Natural Essential Oil Affan Pantas Melegakan Kembung Perut Bayi

Natural Essential Oil Affan Pantas Melegakan Kembung Perut Bayi | Kembung perut bayi sebenarnya bukanlah masalah kesihatan yang berat sangat pun. Tapi mommies jangan pula pandang enteng! Bayi yang kembung perut boleh jadi sukar dikawal tau mood nya. Tambah-tambah kalau bayi tu kembung sampai tahap jadi sukar membuang air (tak lawas air besar), kerap muntah selepas menyusu serta asyik meragam dan enggan tidur. Natural Essential Oil Affan Pantas Melegakan Kembung Perut Bayi

Cara pantas melegakan kembung perut bayi, Affan baby balm & telon, minyak untuk bayi kembung yang sangat best, Ways to Soothe a Gassy Baby, AFFAN Natural Baby Balm & Natural Minyak Telon berasaskan bahan semulajadi, pasti jatuh cinta dengan bau set minyak telon Affan yang sangat sesuai dengan bayi dan kanak-kanak, selepas mandikan anak pastikan sapu minyak telon Affan pada perut bayi untuk elakkan perut kembung, Affan natural baby balm & Affan natural telon oil, antara set minyak telon terbaik untuk bayi kembung perut, antara set minyak terbaik dengan bau yang menyenangkan untuk hilangkan kembung bayi, Minyak telon yang bagus dan mudah untuk dipakai, Minyak telon dan baby balm yang senang di bawa ke mana saja, Jom sokong produk muslim


Kalau jadi macam ni, apa ye cara paling mudah dan pantas melegakan kembung perut bayi ni ye? Okey, kat sini Syu nak kongsikan 6 cara untuk melegakan kembung perut baby yang Syu praktik kan di rumah, ikut style Syu sendiri. Jom tengok one by one jom!



           Cara pantas melegakan kembung perut bayi, Affan baby balm & telon, minyak untuk bayi kembung yang sangat best, Ways to Soothe a Gassy Baby, AFFAN Natural Baby Balm & Natural Minyak Telon berasaskan bahan semulajadi, pasti jatuh cinta dengan bau set minyak telon Affan yang sangat sesuai dengan bayi dan kanak-kanak, selepas mandikan anak pastikan sapu minyak telon Affan pada perut bayi untuk elakkan perut kembung, Affan natural baby balm & Affan natural telon oil, antara set minyak telon terbaik untuk bayi kembung perut, antara set minyak terbaik dengan bau yang menyenangkan untuk hilangkan kembung bayi, Minyak telon yang bagus dan mudah untuk dipakai, Minyak telon dan baby balm yang senang di bawa ke mana saja, Jom sokong produk muslimBaca juga : DIY Cara mudah membuat tuam perut bayi di rumah

Cara pantas melegakan kembung perut bayi

1. Urutan perut bayi - 
Oleskan sedikit minyak essential oil ke perut bayi untuk melincir. Kemudian lakukan urutan lembut perut bayi dari diafragma digerakkan ke bawah hingga ke ari-ari. Bagi Syu, minyak Natural Affan Telon Oil nampak serasi betul dengan baby Araa'. Dua tiga kali je Syu kaup perut dia dari atas ke bawah, terus kentut kentut dia. Pecah angin dah tu! Selain tu, kandungan essential oil dari bunga Lavender dalam minyak telon Affan ni juga membantu soothing dan calming baby yang sedang meragam.

Cara pantas melegakan kembung perut bayi, Affan baby balm & telon, minyak untuk bayi kembung yang sangat best, Ways to Soothe a Gassy Baby, AFFAN Natural Baby Balm & Natural Minyak Telon berasaskan bahan semulajadi, pasti jatuh cinta dengan bau set minyak telon Affan yang sangat sesuai dengan bayi dan kanak-kanak, selepas mandikan anak pastikan sapu minyak telon Affan pada perut bayi untuk elakkan perut kembung, Affan natural baby balm & Affan natural telon oil, antara set minyak telon terbaik untuk bayi kembung perut, antara set minyak terbaik dengan bau yang menyenangkan untuk hilangkan kembung bayi, Minyak telon yang bagus dan mudah untuk dipakai, Minyak telon dan baby balm yang senang di bawa ke mana saja, Jom sokong produk muslim




2. Urutan labu betis bayi -
Labu betis atau bahagian belakang pelipat hingga ke buku lali kaki merupakan point urutan yang paling pantas memecahkan angin dan melegakan kembung perut bayi. Selain itu, dengan mengurut bahagian tengah telapak kaki bayi hingga ke tumitnya menggunakan empat jari dengan gerakan selari dapat mengurangkan rasa sebu perut (gassy/bloating) yang dialami oleh bayi ketika kembung perut.


Cara pantas melegakan kembung perut bayi, Affan baby balm & telon, minyak untuk bayi kembung yang sangat best, Ways to Soothe a Gassy Baby, AFFAN Natural Baby Balm & Natural Minyak Telon berasaskan bahan semulajadi, pasti jatuh cinta dengan bau set minyak telon Affan yang sangat sesuai dengan bayi dan kanak-kanak, selepas mandikan anak pastikan sapu minyak telon Affan pada perut bayi untuk elakkan perut kembung, Affan natural baby balm & Affan natural telon oil, antara set minyak telon terbaik untuk bayi kembung perut, antara set minyak terbaik dengan bau yang menyenangkan untuk hilangkan kembung bayi, Minyak telon yang bagus dan mudah untuk dipakai, Minyak telon dan baby balm yang senang di bawa ke mana saja, Jom sokong produk muslim


3. Gerakan menenangkan bayi -
Teknik ini memang tiada dalam buku! haha. Sebab ianya adalah cara Syu sendiri yang diperoleh dari pengalaman selama 6 tahun bergelar ibu ni hahaha. So, tak payah cari lah dalam mana-mana kitab, memang tak ada! Bila anak-anak Syu meradang kerana kembung perut, Syu biasanya akan mendukung bayi dengan menindih perutnya ke dada Syu.

Sebelum tu, kena pastikan yang hidung baby tak tertindih. Syu akan biarkan dagu baby Araa berada betul-betul di atas bahu Syu (yang dah dilapik dengan tuala kecil). In case baby sendawa atau termuntah, tak de lah mengotorkan baju Syu. Dan dalam posisi ni, Syu akan mendodoi baby dengan cara swaying badan ke kiri ke kanan macam buaian untuk menenangkan baby.

4. Gaya kendong 'colic hold' -
Dukung bayi dalam posisi football hold atau colic hold ni biasanya Incik Suami yang akan buat.ahaks. Otot lengan orang lelaki kan lagi gagah dan kuat. So bila setiap kali anak-anak meragam sakit perut, ayahnya akan memain peranan lah, mengendong anak dalam keadaan colic hold macam ni. Berkesan tau korang. Memang baby suka kena kendong macam ni, even masa diorang tak sakit perut pun, diorang memang suka kalau dipeluk gaya football hold ni.

5. Gaya Superman -
Biasalah, Syu kan pasangan jarak jauh (PJJ) So most of the time, Syu kena handle sendiri sakit demam anak-anak ni independently, tanpa Inchik Suami. Kudrat orang perempuan ni tak seberapa, jadi agak mustahil untuk kendong baby gaya football hold macam yang Inchik Suami sellau buat tu. Syu biasanya akan guna trik Superman ini lah untuk bagi baby tenang dan buang angin. Syu akan duduk di hujung birai katil kemudian tiarapkan baby atas ribaan dalam posisi "Superman". Dari pengalaman Syu, teknik ni memang berkesan membantu baby yang sedang kembung perut menjadi tenang. Tapi jangan lah duduk saja. Goyang-goyangkan lah sikit kaki, acah-acah macam buaian gittew.

6. Gerakan kayuhan kaki bayi -
Masih dalam keadaan duduk di birai katil, Syu cuma ubah angle baby dari 180 kepada 90. Maksudnya baby akan berbaring dengan keadaan kakinya menghala ke perut Syu lah. Dalam posisi ini, Syu akan memegang kaki baby, dan buat gerakan memusing macam mengayuh basikal. Sesekali Syu akan rapatkan lutut baby ke perutnya, dan tekan serta tahan 3 saat bagi memecahkan angin. Sambil-sambil tu, acah-acah la baby dengan muka kelakar untuk buat baby happy.

Selain daripada enam teknik di atas, mommies yang menyusu badan tu kalau boleh cuba la elak memakan makanan yang sejuk dan gassy. Di sebabkan pemakanan ibu, tak pasal-pasal baby yang mendapat tempias nya.. 



               Cara pantas melegakan kembung perut bayi, Affan baby balm & telon, minyak untuk bayi kembung yang sangat best, Ways to Soothe a Gassy Baby, AFFAN Natural Baby Balm & Natural Minyak Telon berasaskan bahan semulajadi, pasti jatuh cinta dengan bau set minyak telon Affan yang sangat sesuai dengan bayi dan kanak-kanak, selepas mandikan anak pastikan sapu minyak telon Affan pada perut bayi untuk elakkan perut kembung, Affan natural baby balm & Affan natural telon oil, antara set minyak telon terbaik untuk bayi kembung perut, antara set minyak terbaik dengan bau yang menyenangkan untuk hilangkan kembung bayi, Minyak telon yang bagus dan mudah untuk dipakai, Minyak telon dan baby balm yang senang di bawa ke mana saja, Jom sokong produk muslimBaca juga : 10 cara yang tak disangka-sangka dapat menenangkan bayi


Affan Natural Telon Oil & Affan Natural Baby Balm

Cara pantas melegakan kembung perut bayi, Affan baby balm & telon, minyak untuk bayi kembung yang sangat best, Ways to Soothe a Gassy Baby, AFFAN Natural Baby Balm & Natural Minyak Telon berasaskan bahan semulajadi, pasti jatuh cinta dengan bau set minyak telon Affan yang sangat sesuai dengan bayi dan kanak-kanak, selepas mandikan anak pastikan sapu minyak telon Affan pada perut bayi untuk elakkan perut kembung, Affan natural baby balm & Affan natural telon oil, antara set minyak telon terbaik untuk bayi kembung perut, antara set minyak terbaik dengan bau yang menyenangkan untuk hilangkan kembung bayi, Minyak telon yang bagus dan mudah untuk dipakai, Minyak telon dan baby balm yang senang di bawa ke mana saja, Jom sokong produk muslim
Affan Natural Telon Oil & Affan Natural Baby Balm


Alang-alang Syu dah cerita pasal kembung perut baby, tak salah sekiranya Syu nak share juga tentang dua produk baby jenama Affan ni, yang Syu yakin masih ramai lagi ibu-ibu yang belum tahu akan keistimewaannya. Specialnya produk baby dari Affan ni, selain ianya produk keluaran Muslim, ia juga dirumus dari bahan-bahan yang selamat dan semulajadi antaranya seperti minyak badam, minyak pati / essential oil (EO) Lavender, minyak Habbatussauda, dan juga minyak kayu putih (eucalyptus oil). Kesemua bahan ini merupakan ramuan asas bagi kedua-dua produk Affan, iaitu minyak telon dan baby balm.


6 Jaminan Affan Natural Essential Oil baby product

Minyak telon Affan ini menjanjikan hanya sumber semulajadi sahaja menjadi bahan formulasi mereka. Minyak telon dan baby balm mereka dijamin bebas daripada 6 bahan-bahan berikut :
  • Bebas wangian sintetik
  • Bebas pewarna
  • Bebas daripada sumber haiwan
  • Tanpa mineral oil
  • Tanpa paraben
  • Tanpa steroid


Affan Natural Telon Oil

Cara pantas melegakan kembung perut bayi, Affan baby balm & telon, minyak untuk bayi kembung yang sangat best, Ways to Soothe a Gassy Baby, AFFAN Natural Baby Balm & Natural Minyak Telon berasaskan bahan semulajadi, pasti jatuh cinta dengan bau set minyak telon Affan yang sangat sesuai dengan bayi dan kanak-kanak, selepas mandikan anak pastikan sapu minyak telon Affan pada perut bayi untuk elakkan perut kembung, Affan natural baby balm & Affan natural telon oil, antara set minyak telon terbaik untuk bayi kembung perut, antara set minyak terbaik dengan bau yang menyenangkan untuk hilangkan kembung bayi, Minyak telon yang bagus dan mudah untuk dipakai, Minyak telon dan baby balm yang senang di bawa ke mana saja, Jom sokong produk muslim

Macam kegunaan minyak telon bayi biasa, ia membantu menghangatkan perut baby serta mengeluarkan angin sekaligus dapat mengelak masalah kembung perut. Kandungan ekstrak pati halia dan minyak kayu putih di dalam Affan Natural Telon Oil ini memang berkesan merawat kembung perut dan sesak dada. Dua ramuan ini telah diamalkan secara tradisional sejak turun-temurun dari nenek moyang kita pun.

Apa yang best tentang Affan Natural Telon Oil ni?
Apa yang membuatkan minyak telon Affan ini lebih special daripada minyak telon lain di pasaran adalah kandungan EO lavender dan EO bunga geranium. Esen levender dapat membantu menenangkan baby, manakala esen geranium dapat bertindak sebagai mosquito repellent sebab baunya tidak disukai oleh nyamuk. So, I would say this telon oil bukan beshe-beshe okay! Ada pakej 3 dalam 1 lagi tau.

Boleh ke guna Affan Natural Telon Oil ni untuk selsema dan batuk?
Boleh. Syu dah cuba masa baby Araa batuk minggu lepas. Masa dia dalam buaian, dia asyik terbatuk-batuk dan tak lena tidur. Kesian pulak ibu tengok awak~ Syu pun keluarkan dia dari buaian, dan letakkan dia atas tilam dengan keadaan kepala lebih tinggi. Pastu calit minyak telon Affan ni kat lekuk lubang tengkuk Araa dan Syu gosok sampai ke dada serta belakang badan dia. Alhamdulillah dengan izin Tuhan, baby Araa kurang sikit dah batuknya. Serta merta.

Packaging menarik!
At a first glance pun Syu dah berkenan yakmat dengan botol dia. Serius nampak branded gila! Botol kaca berwarna hijau epal digandingkan dengan screw cap berwarna ira kayu white oak. Sepadan sangat warna botol dia. Cuma Syu harap Affan dapat letakkan nozzle boleh-pam pada mulut botol ni, supaya kurang risiko tertumpah dan mudah bagi mak-mak macam Syu ni nak apply kat baby. 

Harga sebotol Affan Natural Telon Oil 20mL : RM 35.00




Affan Natural Baby Balm

Cara pantas melegakan kembung perut bayi, Affan baby balm & telon, minyak untuk bayi kembung yang sangat best, Ways to Soothe a Gassy Baby, AFFAN Natural Baby Balm & Natural Minyak Telon berasaskan bahan semulajadi, pasti jatuh cinta dengan bau set minyak telon Affan yang sangat sesuai dengan bayi dan kanak-kanak, selepas mandikan anak pastikan sapu minyak telon Affan pada perut bayi untuk elakkan perut kembung, Affan natural baby balm & Affan natural telon oil, antara set minyak telon terbaik untuk bayi kembung perut, antara set minyak terbaik dengan bau yang menyenangkan untuk hilangkan kembung bayi, Minyak telon yang bagus dan mudah untuk dipakai, Minyak telon dan baby balm yang senang di bawa ke mana saja, Jom sokong produk muslim

Balm Baby jenama Affan ni bukan balsem (salap) panas tau. Nonono jangan tersalah faham okey. Kegunaan utama Affan Natural Baby Balm ni adalah untuk melindungi kulit daripada kehilangan lembapan, alaa macam lip balm gitu lah. Kita pakai untuk mecegah bibir kering, luka dan merekah kan? Yeah! Fungsinya begitulah. Tapi bezanya produk lip balm diperbuat daripada petrolatum atau juga dikenali sebagai petroleum jelly yang merupakan terbitan dari mineral oil. Sedangkan baby balm Affan ini dirumus hanya dari sumber tumbuhan semulajadi seperti shea butter, minyak almond dan juga minyak zaitun. Tiada langsung unsur hidrokarbon dan petrokimia, nada! Vegetables fat only ya.

Cara-cara menggunakan Affan Natural Baby Balm
Sapu dan gosokkan baby balm pada kulit bayi untuk membantu melindungi kulit dari ruam lampin akibat kebasahan. Bagi baby yang sudahpun mengalami ruam lampin, sapukan balsem ini pada kawasan kulit yang terjejas tu untuk penyembuhan dan mampu menenangkan kulit yang sensitif dan keradangan. Sapu dua kali sehari atau lebih jika ianya perlu.

Packaging yang sangat praktikal menggunakan wide mouth jar
Haa untuk packaging Affan Natural Baby Balm ni Syu bagi markah 9.5/10 ahaks! Sebab penggunaan jar kaca yang berleher luas macam ni sangat memudahkan Syu untuk colek balm ni dengan jari. Penutup plastik berskru nya pula memang kemas. Kalau bawa travel dan tiba-tiba balm ni mencair akibat terdedah kepada cuaca panas, ia tetap stay inside dan tak meleleh keluar. Nice!

Harga sebotol Affan Natural Baby Balm 30gm : RM 39.00 (Normal Price RM45)



Cara pantas melegakan kembung perut bayi, Affan baby balm & telon, minyak untuk bayi kembung yang sangat best, Ways to Soothe a Gassy Baby, AFFAN Natural Baby Balm & Natural Minyak Telon berasaskan bahan semulajadi, pasti jatuh cinta dengan bau set minyak telon Affan yang sangat sesuai dengan bayi dan kanak-kanak, selepas mandikan anak pastikan sapu minyak telon Affan pada perut bayi untuk elakkan perut kembung, Affan natural baby balm & Affan natural telon oil, antara set minyak telon terbaik untuk bayi kembung perut, antara set minyak terbaik dengan bau yang menyenangkan untuk hilangkan kembung bayi, Minyak telon yang bagus dan mudah untuk dipakai, Minyak telon dan baby balm yang senang di bawa ke mana saja, Jom sokong produk muslim

Kesimpulannya Syu boleh kata bahawa . . .

Affan baby balm dan telon, minyak untuk bayi kembung yang sangat best untuk mommies out there try out. Kedua-dua ini sangat bebaloi untuk dicuba sebab ia merupakan antara set minyak telon terbaik untuk bayi kembung perut dengan bau yang menyenangkan dan menenteramkan mood baby sekaligus memudahkan baby tidur. Apa lagi yang lebih berharga daripada waktu tidur bayi yang berkualiti dan tak terganggu bagi ibu-ibu ek? Priceless sangat moment ketika baby tidur lama kan, sebab ibu nya pun boleh tumpang curi-curi rehat sama time tu kan ihiks.


Testimoni dari pengguna Affan Natural Oil


Untuk mommies yang berminat untuk tahu lebih lanjut, rujuk di bawah ini :

Affan Natural Telon Oil dan Affan Natural Baby Balm

4 comments:

Anything personal, do whisper me via WhatsApp or write an email to annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

  1. produk muslim yang diyakini. dah la packagingnya cute, rekaan bekasnnya pun mudah dibawa ke mana-mana. bau pon sedap dan menyenangkan kan.

    ReplyDelete
  2. Memang bagus kan set affan ni.. Sesuai utk para ibubapa ada set ini utk anak2.. Selesa nak guna dan yang bestnya dpt elakkan dr kembung perut.

    ReplyDelete
  3. Produk Affan ni memang best.. wangi pulak tu.. skrg ni memang tak tinggal sapu minyak telon dan baby balm Affan pada baby.. serasi untuk anak saya..

    ReplyDelete
  4. baby balm tu macam best je tengoknya..kat rumah ni ada anak kecik, minyak telon dengan baby balm mmg kena ada

    ReplyDelete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.