Hobi baru Incik Asben | Layan habis! Sampai sakit sakit lutut

8:33 PM
Assalamualaikum readers 😘

Cuba tengok corak bunga kat bawah ni, agak-agak korang la kan, bunga apa la tu eh? haha ada hitam, ada kelabu, koko pun ada.

corak bunga mozek

Ha cepat-cepat. Name the flowers. Siapa betul dapat sploh hengget haha

Dah surrender?! petua sakit lutut

Haa yang sebenarnya, AS sendiri pun tak tahu tu bunga apa haha. Sengaja je sebenarnya AS nak tunjuk my husband's new hobby. Memotong ukir tiles membentuk patern dan bunga. Jangan tak caya!  itu memang hasil kerja tangan dia.

Rupa patern ni memang nampak macam biasa-biasa saje. Tapi mesti korang tak tahu kan, proses nak memotong jubin ni memerlukan orang dengan tangan yang berseni dan teliti tau. Terutama untuk jubin berpolish. Dia mudah serpih.

Bunga bersaiz kecil macam ni pun Incik Asben I ambil masa 2 minggu untuk menyiapkannya. ubat sakit lutut  Kepingan-kepingan tile yang terbuang pun tak kurang banyaknya hoho~ Tersilap potong kurang dari 0.1 cm pun, tile tu takkan boleh fit ke dalam corak bunga dan ianya terpaksa dibuang. Dan proses tu kena mula balik dari awal. isk~

Macam membazir pun ada. petua sakit lutut

Dah nama pun hobi dan minat, kadang tu I tengok sampai ke subuh dia masih memotong tile di dalam garaj. Alahai, kuatnya tahan mata sampai tak tidur keseluruhan malam. Ralit bebenor dia ukir bunga tile.ahaks Tapi, mengantuk tu takpe lagi, katanya dia boleh ganti balik tidur masa lain. Tapi masalahnya tidur pun tak boleh nak lena sebab lutut sakit katanya! 

Duduk sakit, nak bangun dari duduk sakit. Duk berbaring pun sakit jugak.huhu jenuh la menahan sakit.

Yela, dia duk buat kerja potong tile tu sambil berdiri. Berdiri nya pulak lama gila tak rehat-rehat! Haihz memang la akan 'tangkap' lutut. Bila dah siap potong, dia duk bercangkung pulak nak menyusun atur tile-tile tu membentuk corak. Berdiri lama, kemudian bercangkung pulak lama. Terbeban teruks la lutut tu abang oii~


Tapi leni dah seminggu lebih dah kot I duk urut keliling lutut dia dengan Biobax Cool Therapy. hahah sweet tak weolls? ahaks.

petua sakit lutut cepat lega


Eh urut? Nonono.

Seriously aku memang tak berani nak urut-urut orang sesuka hati. Takut salah urut, dari sakit sikit, melarat jadi teruk pulak. Nauzubillahiminzalik.


Takde la urut sangat pun sebenarnya. Aku bukannya pandai mengurut. Rasanya its more to gosok instead of urut kot. Yeah, gosok pelan-pelan, uli-uli manja gitu je.


Cuma tadi, bila dia kata macam dah lega sikit, aku be like. . . Wah tak sangka! Ada bakat terpendam mengurut rupanya aku ni!. hahahha


Ok perasan! penawar sakit lutut


Aku yakin, lutut Incik Asben beransur pulih bukan sebab aku ada talent mengurut, tapi sebab konsisten duk spray Biobax tu rasanya.


Dia sendiri pun kerap jugak spray sendiri kat lutut dia, especially sebelum solat. Lima kali nak solat, lima kali lah dia spray! Dia kata kalau tak spray, bila nak bangun dari sujud tu lutut rasa ketat hilangkan sakit lutut dan susahnya Ya Robbana nak berdiri dan luruskan kaki.

petua sakit lutut lega dengan cepat


Aku tak menafikan pemberi kesembuhan tu milik Allah tapi previously, Biobax ni works wonder for my back pain. Orang tua-tua kata "serasi ubat" la. biobax legakan sakit lutut Kalau tak serasi, spray la habis sebotol pun, hang akan duk sakit camtu jugak.


Dulu aku beli Biobax ni sebab ada orang cakap dia bagus and cepat hilangkan sakit belakang. Aku masa mengandung dulu, memang kritikal gila sakit belakang. Sakit belakang aku jadi makin serius bila dah lepas beranak. Sepanjang 44 hari dalam pantang, memang bendalah ini lah yang spray hari-hari.


Minyak angin, segala macam minyak dah aku cuba, tak jalan! Dari minyak tradisional akar kayu, gel panas halia, minyak angin kedai cina senseh, minyak homemade beli dari bidan, semua pun tak serasi.


Ada yang hangat pijar, ada yang rasa macam nak melepuh kulit pun ada. Serik hoi! Bila kena minyak panas macam nak terbakar tu. Bila basuh dengan air, makin panas pedih jadinya. Kalah hangat cili api kau!


Tu sebab bila Incik Asben mengadu lutut sakit, aku tak pergi cari minyak angin semua tu dah. Aku terus hulur Biobax je. Memang tak panas. 


Bila spray dan gosok-gosok sikit, kita akan dapat rasa sensasi nyaman dan sejuk. Rasa lenguh dan sakit pun beransur kurang. Bau pun sedap. Tak macam bau minyak angin biasa. Bau dia more to fresh gittew.


Ni ha, aku nak beli lagi sebotol, khas untuk Incik Asben sorang guna. Yang botol sebelum ni tinggal sikit sangat pun, saki-baki dari aku guna masa berpantang dulu. 

petua sakit lutut


Untung beli sekarang, sebab sekarang ni kat website official Biobax ada bagikupon diskaun RM20 weh!  Nampak botol macam kecik, tapi boleh tahan around 3 bulan gitu. Berbaloi dengan harga.

Recommended sangat! 




Semalam, aku tengok Incik Asben dah start balik dah hobi dia membuat bunga dari kepingan jubin. Dia rasa 'sedap' badan dah la tu kot. Sempat jugak aku bergurau,


"Kalau I post hasil kerja U kat facebook, mesti ramai yang minat kan?" ubat sakit lutut

"Boleh dah la kot retire dari bidang oil & gas, balik duduk sebumbung dengan anak bini pulak kan?" hihi


Tak sangka dia jawab,

"InsyaAllah. Doa-doa la"


Eh biar betul pacik ni. Macam dah bersedia je nak berhenti kerja offshore. Dah terbuka hati gamok nye hihi~ Syukur.

petua sakit lutut
Mula dah install "bunga" dia ke lantai garaj


So, anyone? Kalau korang takde lagi niat nak tambah mozek kat rumah, kot korang ada kenal sedara ke, kawan-kawan ke yang nak pasang tile kat rumah, roger-roger lah I ye. ahaks.


Main hobi sambil buat duit. Why not?


Aku tulis blog pun asalnya kerana hobi, tapi secara tak langsung aku dapat jana side income jugak dari hasil penulisan aku.


Haa hobi dapat, duit pun dapat. Apa nak lagi? Kan?! petua sakit lutut

3 comments:

Anything personal, do whisper me at annursyuhadah@gmail.com <(=^.^=)y

  1. hanya orang berseni jer yang boleh buat ukiran gitu..agak2nya husband Syu ni berbintang Pisces kot..teka jer.
    Bagus Biobax ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh mungkin kot ummi. Tapi pisces bulan berapa ye..lupa dah hihi

      Delete
  2. Sha setuju sangat. Kalau hobi boleh jana pendapatan, why not kan?

    ReplyDelete
Full design templates by Eiyza Ezatul. Powered by Blogger.