Blog performance update : December 2017

9:00 AM
Blog perfomance update : December 2017 | Bermula Tahun 2018 ni Annur nak start buat post berkenaan prestasi blog setiap awal bulan. Perfomance blog annursyuhadah.com taklah gempak pun, cuma aku ada hipotesis yang mengatakan, selagi aku tak start monitor prestasi blog aku secara serius bermula tahun ni, maka blog aku akan susah untuk naik.

Ianya soal motivasi dan inspirasi. Walaupun aku merupakan blogger separuh masa, tapi aku tak suka melakukan sesuatu sekadar melepaskan batuk di tangga. Begitu juga dalam kerjaya. Kalaupun kau tu cuma tukang sapu je, its doest matter. Yang penting, kau kena jadi seorang tukang sapu yang hebat! Maka kau akan dihormat. Tukang sapu memang ramai. Tapi tukang sapu yang hebat, sukar dicari. Ha begitulah perumpamaannya..haha

So berikut merupakan data statistik bulan Disember blog annursyuhadah.com dari Google Analytics 


Google Analytics Blog AnnurSyuhadah bagi Disember 2017


Users : Merujuk kepada bilangan pelawat organik (spesifik) yang singgah di blog.

Pageview : Merujuk kepada jumlah "visits" ke blog tanpa mengambil kira "visit" tu datang dari pelawat yang sama atau pelawat yang berbeza-beza.

Bounce rate : Data yang menunjukkan kadar pelawat yang meninggalkan blog kita tanpa berinteraksi dengan kandungannya. Secara mudahnya, bounce rate ni adalah peratus bilangan pelawat yang "visit" blog kita dan terus serta merta keluar. Bounce rate yang cantik, katanya adalah dalam range 10% - 20% sebulan.

17 comments:

Anything personal, do whisper me at annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

  1. oh pv tu boleh set kan jangan count kalau ownner blog punya, btw this is a good onfo, nak lagi tepat download aplikasi analytics unique view

    ReplyDelete
  2. Bounce dan view blog zaza pun slow.. Haha maybe jarang update.. Teringin jgk nk tgk trafik mcm blog ni.. Power gak..

    ReplyDelete
  3. waaah trafficnya udah bagus tuh. Oiya, cobain kalo ada kontes blog ikutan. Lumayan kan :D

    ReplyDelete
  4. Wah..ada peningkatan tu..tahniah..keep up the good work..jom sama-sama naikkan prestasi blog

    ReplyDelete
  5. Dari dulu tak faham sangat info yang ada dalam google analytics ni. Pastu bile clients mintak data ga mula gelabah hahaha

    ReplyDelete
  6. Setuju. Bila buat sesuatu biarlah sepenuhnya. Biar ada keberuntungan

    ReplyDelete
  7. Oh...baru tau..
    Thanks for sharing
    Nnt nk check gak la blog performance

    ReplyDelete
  8. wahhh meriah, moga soon in future akan lebih eriah dan bertambah trafik analytic record ya

    ReplyDelete
  9. Sal pun tak hadam lagi part ni..makin tengok makin pening. Best tgk performance blog sis..

    ReplyDelete
  10. what about earning? hehe boleh share tak?

    YourFinanceDoctor

    ReplyDelete
  11. selama ni memnag tengok google analytics je

    ReplyDelete
  12. Dulu suka2 je blogging. Tp azam tahun ni nak more serious. Penulisan ni secara tak langsung akan menunjukkan tahap skill n attitude kita sendiri. Semakin matang ke, bermanfaat dilakukan ke..yang penting enjoy blogging. Rasa kepuasan dapat share something yang berguna.

    ReplyDelete
  13. bagus..ada peningkatan. azam tahun ni nak rajin lagi berblog hehe

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  14. Oo..baru tahu. Ciktie pun nak kena tengok Google Analytics juga ni

    ReplyDelete
  15. Bagus ada google analytics ni...sekurang-kurang kita tahu maklumat trafik dan kumpulan yang membaca blog kita. Sudah semestinya menulis perlulah dari hati dan mempunyai intipati.

    ReplyDelete
  16. bagus sharing ni, blogging pun perlukan motivasi kan dengan tengok prestasi blog kita

    ReplyDelete
  17. Wow banyaknya UV PV dia. kalah kita. teruskan blogging ya.

    ReplyDelete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.