi Malaysia)
Nadine Ghow - Hypnobirthing Educator

1. Ilmu tak ternilai

Pernah terfikir menyusui baby dalam gendongan? I'm pretty sure you guys find it's very weird to feed baby semasa menggendong. Well, kalau you all hadiri ceramah sesi pagi, sure you guys akan amaze dengan tips and tricks yang dikongsi oleh certified babywearing consultant, Elvinna Shah kat sana. I sendiri dah practise! Senang sangat. Syaratnya, kena pakai baju yang nursing friendly, di mana ada bukaan tersembunyi pada baju tu.

International Babywearing Week (IBW) is a week-long opportunity to celebrate, promote, advocate for, and focus media attention on the many benefits of babywearing, Babywearing Week 2019 di The School by Jaya One, Malaysian Babywearers (Persatuan Penggendong Bayi Malaysia)

Itu baru satu talk. Sebenarnya, banyak lagi ilmu parenting yang boleh disedut dekat IBW ni. Just look at the list above. Ada juga ceramah tentang cara pemilihan Safety Car Seat (SCS) yang ideal mengikut umur dan menepati ciri-ciri yang dikuatkuasakan oleh kerajaan, bermula Januari 2020.

Memang berbaloi spend time dekat IBW seharian suntuk sebab banyak pengetahuan yang I boleh dapat, di mana ianya susah nak jumpa di media sosial.




2. Pengalaman Tidak Ternilai

International Babywearing Week (IBW) is a week-long opportunity to celebrate, promote, advocate for, and focus media attention on the many benefits of babywearing, Babywearing Week 2019 di The School by Jaya One, Malaysian Babywearers (Persatuan Penggendong Bayi Malaysia)
Bagi Syu, yang merupakan babywearer tegar Soft Structured Carrier (SSC) , Syu teringin nak cuba baby carrier lain seperti mehdai, woven wrap, baby ring sling dan macam-macam teknik wrap yang tak ramai orang tahu caranya. kat sini ada sudut demo /dan tutorial pemakaian pelbagai jenis carrier yang terletak besebelahan stage.

Kalau first time mom yang nak beli baby carrier, elok cuba. Sebab bila beli online, kita tak dapat peluang mencuba begini. Masa inilah kita grab the chance untuk try dan belajar. By the way kat sana ada expert yang akan guide you all. Ingat! cara pemakaian carrier yang salah akan menyebabkan ibu sakit belakang, dan baby akan meragam.



3. Gerai Jualan

Dekat IBW 2019 ni juga ada pelbagai jualan dari pelbagai vendor. Ada jualan baby carrier pelbagai jenama, jualan makanan, jualan baby essential oil, makanan bayi dan banyak lagi. Ianya dah macam one-stop centre dah untuk barangan keperluan budak dan mak budak hikhiks.



4. Hadiah Lucky Draw yang Lumayan

International Babywearing Week (IBW) is a week-long opportunity to celebrate, promote, advocate for, and focus media attention on the many benefits of babywearing, Babywearing Week 2019 di The School by Jaya One, Malaysian Babywearers (Persatuan Penggendong Bayi Malaysia)
Setiap peserta yang register, akan dapat satu kupon nombor bertuah. Dan setiap pembelian bernilai RM150 di booth vendor yang ada di IBW, mommies akan dapat lagi kupon nombor bertuah. So, kalau nak menambah kebarangkalian untuk dipilih dalam cabutan bertuah, kena lah spend banyak-banyak kat gerai jualan yang ada di sana. Sebelum datang, Syu dah aim nak menang Tula Explore SSC tajaan Bloom & Grow Asia. Nilai dia lebih RM800 okey! huhu apakan daya I tak bertuah. Tahniah buat mommy yang bertuah itu~




5. Kids art & Handcraft Booth

International Babywearing Week (IBW) is a week-long opportunity to celebrate, promote, advocate for, and focus media attention on the many benefits of babywearing, Babywearing Week 2019 di The School by Jaya One, Malaysian Babywearers (Persatuan Penggendong Bayi Malaysia)

Haritu Syu datang berdua je dengan Baby Araa. Abang-abang nye tak ikut sebab ada aktiviti lain dengan auntie diorang kat Putrajaya. Kalau tak, mesti diorang sangat excited nak cuba semua aktiviti dekat booth ini. Bagus ada art booth macam ni. Boleh lah anak-anak beraktiviti. So tidak lah anak-anak preschooler bosan dan asyik ajak balik je kan.haha


6. theAsianparent booth (TAP)
International Babywearing Week (IBW) is a week-long opportunity to celebrate, promote, advocate for, and focus media attention on the many benefits of babywearing, Babywearing Week 2019 di The School by Jaya One, Malaysian Babywearers (Persatuan Penggendong Bayi Malaysia)
Kat booth ni ada game 'Spin & Win' dan I menang mug ekslusif TAP. Bagi siapa belum kenal apa itu theAsianParent? Ok. TAP ini merupakan portal keibubapaan nombor 1 di Asia Tenggara. Dan kalau you all merupakan pasangan yang bakal berkahwin mahupun yang baru berkahwin elok lah join portal ni.
International Babywearing Week (IBW) is a week-long opportunity to celebrate, promote, advocate for, and focus media attention on the many benefits of babywearing, Babywearing Week 2019 di The School by Jaya One, Malaysian Babywearers (Persatuan Penggendong Bayi Malaysia)
Nak lebih mudah, just install je apps theAsianparent ni ke telefon bimbit you all. Well boleh tengok [sini] untuk tahu lebih lanjut tentangnya.

7. Goodies bag yang Awesome!
Beg cenderahati yang Syu dapat di IBW ni membawa nilai lebih RM200 tau. So, tak kisahlah tak menang lucky draw pun. Thanks alot to all sponsors. You all boleh visit my instagram untuk tengok list penaja. Jangan lupa follow sekali okay!

Let's check out my brief video on IBW2019








So umm..see you at IBW 2020? 
~dengan harapan dapat la aku hadiah finale lucky draw yang awesome tu next year.hiks

2 comments:

Anything personal, do whisper me via WhatsApp or write an email to annursyuhadah[at]gmail[dot]com <(=^.^=)y

  1. Anonymous08:03

    I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your
    weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
    Either way keep up the excellent quality writing,
    it's rare to see a great blog like this one today.

    ReplyDelete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.