10 Perubahan Paling Ketara Bila dah Nak Kahwin

January 20, 2012


31 Disember 2011 ~ 6 Safar 1433H 

Korang yg nak kawen mesti akan rase perubahan mak ayah kan? Atau kalo bukan pon, mungkin perubahan orang2 yg rapat macam kakak, adik, abang, sepupu, jiran sebelah yang berubah jadi makin prihatin (atau menyebokkan diri) terhadap korang. Even, kucing jiran pon berubah..semakin kuat merajuk dan takmau memanje dah ngan korang..err..sebelom ni ade ke aku memanje ngan kucing? Kencing tayar motor aku ade lah.


Err..tapi bukan mereka je berubah oke! Diri korang sendiri pon berubah same tawu? Jadi rajin posing depan cermin tengok perut, takot buncit. Setuju? Hahaha.

Selain dari tu, ade lagi beberapa perubahan-perubahan lain yang dapat dikesan pada diri aku dan mungkin jugak akan berlaku kat diri korang. Aku list kan yang paling ketara la: 

1). Rajin online. Tahap hardcore punyer. Busy duk survey vendor untuk kad kawen, door gift, gubahan hantaran dan macam-macam lagi..sampai nak muntah rase. Facebook ngan blog sendiri pon terabai.

2). Aktiviti leisure time dah berubah. Ma pon akui itu. Katenye, aku dah lain macam. Huumm..lain macam sebab waktu free, aku selalu dengan laptop dan jarang dapat borak-borak, gather lam bilik Ma ramai-ramai, wat kelakor sambil bertepuk-tampor anak beranak macam selalu-selalu... Kalo ade pon, aku salu missed. *Sob..sob..sayu ati* 

3). Abah kate aku dah berubah. Katenye aku asik dengor kate tunang sampai nak decide pape pasal kenduri, aku mesti nak jugak gi tanye pendapat tunang. *Abah kecik ati kot?* Huumm mungkin Abah kesedihan anak die bakal ade leader baru. Ungkapan “Baiklah Abah” tak lame lagi akan ditukar cikit jadi “Urmm tak konfem lagi la Bah, kakcik tanye Abang dulu neh..neh?” *Abang??? Tetttt!!*

4). Aku yg pada asalnye tak gemor shopping, jadi kuat shopping secara tibe-tibe. Err..Tapi tak shopping sangat la gak kan..sebab aku lebih banyak mengabihkan masa berkawad satu bandar survey harga barang. Belinye idak jugak!

5). Makin gelabah sebab diri masih tak cukup sifat makcik-makcik. Belum bijak lagi cucuk angin time berbual ngan orang tua. Besenye aku cume akan tayang gigi dan angguk pale je. Kalo borak ngan geng mmg tak putus2 idea..ade je benda nak cakap. Tapi ngan orang tua? Aku 'kayu'. *ade tips tak?*

6). Makin rajin memasak. Erk!? Pembetulan orr... Makin rajin memasak~masakan tradisi bakal mak mertua~. Lahh! Ape la sangat kan..masak stail Perak gua superb dah.Sebelah mate je! *Wakakaka.* Sekarang kene master masakan stail pantai timur ar pulak.. Tapi,paling penting aku kena kurangkan sikit pedas. Still pedas, tapi tak sepedas masakan Perak. Satu lagi, Ma kate speed memasak tu kene upgrade sikit. Haha very true. Ma masak tak sampai sejam dah boleh makan.. Aku??~...tahun depan baru dapat makan 

7). Jadi kedekut taik idung masin..hakhak.. Normal la..semua orang akan alami. Topup adik pon tak kuasa gua nak belanje dah.. Blanje minyak moto adik laki gua kene potong, seminggu 5 hengget je gua kasi.. Duit simpanan ASB memang dibekukan terus..hanya di keluarkan untuk belanja kawen je.

8). Mase tunang kalo leh nak please kan tunang je. Kan nanti lepas kawen kene blajo mem-please kan suami. Jangan ko kate “Ala..bukan nye kawen lagi” tapi dari sekarang le kene asah bakat menyenangkan ati enchek tunang.. Cari tau ape yg die suke, dan elak wat benda yg die tak suke. Tapi jangan pulak ko menggatal, konon nak test power,ko gi please kan suami orang.. Suami ko je sudah! Hahahha..

9). Tak semena-mena jadi terlajak rajin blogwalking. Tapi bukan semua blog..Cuma beberapa blog terpilih je, macam blog ala-ala “melangkah-kearah-gerbang-perkahwinan”..Cewah! Dan lain-lain blog yg same waktu dengannye.. *Gua rase tak perlu kot gua explain detail2 sangat..ork? Ke ade yg berminat..hahahha*

10). Sebelom ni tak tau ape tu beauty saloon..tapi sekarang dah pandai lah pulak! Dah mula ade hati nak buat rambut lah, facial lah, paling tak tahan teringin wat sesi mandi wap siap massage lagi..haha. Tapi paling penting antara semua, mesti pegi visit dentist, buat scalling and whitening kalo perlu.. Manicure? Pedicure? Huh..tak perlu, sebab kuku aku memang dah cantek sejak azali wakakakka..









6 comments:

  1. hik3..biasalr tuu..psiapan kta org..ambil lgkah bjga2..^^

    ReplyDelete
  2. Anonymous04:56

    Saloon,terbaik!

    ReplyDelete
  3. Biasa la tu..darah tgh manis...hihi

    ReplyDelete
  4. @fatin amalina husna betul tu..tng tu tempoh kritikal..kne jage2

    ReplyDelete

Anything personal, do whisper me at annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.